El Barça ha patit una dolorosa derrota en el primer Clàssic de la Lliga Endesa (86-79). En un partit emmarcat en la tercera jornada de Lliga, els homes de Chus Mateo han demostrat que són un equip més fet que el barceloní i, malgrat la baixa d'Eddy Tavares, han sabut imposar la seva llei per assegurar el triomf que els col·loca com els nous líders de l'ACB.

Els homes de Roger Grimau ho han intentat fins al final, però no han trobat els arguments necessaris per doblegar una defensa blanca que ha dominat el matx. Brizuela ha estat l'home culer més encertat, mentre que Laprovittola, Vesely i Hernángomez que, sorprenentment, ha tingut molt pocs minuts, no han pogut exhibir el seu millor nivell. Amb tot, aquest resultat demostra que el projecte blaugrana encara està donant les seves primeres passes i que haurà d'accelerar el seu procés de construcció si vol arribar al nivell dels blancs quan els partits decisius arribin.

El rebot defensiu talla les ales del Barça...

La prèvia d'aquest prematur Clàssic ha estat marcada per la baixa d'Eddy Tavares, el taló d'Aquil·les del Barça en els darrers enfrontaments contra el Reial Madrid. Sense l'imponent pivot de Cap Verd, el conjunt dirigit per Roger Grimau tenia l'oportunitat d'imposar el seu joc exterior i, a la vegada, no patir tant sota la pintura. No obstant això, el desenllaç inicial del partit no ha estat l'esperat. Perquè tot i que el marcador ha estat ajustat durant quasi tot el primer temps, la realitat és que el rebot defensiu ha llastrat el joc dels blaugrana.

Brizuela, anotando un triple con el Barça contra el Real Madrid / Foto: FC Barcelona
Brizuela, sumant un triple / Foto: FC Barcelona

Tot i no tenir a Tavares, el Reial Madrid ha estat capaç de capturar una quantitat de rebots ofensius que han tallat les ales del Barça, que ha deixat molt espai als tiradors blancs, desencertats durant els primers dos quarts. En atac, els culers sí que han trobat bastantes solucions, sobretot gràcies a Brizuela, el màxim anotador de l'equip en els primers 20 minuts de joc, però això no ha estat suficient per marxar al pas pels vestidors amb avantatge. De fet, els de Chus Mateo, que s'han aferrat a un inspirat Poirier en els trams de més patiment, han acabat amb un +4 al marcador abans del descans (33-37). Un resultat que prometia emocions per a un segon acte que necessitava una resposta blaugrana, carregada de coratge.

... i el Reial Madrid segella el triomf al segon acte

Però la reacció del Barça després del descans s'ha quedat en un simple propòsit. El Reial Madrid ha tornat al parquet del seu feu amb més determinació i els tirs errats que en el primer temps havien donat esperança al conjunt barceloní han començat a entrar, fins al punt que s'han col·locat amb un +12 en el marcador que engegava moltes alarmes a la banqueta blaugrana, que estava en constant moviment a la recerca d'un moviment guanyador. Aquest, tanmateix, no ha arribat al tercer quart, que ha acabat amb un 59-50 favorable als de Chus Mateo.

El Barça no trobava arguments ofensius ni defensius i sobrevivia a base d'un esperit de lluita inesgotable, a més dels errors locals. Un context de partit que, inevitablement, ha acabat amb el triomf local, que ha tornat a fer-se fort al WiZink Center i ha evidenciat les carències d'un equip que encara està en construcció. El temps, però, se li tira a sobre a un Roger Grimau que durant el mes d'octubre viurà un nou Clàssic, el d'Eurolliga, a més de diversos partits de molta exigència. De moment, el liderat de la Lliga Endesa ja va a contracorrent.