Diversos clubs de futbol han rebutjat el text de la Llei de l'Esport i han exigit una proposta consensuada, al considerar que l'actual afavoreix la creació de la Superlliga. Segons els clubs, aquesta norma faria "molt mal" a la competició i han advertit que no volen tornar a un "passat fosc" de fa deu anys, en un moment on hi havia "fallides". En el marc de l'obertura de la jornada 11 de LaLiga Santander i 12 de la Lliga SmartBank, diversos equips han aprofitat per assenyalar el principal partit de l'oposició, el PP, i el govern espanyol per "trencar" el consens de la gran majoria del futbol professional espanyol amb la redacció de la nova Llei de l'Esport. Segons denuncien els directius, es van retirar esmenes que dotaven de seguretat jurídica els drets comercials i televisius de la competició, així com una possible protecció davant la creació de la Superlliga.
Un profund malestar amb la Llei de l'Esport
El responsable de negoci del RCD Mallorca, Alfonso Díaz, va assegurar que "és una situació complicada". "Hi ha un profund malestar a la immensa majoria dels clubs que formem la competició pel que s'està produint”, va lamentar abans del partit que l'equip balear va disputar a Mestalla contra el València CF el passat divendres. Díaz va sol·licitar al govern i a l'oposició que "facin un pas endavant" i que "siguin conscients que obrir la porta a la Superlliga és una cosa que farà molt de mal a la competició tal com l'entenem avui dia". El responsable del RCD Mallorca va alertar que la supervivència de LaLiga "està en joc" i va advertir que els clubs no volen "tornar al passat, a aquest passat fosc, anterior al Reial Decret de fa uns 10 anys, on hi havia situacions de crisi de fallides o concursos de creditors". De fet, va recalcar que "el Mallorca és un exemple" d'aquest passat complicat.
En la mateixa línia, el director corporatiu del València, Javier Solís, va traslladar que la postura del seu club és "de preocupació i de rebuig total al nou text legislatiu que s'ha presentat". "Al final, el que necessita el futbol espanyol, tant a primera com a segona divisió, és una seguretat jurídica que ens permeti seguir creixent als clubs com venim fent en els últims 10 anys”, va destacar. Solís també va criticar el govern espanyol per no tenir en compte els "danys i perjudicis que pot provocar el campionat" i els va acusar d'afavorir la Superlliga, un projecte "al qual només donen suport un parell de clubs”.
Preocupació als clubs per perdre 200 milions d'euros
Els equips de futbol també han mostrat preocupació per la possibilitat de perdre el negoci de 200 milions d'euros per ingressos comercials a l'any, els quals perceben de manera directa i que repercuteixen en el control econòmic que es fa per assegurar la sostenibilitat de la competició, També han advertit que posa en risc el contracte amb més de 50 patrocinadors a nivell internacional. El president de l'Osca, Manuel Torres, va posar el focus en allò que aporten els que formen part de primera i segona divisió a l'esport espanyol. "El partit al govern i el principal partit de l'oposició han de ser conscients que aquest és un model eficient i que no només és sostenible per als clubs, sinó que també és sostenible per a la resta de l'esport a Espanya". Torres va subratllar que LaLiga contribueix al futbol no professional a través del Consell Superior d'Esports i a través de la partida de drets de televisió, la qual es destina "als clubs amateurs”. En concret, els equips que formen part de la primera divisió espanyola lliuren anualment al voltant de 70 milions d'euros al Consell Superior d'Esports, a més dels 100 milions a la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), diners que ajuden al desenvolupament de les categories inferiors de tot el futbol espanyol.
Els clubs no descarten una aturada de la competició
El president de l'Osca també va afirmar que si s'apel·la al "sentit de responsabilitat, democratització i solidaritat al futbol", és necessari modificar el projecte de llei. Per la seva banda, el president de l'Alavés, Alfonso Fernández de Trocóniz, va assenyalar que la Llei de l'Esport "altera tot el model de creixement en què fa tant de temps que treballem i que ha suposat que els clubs passem pàgina i oblidem situacions de fa 10 anys". "Nosaltres no volem que se'ns doni res més, simplement que se'ns deixi mantenir el que tenim actualment", va demanar el màxim responsable de l'Alavés. El proper 27 d'octubre, els clubs es reuniran a l'Assemblea Extraordinària de LaLiga i posaran damunt la taula accions com una aturada de la competició, encara que aposten pel diàleg.