El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha confirmat aquest dijous que el FC Barcelona, el Reial Madrid, l'Osasuna i l'Athletic Club de Bilbao han de tornar els impostos no pagats per haver-se beneficiat d'un tracte fiscal favorable després d'haver quedat exempts de l'obligació general de transformar-se en societats anònimes esportives.

El tribunal ha anul·lat una sentència anterior que va tombar la decisió de la Comissió Europea que exigia a l'Estat recuperar ajuts fiscals il·legals amb les quals es van beneficiar els quatre clubs que durant 20 anys van gaudir d'un tipus fiscal avantatjós del 25% davant el 30% de la resta.

Barca escut EuropaPress

Porta d'entrada del Palau Blaugrana, just al costat de les oficines del Barça / Europa Press

En una sentència publicada aquest dijous, el TJUE "anul·la la sentència del Tribunal General mitjançant la qual s'havia anul·lat la decisió de la Comissió per la qual es va qualificar d'ajuda d'Estat el règim fiscal de quatre clubs de futbol professional espanyols" i "es desestima definitivament el recurs que el Futbol Club Barcelona havia interposat" contra aquesta.

El Tribunal General havia anul·lat el febrer de 2019 la decisió de la Comissió Europea d'ordenar a Espanya recuperar els ajuts de l'Estat que considerava il·legals de què s'havien beneficiat aquests clubs, amb la qual cosa avalava el règim fiscal de les quatre entitats com a societats anònimes esportives.

Florentí Perez president Reial Madrid Europa Press 3

Florentino Pérez, president del Reial Madrid / Europa Press

Una llei de 1990 que va canviar el futbol espanyol per sempre

El cas es remunta a la llei espanyola de 1990 que va obligar els clubs esportius professionals a reconvertir-se en societats anònimes esportives, amb l'objectiu de fomentar la transparència en la gestió.

Tanmateix, es va establir una excepció de manera que els clubs que haguessin obtingut resultats econòmics positius als exercicis anteriors podien optar per continuar funcionant sota la forma de clubs esportius, mesura a la qual es van acollir el Barça, l'Osasuna, l'Athletic Club i el Reial Madrid.

athletic barca san mamis primera bierdrola efe

Griezman, executant un córner a l'estadi de San Mamés, casa del Athletic Club / EFE

Com a persones jurídiques sense ànim de lucre, aquests quatre clubs van tenir així dret a un tipus de gravamen específic sobre els seus rendiments, que fins al 2016 va ser inferior al tipus de gravamen aplicable a les societats anònimes esportives, el que la Comissió va considerar una ajuda en forma de privilegi il·legal que no era compatible amb el mercat interior.

Brussel·les va ordenar a Espanya que suprimís aquest règim i que recuperés "amb caràcter immediat i efectiu dels beneficiaris l'import de l'ajuda atorgada".

El Barça i l'Athletic van aconseguir parar el procés

Però després d'un recurs presentat a Luxemburg pel Barcelona i l'Athletic de Bilbao, el TJUE va concloure que la Comissió no havia acreditat prou que aquests esmentats clubs de futbol haguessin gaudit d'un avantatge derivat del règim fiscal de les entitats sense ànim de lucre.

El dictamen d'aquest dijous del TJUE, contra el qual no hi ha opció a recurs, afirma que "el règim d'ajuts controvertit podia afavorir, des del moment de la seva adopció, els clubs que funcionaven com a entitat sense ànim de lucre davant aquells que funcionaven com societat anònima esportiva, atorgant-los així un avantatge."

El Barça, el Reial Madrid, l'Osasuna i l'Athletic Club, doncs, hauran de tornar els impostos pertinents, un cop econòmic que arriba en el pitjor moment.

 

Imatge principal: seu del Tribunal de Justícia de la Unió Europea / ACN