Que la situació financera del Barça segueixi sent crítica després que la junta directiva de Joan Laporta hagi mogut vent i marea, parla molt de com funcionaven les coses sota el mandat de Josep Maria Bartomeu. Deixant de banda els negocis desastrosos de fitxar Philippe Coutinho per 135 milions d'euros i vendre'l per 20 a l'Aston Villa, o el d'Ousmane Dembélé que va arribar per 140 i sembla que se n'anirà per 0, el Barça ha ajustat molts sous i ha tancat acords de patrocinis, i encara així, no ha pogut anivellar la balança. 

Philippe Coutinho Camp Nou Barca Europa Press
Philippe Coutinho, sobre la gespa del Camp Nou / Europa Press

El Barça de l'era pandèmia, de diferiments en diferiments

És obvi que les malaurades inversions en Coutinho i Dembélé no han estat d'ajuda, però el que ha condemnat veritablement al Barça són les primes de fidelitat que incloïa Josep Maria Bartomeu als contractes dels veterans en renovar-los. Remuntant-nos al 2020, en esclatar la pandèmia, l'entitat blaugrana va signar un ERTE als treballadors del club i la quantitat que no es va abonar als futbolistes encara es deu. Estem parlant d'un 12%, que traduït en xifres i parlant només de Gerard Piqué, Sergio Busquets i Jordi Alba, el club encara els hi deu un total de 80 milions d'euros, segons assegura culemania.

Una temporada més tard, al desembre de l'any 2020, el Barça va aplicar un nou diferiment als emoluments dels futbolistes. Amb Carles Tusquets com a president de la junta gestora, el club va aconseguir ajornar el 42,9% del salari fix dels futbolistes i el 100% de les variables que contemplaven els seus contractes. Amb aquell acord, es preveia la devolució de les retencions en concepte de salari fix en quatre temporades, mentre que les variables, en tres. I per últim, ja amb Joan Laporta a la presidència, el Barça va negociar un tercer diferiment al darrer mes d'agost del 70% que es preveu abonar als futbolistes durant la pròxima temporada.

Bartomeu fora de joc Europa Press
Bartomeu, al programa 'Fora de joc' / Europa Press

A poc a poc i bona lletra

Segons TV3, el Barça encara li ha de pagar un total de 80 milions d'euros Gerard Piqué tenint en compte tots els pagaments ajornats. No és l'únic futbolista del vestidor amb diners pendents de percebre, però el Barça vol partir dels capitans a l'hora d'establir retallades per tal que donin exemple als seus companys de vestidor.

El darrer divendres es va acordar la renovació d'un Sergi Roberto que encara no havia accedit a rebaixar-se un sou que, amb el seu anterior contracte, el retribuïa amb 12 milions d'euros anuals. Pel que fa a Jordi Alba, aquest mateix dissabte ha declarat a la concentració amb la selecció espanyola que "els quatre capitans sempre estarem disposats a ajudar al Barça". 

Pique Barca EuropaPress
Gerard Piqué, celebrant un gol amb el Barça / Europa Press

Tot i això, no totes les figures de Can Barça accediran a les rebaixes als sous que el club necessita aplicar. També s'ha intentat retocar les retribucions a la secció de bàsquet. Els seleccionats per a fer-ho havien estat Nick Calathes Nikola Mirotic, ja que són els dos jugadors amb el seu més alt. Tot i això, no han acceptat subordinar-se a aquesta mesura.

 

Imatge principal: Piqué, Busquets i Jordi Alba, aplaudint a l'afició del Camp Nou / EFE