Al Barça se li està fent llarga la temporada. Sense competició europea ni Copa del Rei, l'únic objectiu dels blaugrana és La Lliga, en la qual té un ampli matalàs de punts i en la qual el seu perseguidor, el Reial Madrid, no deixa de punxar. El Barça, doncs, ho té tot de cara per tancar la temporada amb un somriure, però els de Xavi Hernández han caigut en un pou de fons estrany. Aquest dimecres, el Barça se'n podia anar a 14 punts del Madrid després de la derrota dels blancs a Girona, però la resposta dels blaugrana ha estat un altre partit insuls, una apatia que a Vallecas, contra un Rayo Vallecano sempre elèctric, és sinònim de daltabaix I així ha estat. L'equip d'Andoni Iraola s'ha imposat al Barça, que només ha estat capaç de guanyar un dels seus últims 4 partits.

L'argument de les lesions de les últimes setmanes, a més, va caient a poc a poc. Frenkie de Jong ja va tornar fa uns partits i aquest dimecres ha estat el torn de Pedri, al qual encara li falta rodatge. Xavi ha plantejat un 11 ja pròxim al que es considera de gala, però no ha servit de res. El Barça no ha estat còmode en cap moment i, el que és pitjor, no ha estat capaç de reaccionar. La calculadora per ser campió no serveix de res si no sumes de 3 en 3.

Xavi Hernandez protestant durant el Llamp|Raig - Barça / Foto: EFE
Xavi Hernández, molt enfadat durant el Rayo-Barça / Foto: EFE

El Barça sucumbeix davant de la intensitat del Rayo

Andoni Iraola, entrenador del Rayo Vallecano, mai no enganya, sempre planteja igual tots els seus partits, sigui quina sigui l'entitat del rival, i en aquesta ocasió no ha estat diferent. El Rayo ha sortit molt intens i pressionant molt a dalt, aconseguint tallar el joc del Barça. Els blaugrana han naufragat a la sortida de pilota, perdent una vegada rere una altra la possessió, tant en pilotes recuperades pel Rayo, com amb desplaçaments en llarg sempre imprecisos. En el minut 17, Pedri ha perdut una pilota a la sortida, el que ha deixat a Camello sol davant de Ter Stegen, que ha evitat el gol amb una mà prodigiosa. Dos minuts després, després d'una pèrdua de pilota de Gavi, Álvaro García ja no ha perdonat i ha marcat l'1-0 amb un xut creuat.

El Barça ha reaccionat ràpidament i en el minut 23, en l'únic contraatac de tota la primera part, Lewandowski ha pogut empatar, però Dimitrevski ho ha evitat amb una gran aturada. La reacció del Barça només ha estat un miratge, ja que a partir d'aquest moment ha quedat en mans del Rayo, que una vegada rere una altra aconseguia trencar les jugades dels blaugrana. Poc abans del descans, Lewandowski, després d'una gran assistència de Pedri, ha marcat, però el gol ha estat anul·lat per un fora de joc mil·limètric.

Lewandowski celebra gol anul·lat en Vallecas / Foto: EFE - Rodrigo Jimenez
Lewandowski s'ha retrobat amb el gol en Vallecas / Foto: EFE - Rodrigo Jiménez

El Barça reacciona molt tard

Després del descans, el partit ha canviat, encara que ha estat per poc temps. El Rayo Vallecano ha baixat la intensitat, mentre que el Barça ha pogut realitzar possessions més llargues i més pausades, sense el descontrol de la primera part. Així i tot, en una pèrdua de Frenkie de Jong ha arribat el 2-0. Fran García s'ha quedat sol davant de Ter Stegen i l'ha superat per baix (54). El Barça tenia més de mitja hora al davant, però després del 2-0 ha mostrat una falta d'intensitat competitiva preocupant, impròpia d'un equip que podia ficar-se a la butxaca mitja Lliga.

I és que la segona part del Barça ha estat encara més preocupant que la primera. Els blaugrana han estat incapaços de generar ocasions de gol, estant en mans d'un Rayo còmode. Xavi Hernández ha introduït canvis, ha donat entrada a Ansu Fati, Jordi Alba, Kessie, Eric Garcia i Pablo Torre, però no han servit de res. Només en el tram final, en una acció aïllada, ha arribat el 2-1, un xut de Kessie que ha rebotat en un defensa. La pilota ha quedat morta, perquè Lewandowski aconseguís el gol amb una forta volea (83). Llavors sí, el Barça ha accelerat, a la recerca de l'empat, el que hauria estat un premi enorme en un partit pèssim. El 2-2, tanmateix, no ha arribat. El Barça continua ensopit.