Leo Messi, amb un doblet, ha estat decisiu perquè el Barça superi l'Osasuna (0-3). Els tres punts serveixen per pressionar el líder, el Reial Madrid, que encara ha de jugar contra el Deportivo de la Corunya. Tot i l'horari poc habitual i la falta de punteria, els blaugranes no han perdut la paciència i han aconseguit imposar-se al cuer de la Lliga a través de possessions llargues liderades pel crac argentí.

Empat injust

El Barça arribava a Pamplona sense marge d’error. El gol de Sergio Ramos al clàssic el deixava sense xarxa de protecció. Després de recuperar el futbol contra el Gladbach a la Champions, l'Osasuna es presentava com el millor rival per seguir acumulant sensacions positives.

Els navarresos sumaven quatre derrotes consecutives i amb Joaquín Caparrós la seva idea de futbol no amagava sorpreses: esperar el Barça darrere de la línia del mig del camp i esgarrapar algun punt a través de les sortides al contracop. Aquest plantejament ja ha aconseguit neutralitzar els blaugrana en diversos partits d’aquesta temporada. Avui, però, si el 0-0 seguia després del descans ha estat per culpa de la falta d’encert dels davanters i per Nauzet Pérez, el porter local.

Amb Leo Messi i Andrés Iniesta com a titulars, el Barça no ha patit per governar el partit. Arda Turan s’ha tornat a vestir de Neymar i André Gomes ha deixat Ivan Rakitic a la banqueta. L’equip no especulava amb tres punts que Luis Enrique ja es va encarregar de donar-los valor en la prèvia. La primera ocasió ha nascut de les botes del mateix Messi. El 10 s’ha inventat una passada amb l’exterior per habilitar Luis Suárez però el davanter ha creuat massa el seu xut.

El Barça tenia paciència per sortir des del darrere i les seves llargues possessions sempre acabaven a la frontal de l’àrea rival. Només la poca punteria en els metres finals el privava d’estrenar el marcador. Messi ha topat amb Nauzet en dues ocasions i Suárez ha enviat una pilota al pal. Osasuna perseguia ombres.

Jugar en 20 metres i sense patir en defensa. Tot i el mal estat de la gespa d’El Sadar, l’equip no es posava nerviós, insistint en combinacions llargues i alternant joc horitzontal i vertical. Sergio Busquets tornava a brillar perquè el sistema estava del seu costat. Als navarresos els cremava la pilota i els costava molt apropar-se a la porteria de Ter Stegen. Tot i això, han estat a punt de fer l’1-0 amb una jugada aïllada on el català Oriol Riera no ha encertat a rematar.

Desllorigador Messi

El 0-0 del descans era del tot injust. El Barça havia fet mèrits per acabar els primers 45 minuts davant al marcador però l’equip s'amagava una carta. El factor Messi. Abans del 0-1, però, Osasuna tindria la millor ocasió del partit. Al contracop, Sergio León s’ha fabricat una jugada que ha estat a punt d’acabar en un dels gols de la Lliga. La seva vaselina des de 15 metres, però, ha acabat al travesser.

Cada minut que passava era una petita victòria per a l'Osasuna. L’empat era el premi gros, però el partit s’ha acabat quan Messi ha volgut. El Barça no defallia en el seu intent d’atacar a través de la possessió i això ha detonat el 0-1. El 10 ha començat la jugada en conducció per habilitar amb una passada interior Jordi Alba, que ha regalat el gol a Luis Suárez. L’equip ja guanyava.

Tot i el gol, el Barça no ha deixat d’intentar-ho amb la mateixa fórmula: donar tots els galons a Messi perquè decidís què volia fer amb la pilota. El 0-2 ha arribat per la mateixa via. Messi ha estat el principi i el final. Jordi Alba ha tornat a sorprendre des del darrere per cedir una pilota enrere que el 10 blaugrana no ha desaprofitat. La seva llibertat absoluta per aparèixer per totes les zones del camp ha tornat a ser decisiva. Amb molts més espais, El Sadar s'ha convertit en el seu jardí.

Osasuna ha llençat la tovallola en el tram final i això ho ha aprofitat Messi per fer el 0-3 en una jugada individual en què ha parat el temps a dins de l'àrea. Luis Enrique i els seus jugadors superen amb nota la prova d’un estadi tradicionalment complicat.