El tercer referèndum d'una moció de censura a can Barça està camí de ser una realitat. Després de recollir sobradament més de 16.521 firmes, les necessàries per forçar la votació, Josep Maria Bartomeu i la seva junta comencen a patir. L'actual president blaugrana es vol aferrar sigui com sigui a la seva cadira i acabar de complir el mandat per evitar futurs problemes i espolsar-se les responsabilitats econòmiques.

Acabar el mandat

Bartomeu no podia dimitir després del desastre contra el Bayern de Munic perquè sobre ell i la seva junta hi havia el pes de la desastrosa temporada 2019/20. No per la catàstrofe esportiva, sinó per la crítica situació econòmica del club. Tot i els prop de 100 milions d'euros de pèrdues que presentarà la junta a la propera Assemblea de Compromissaris, marcada pels devastadors efectes financers de la pandèmia del coronavirus, Bartomeu necessita que els socis aprovin els seus números. Una altra cosa és el tema de si el Consejo Superior de Deportes finalment perdona a les SADs (Societats Anònimes Esportives) com el Barça, el Reial Madrid, l'Athletic Club o l'Osasuna i que els seus directius no hagin de respondre amb el patrimoni a les pèrdues d'aquesta temporada (tal com marca la llei).

Josep Maria Bartomeu, president del Barça FC Barcelona somriure EFE

Bartomeu durant un acte del Barça / EFE

Bartomeu necessita superar la temporada sense entrebancs i també que la moció de censura acabi sense tenir èxit. En el cas que la moció no arribi a les firmes o no superi els 2/3 dels vots per fer fora Bartomeu i la junta en referèndum, l'actual president acabaria sense problemes la temporada.

Les eleccions previstes per al març no variarien de dates i els terminis establerts pels Estatuts del Barça permetrien Bartomeu acabar el mandat el 30 de juny. Per tant, acabar la temporada i tenir marge fins l'últim dia per quadrar números i no haver d'avalar en cas de repetir pèrdues en l'exercici actual. Si la moció no prospera, Bartomeu podria fer mans i mànigues per evitar els números vermells i estalviar-se que la junta entrant pugui qüestionar les xifres i demanar una acció de responsabilitat.

Barca escut EuropaPress

L'escut del Barça a l'entrada de les oficines del Camp Nou / EuropaPress

Èxit de la moció de censura

Però una altra cosa seria si la moció de censura prospera, ja que Bartomeu i la seva junta podrien acabar tenint problemes seriosos. En cas de validar-se les 16.521 firmes, es passaria a fer un referèndum entre els socis. Com a d'hora, entre finals d'octubre i principis de novembre se celebraria la votació. I, en el cas d'aconseguir aleshores més del 66% dels vots, automàticament Bartomeu i els directius actuals serien cessats i el club seria dirigit per una junta gestora fins que convoquessin eleccions (tindrien tres mesos de marge).

Aquest fet provocaria que el mandat de l'actual temporada, la 2020/21, ja no seria íntegrament de Bartomeu. El nou president i la nova junta compartiria responsabilitats al final del curs esportiu amb els actuals mandataris i, per tant, podrien acabar reformulant els números i assenyalar Bartomeu en la corresponent Assemblea de Compromissaris en el cas d'acabar el mandat amb pèrdues.

Bartomeu assemblea Barça EFE

Josep Maria Bartomeu votant durant l'Assemblea de Compromissaris / EFE

Bartomeu vol evitar de totes totes arribar a aquest punt i guanyar més punts de quedar desemparats davant dels socis amb una acció de responsabilitat social. Joan Laporta i la seva junta ja van patir durant molts anys l'acció de responsabilitat que va impulsar Sandro Rosell, tot i que finalment la raó va acabar sent per a la junta de Laporta​.