La temporada 2020/21 de la NBA entra en el seu tram més decisiu. Després de la victòria d'aquesta matinada dels Milwaukee Bucks a la pista dels Atlanta Hawks (107-118), els de Wisconsin han aconseguit classificar-se per les Finals gràcies al 4-2 de la sèrie contra els de Georgia. El rival dels Bucks per guanyar l'anell són els Phoenix Suns que lideren Chris Paul i Devin Booker.

Esportivament, la millor competició de bàsquet del planeta està en el seu moment més interessant, però el focus mediàtic també s'ha dirigit fora de les pistes. Concretament, cap a la cadena de televisió ESPN, i a causa de la filtració d'uns àudios que deixen molt tocada la figura de Rachel Nichols, una de les periodistes més reputades de l'univers NBA. L'altra protagonista de la història, tot i que de forma indirecta és Maria Taylor.

Rachel Nichols camiseta @Rachel Nichols

Rachel Nichols, en una imatge del seu compte de Twitter. / EFE

Cal endarrerir la vista fins a l'any passat per situar en els fets aquesta polèmica. Tot va començar quan la ESPN va començar a planificar les retransmissions de les Finals del 2020, és a dir, de la temporada passada. Les Finals, com tot el tram final de la temporada després de l'aturada pel coronavirus, es van disputar a les instal·lacions de DisneyWorld a Orlando, i la ESPN n'havia de fer la cobertura, com fa habitualment. 

Nichols critica la ESPN per oferir-li un càrrec secundari

Aleshores, com s'escolta en els àudios que es poden reproduir en anglès a la part final d'aquest article, Nichols explicava que des del mitjà se li havia ofert un paper més secundari: "Ey, en lloc de presentar les Finals de l'NBA, perquè no fas el treball de reportera de peu de pista de la Doris (Burke)?", explicava empipada Nichols a Adam Mendelsohn, portaveu de l'estrella dels Lakers LeBron James, que precisament van guanyar aquelles Finals.

Davant el silenci poruc de Mendelsohn, Nichols preguntava: "Per què, endevina per quin motiu això deixaria lliure el camí?". "Perquè ella ho fes a jornada completa", responia Mendelsohn. Però a qui es refereix aquest "ella"? Nichols esvaeix tots els dubtes en la següent resposta: "Perquè Maria (Taylor) faci de presentadora a jornada completa".

Maria Taylor periodista ESPN @MariaTaylor

Maria Taylor en una retransmissió per la ESPN de futbol americà / @MariaTaylor

Nichols explica aleshores que va declinar l'oferta i arriba el moment que més controvèrsia ha generat de tots i el motiu perquè se l'ha acusat de racisme. "No sé quin serà el següent moviment (de la ESPN),  però senten pressió per... tot això, i... Estic intentant saber com, és a dir, ja saps, li desitjo a Maria Taylor tot l'èxit del món. Cobreix futbol americà, cobreix el bàsquet... si necessites donar-li més coses a fer perquè sents pressió pel teu pèssim historial de diversitat, del qual jo personalment ho conec pel costat femení del tema, fes-ho, però busca-ho en algun altre lloc, no ho trobaràs amb mi.", defensa Nichols.

Nichols, acusada de racista

Les crítiques més ferotges en contra de Nichols defensen que aquestes paraules argumenten que segons les seves paraules, si la ESPN li va oferir ser la presentadora de les Finals a Maria Taylor va ser perquè és negra, sense tenir en compte la seva vàlua com a comunicadora.

De moment, cap de les dues, ni Rachel Nichols ni Maria Taylor, s'han pronunciat al respecte, però tot i que la notícia ha sortit a la llum recentment, Taylor ja fa temps que coneix aquestes declaracions de la seva companya. De fet, tot i que de moment Nichols no ha estat castigada per aquestes declaracions, qui sí que va ser sancionada internament va ser Kayla Johnson, la distribuïdora dels àudios que es poden reproduir a continuació.

Johnson, una treballadora del departament de producció de vídeo digital va informar el departament de recursos humans de la ESPN que li havia enviat l'arxiu amb les declaracions a Maria Taylor. Johnson, que com Maria Taylor també és negra, va ser sancionada amb dues setmanes sense cobrar i després se li van assignar tasques menys desitjables.

 

Imatge principal: Rachel Nichols en una de les seves retransmissions per la ESPN / @Rachel_Nichols