El confinament, quina moguda. Pel bé dels nostres avis, dels nostres fills, del país en general i de nosaltres mateixos; toca quedar-nos tancats a casa durant unes setmanes. És l'única manera d'erradicar el coronavirus, amics. Els habitatges precaris que ocupem ens poden acabar angoixant, sobretot quan compartim l'espai amb més persones. La solució, però, no és fugir a La Cerdanya; sinó que passa per saber-nos distreure.

Per aquest motiu, l'equip d'esports d'ElNacional.cat ha elaborat una llista de documentals de temàtica esportiva que podreu trobar a Netflix, una plataforma de streaming que no cal presentar i que, tot sigui dit, no ens ha pagat ni un euro per la promoció que li fem en aquest article. Només com a dada d'interès, recordem que els nostres correus electrònics figuren a l'apartat 'Qui som' d'aquest lloc web. Comencem.

'Antoine Griezmann: Campeón del Mundo'

Produït a França i estrenat fa un any, aquest documental repassa la trajectòria del futbolista del Barça des de la seva etapa com a aleví fins a convertir-se en campió del món amb la Selecció francesa al Mundial de Rússia. Utilitzant declaracions del propi jugador, del seu pare i de companys d'equip; la producció mostra com Griezmann va haver de lluitar des de petit per fer-se un lloc en un club de primera categoria, i és que la seva baixa estatura va provocar que fos descartat per molts equips al seu país natal.

Antoine Griezmann França Mundial Rússia 2018 Efe

EFE

Encara que no sigui la seva intenció, el documental retrata l'obsessió del progenitor per convertir en estrella al seu fill, un tipus de comportament bastant habitual al futbol base de tots els equips del món. D'altra banda, la producció també ens permet conèixer la cara més emotiva del 'Petit Príncep' i comprovar que, més enllà de balls del Fortnite i celebracions ridícules, el francès és un personatge força interessant. Una producció que no et canviarà la vida però que pots consumir de manera ràpida i indolora. Només dura 60 minuts.

'Fórmula 1: La emoción de un Grand Prix'

La Fórmula 1 és una de les disciplines esportives més cares i pomposes del món, fet que provoca que molts aficionats a l'esport se la mirin amb recel. A Espanya i Catalunya, sense anar més lluny, el motociclisme de Marc Márquez, Maverick Viñales o Àlex Rins li ha guanyat la partida de manera indiscutible, especialment des que Fernando Alonso es va acomiadar de Renault.

Fórmula 1: La emoción de un Grand Prix, però, aconsegueix avivar una flama que feia anys que era a punt d'apagar-se. Amb imatges espectaculars i un to didàctic, aquesta producció britànica –Lewis Hamilton brilla amb llum pròpia– ens acosta als pilots i ens permet conèixer el funcionament dels equips més prestigiosos del món. Una producció que els amants d'aquest esport etiquetaran de simple però que permetrà que els curiosos coneguin un món força opac. 20 episodis de mitja hora cada un. No és poca cosa.

'Sunderland 'Til I Die'

No hi ha res més anglès que Sunderland 'Til I Die (Del Sunderland Fins Que Mori). Mentre produccions com Matchday (Barça) o All or Nothing (Manchester City) ens mostren les interioritats de dos gegants del futbol europeu, aquesta docusèrie se centra en el Sunderland, un històric però modest club d'Anglaterra.

La sèrie segueix l'equip durant la temporada 2017-18, la primera que els homes de Chris Coleman van haver d'afrontar a segona divisió després d'haver perdut la categoria el curs anterior. Filmada esperant que el Sunderland recuperés el seu lloc a la Premier League, la producció retrata com les coses també poden sortir estrepitosament malament. El que sempre queda, però, és el suport d'uns aficionats avesats a les tragèdies. 8 episodis que, si t'agrada el futbol, et transportaran al fred i trist comtat de Tyne i Wear.

'Perdedores'

Per què els documentals esportius sempre exalten la figura del guanyador? Aquesta és la pregunta que es devien formular els creadors de Perdedores, una producció nordamericana que explora el concepte de derrota. 

A través de 8 episodis de temàtica completament diversa, la sèrie aconsegueix que empatitzem amb els grans oblidats de la història, els perdedors. Històries cruels, emotives, absurdes i hilarants, Perdedores ho té tot per enganxar-te des del minut u. El capítol dedicat al campionat canadenc de curling –de curling, eh!– és especialment captivador.

'La mente de un asesino: Aaron Hernández'

Una producció senzillament espectacular. El 14 d'abril de 2015, el jugador dels New England Patriots Aaron Hernandez va ser condemnat a cadena perpètua per l'assassinat d'Odin Lloyd, un dels seus pocs amics. Què va provocar que una super estrella de la lliga de futbol americà (NFL) matés a sang freda una persona innocent?

A través del testimoni de familiars, periodistes i excompanys d'equip; aquesta sèrie reconstrueix un dels casos més sonats de la història de l'esport i t'acosta a la personalitat indesxifrable d'Hernández, marcada per factors com la seva sexualitat, la violència de l'esport o la influència del seu pare. 3 episodis d'aproximadament una hora. No cal entendre les normes del futbol americà perquè et sembli sublim.