Els Comitès en Defensa de la República han esdevingut una peça més i molt important els últims mesos després del procés independentista de Catalunya que ha adoptat part de la societat catalana. Format per voluntaris, aquests CDR cada vegada són més i ara, fins i tot, arriben a l'òrbita del Barça en clau reivindicativa.

L'última novetat és la creació del CDR del Barça. Un grup d'aficionats disconformes amb les últimes accions del club cara al país, han fet un pas endavant per reivindicar la "catalanitat" del Barça que històricament sempre ha tingut. En un comunicat s'explica que l'objectiu és "enfortir aquest Comitè de Defensa de la República i per vertebrar, en paral·lel a l’acció institucional del Club com a entitat, l’ànima democràtica, cívica i compromesa amb la catalanitat del F.C.Barcelona".

Recordant episodis de reivindicació social històrica durant l'època prefranquista i també durant la franquista, a més de les últimes actuacions que han afectat de ple la política catalana. "El F.C.Barcelona i la seva massa social, en unes circumstàncies excepcionals com aquestes, han d’estar a l’alçada del nostre compromís democràtic i amb el país. Això obliga el Club, l’entitat i els seus directius a no amagar-se darrere xantatges impropis de sistemes democràtics o de contractes mercantils que desposseeixen el futbol i els seus clubs de la seva ànima esportiva i social", es diu en el comunicat.

Suport de la massa social

La iniciativa també ha tingut una gran rebuda dins la massa social del club. Després que el CDR del Barça deixés la porta oberta a les penyes, socis, seguidors i simpatitzants, gran part del conjunt del barcelonisme social s'ha unit a la causa. Associacions i penyes assídues al Camp Nou, al Palau Blaugrana i de tot el territori català, han fet un gest de suport. Manifest Blaugrana, Seguiment FCB, la Penya Almogàvers, Dracs 1991 o Sang Culé ja s'han posicionat a favor.

Una nova iniciativa de país de l'afició del Barça que s'uneix a una acció per demanar democràcia i llibertat. Una mobilització per apostar per la "pluralitat interna" del Barça i lluitar pels valors del club.