Escàndol a can Barça. La relació entre l'entitat catalana i Nike, el patrocinador principal per excel·lència des del 1998, no està tenint els seus millors dies. I més després de saber que treballen junts sense contracte des del 2016, segons ha informat l'agència EFE.

Un precontracte que no es va formalitzar

Sota la presidència de Josep Maria Bartomeu es va firmar un precontracte que en cap moment es va formalitzar com a contracte i que va provocar malentesos entre les dues institucions. El maig de 2016, Bartomeu va anunciar una renovació amb Nike fins al 2028, tot i que l'anterior acord no finalitzava fins al 2018.

Frenkie De Jong Barca Camp Nou Europa Press

De Jong durant un partit al Camp Nou / Europa Press

En aquell moment es van explicar les condicions amb la multinacional nord-americana i el Barça es va assegurar uns ingressos espectaculars. Nike paga 105 milions d'euros fixos per temporada i hi ha uns variables que poden arribar fins als 155 milions. El vicepresident de l'àrea de màrqueting i comunicació de llavors, Manel Arroyo, va ser qui va informar dels detalls de l'acord a l'Assemblea de Compromissaris l'octubre de 2016. Aquest contempla ser qui fabrica les equipacions de la campanya, les d'entrenament, així com tota la roba de suplent. A més, Nike es va assegurar drets d'associació, ús de la marca Barça, drets publicitaris i d'hospitality. L'Assemblea ho va aprovar per 584 vots a favor, 10 en contra i 9 en blanc.

La junta directiva de Bartomeu volia els diners de manera immediata i Nike els va fer aquest favor, sempre segons les mateixes informacions d'EFE, i van decidir que firmarien el contracte definitiu més endavant. En concret, quan expirés l'anterior, el 2018, i llavors es detallaria tots els punts del nou acord. La relació entre les dues entitats era molt bona i, per això, la companyia americana no va tenir problemes en acceptar les condicions.

roberto busquets pique alba capitanes barça   FCB

Els capitans del Barça / FCB

No obstant això, va arribar el juliol del 2018, quan s'havia de tancar l'acord i no es va poder fer per diverses divergències. El temps seguia passant i va haver-hi un moment en el qual gairebé formalitzen el contracte. L'arribada del coronavirus ho va fer caure tot i els responsables de Nike van preferir esperar l'entrada del nou president, tenint en compte que hi havia planificades les eleccions el març de 2021.

Laporta i els seus directius ja s'han reunit aquest estiu amb Nike, però de moment, les negociacions no s'han tancat. L'empresa nord-americana té la intenció de no fer més favors al Barça i de reduir les xifres i mentrestant el Barça estudia els diferents escenaris amb possibilitats. Un d'ells és trencar amb Nike i passar-se a Puma, segons va avançar el diari Ara. I és que al mes de juny es va saber que la companyia alemanya estaria interessat a patrocinar un dels clubs europeus amb més potencial i més importants.

 

Imatge principal: Sergi Roberto celebra un gol amb la primera equipació del Barça / Europa Press