Els Mossos d'Esquadra estaven investigant l'escàndol de les xarxes socials del Barça aquests darrers mesos que ha acabat dinamitant-se aquest dilluns. L'expresident de l'entitat blaugrana Josep Maria Bartomeu, el CEO Òscar Grau, la mà dreta de Bartomeu, Jaume Masferrer, i el cap de serveis jurídics, Román Gómez Ponti, han estat detinguts pel cas Barçagate i ara hauran de donar les explicacions pertinents davant la policia.

Escorcolls al Camp Nou

Els Mossos han entrat aquest dilluns a les oficines del Camp Nou per fer diversos escorcolls i per demanar documents als departaments de finances, legal i compliance. El tema principal de tot plegat és el Barçagate, o escàndol de les xarxes socials, que va originar-se fa poc més d'un any després que ho destapés la Cadena SER.

oficines barça camp nou mossos Efe

Els Mossos entren a les oficines del Barça / EFE

L'empresa I3 Ventures, contractada per la junta directiva de Bartomeu, s'encarregava de gestionar desenes de comptes a les xarxes socials que tenien l'objectiu de difamar contra futbolistes del Barça, exjugadors, opositors a Bartomeu i la junta, polítics i enfortir els directius de llavors.

I3 Ventures: sobrecost i factures fraccionades

No només quedava tacada la imatge de la junta per aquesta vinculació amb I3 Ventures sinó que es va conèixer que va haver-hi un sobrecost d'1,2 milions d'euros i que van fraccionar les factures perquè no haguessin de passar per l'aprovació de la junta. Per la seva part, Bartomeu va afirmar en el seu dia que no hi havia hagut sobrecost.

Barça I3 Ventures 12

Una de les publicacions de comptes gestionats per I3 Ventures 

El secret de sumari sobre aquest cas s'ha prorrogat fins a sis vegades i l'operació dels Mossos és de l'Àrea de Delictes Econòmics de la Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos. S'estan investigant presumptes delictes d'administració deslleial i corrupció entre particulars.

El mes de febrer de 2020, el Barça va negar la seva relació amb la contractació d'aquests serveis i va assegurar que I3 Ventures no tenia cap vincle amb aquests comptes. Van afegir que si es demostrava que hi havia qualsevol mena de relació, es rescindiria el contracte. El Barça va acabar trencant el seu acord amb aquesta empresa.

L'auditoria de PwC

Bartomeu va ordenar fer una auditoria de la mà de PriceWaterhouseCoopers (PwC) i els resultats van descartar que hi hagués difamació, però van confirmar que hi havia irregularitats amb els contractes.

El Barçagate va fer molt mal a la junta directiva de Bartomeu, com ja va passar amb l'1 d'octubre del 2017. Emili Rousaud, Enrique Tombas, Silvio Elías, Josep Pont, Maria Teixidor i Jordi Calsamiglia van presentar la seva dimissió. Dies més tard, Rousaud va afirmar que "algú havia posat la mà a la caixa".

La dimissió de Bartomeu i la seva juntaBartomeu FC Barcelona

Bartomeu el dia de la seva dimissió / FCB

El desastre era, i segueix sent, institucional, econòmic i esportiu i, al final, Bartomeu i la seva junta directiva van dimitir després que estigués pendent la celebració del vot de censura.

Eleccions, diumenge

Laporta Font Freixa debat Barça FC Barcelona

Freixa, Font i Laporta durant el primer debat / FCB

Esportivament, el Barça és una muntanya russa aquesta temporada, econòmicament segueix colpejada pels efectes de la mala gestió de la darrera junta i pel coronavirus, i aquest diumenge, 7 de març, s'han de celebrar les eleccions a la presidència. Joan Laporta, Víctor Font o Toni Freixa lluitaran a les urnes per ser els pròxims presidents i el que està clar és que tenen molta feina per fer.

 

Imatge principal: Bartomeu a les oficines del Barça en una imatge d'arxiu / EFE