L'ajornament dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020 per culpa del coronavirus complica encara més els plans de l'organització i totes les previsions d'equipaments i localitzacions. La disponibilitat d'instal·lacions com l'Estadi Olímpic o la vila dels atletes, construïdes per a l'ús exclusiu durant els Jocs, tenen data de caducitat. I l'ajornament provocarà pèrdues milionàries.

Les dificultats per utilitzar aquestes instal·lacions esportives més enllà de l'estiu i de les dates marcades en el calendari des de fa més de sis anys suposa un enorme maldecap per als organitzadors. Cost econòmic immens i gestió logística extra en les 40 seus que acolliran els Jocs de Tòquio.

Anelles JJOO Jocs Olimpics Toquio 2020 EFE

EFE

Pèrdues milionàries

Per als Jocs, el Japó ha creat vuit noves instal·lacions esportives, una desena de caràcter temporal i n'utilitzarà d'altres ja existents. Però el gran problema rau en la capacitat d'explotació dels escenaris que acolliran les proves esportives.

Un exemple molt clar és el nou Estadi Olímpic de Tòquio, que va ser acabat a finals de l'any passat i, segons consta en el pla de Govern de Tòquio i de l'organització, serà privatitzat després dels Jocs per treure-li rendiment econòmic acollint competicions esportives o concerts. Però amb l'ajornament de la competició, els plans de privatització hauran d'esperar i es perdran molts diners.

L'estadi principal dels Jocs és propietat en aquests moments del consorci Japan Sports Council, format per diferents ens públics del Japó, i estava previst que els seus drets d'explotació sortissin a subhasta i passessin a mans d'una empresa privada a partir de la propera tardor. Però tot haurà de de posposar-se.

L'ampliació i millora de l'estadi, programada per acabar al 2022, haurà d'allargar terminis. I a més es perdran ingressos pel fet d'haver de mantenir l'estadi en condicions, que suposen uns 20 milions d'euros l'any a banda dels ja 1.310 milions que ha costat la construcció des de zero.

També tenien previst un altre ús just després de la conclusió dels Jocs el Centre Aquàtic, el nou estadi Ariake Arena (vòlei) o el Centre Olímpic de Gimnàstica.

Habitatges amb el fre de mà

I un segon gran inconvenient són els allotjaments de la vila olímpica. Els més d'11.000 atletes que acudiran als Jocs viuran a les construccions fetes per un consorci públic-privat del qual és part el Govern de Tòquio. El prop d'un miler dels 5.600 habitatges de la vila ja han estat venuts, però no podran ser entregats en les dates de lliurament fixades als seus propietaris.

Però això no ha estat tot perquè la governadora de Tòquio, Yuriko Koike, va afirmar que aquest ajornament també "afecta la planificació urbanística de Tòquio".

Seguim totes les notícies i el minut a minut sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món.