El Barça de Pep Guardiola va ser un dels millors equips de la història. La culminació de l’obra del tècnic de Santpedor segurament va tenir lloc a la final de la Champions League de la temporada 2010/11, quan el Barça va destrossar el Manchester United d’Alex Ferguson a Wembley.

El projecte, però, va començar dos cursos abans. El primer Barça de Guardiola acabava de perdre Ronaldinho i Deco, havia fitxat incògnites com Martín Cáceres o Alexander Hleb i apostava per alguns jugadors del filial desconeguts per al gran públic. Era un Barça imperfecte que va arrasar i es va endur la Lliga, la Copa i la Champions. Deu anys després, les coses han canviat molt.

Messi, Piqué i Busquets, els únics supervivents

Només tres jugadors d’aquella plantilla continuen al primer equip del Barça. Són Leo Messi, Gerard Piqué i Sergi Busquets, els tres capitans de l’equip. De Messi, poques coses se'n poden dir. L’argentí ja era el líder d’aquell grup -acabaria guanyant la seva primera Pilota d’Or a final de curs-, però, deu anys i 493 gols després, el 10 s’ha convertit en el millor futbolista de la història.

Busquets va ser un invent de Pep Guardiola. El tècnic català va apostar per un noi de 20 anys que no destacava al filial i el va convertir en un mig centre defensiu de categoria. El de Badia va jugar 41 partits, va prendre el lloc a Touré Yaya i deu anys després, tot i que els rànquings de France Football no l'hi reconeguin, és un dels millors migcampistes del món.

Gerard Piqué va ser un dels fitxatges sorprenents de la temporada 2008/09. El central català va tornar del Manchester United a canvi de 5 milions d’euros i ben aviat es va convertir en un indiscutible a l’eix de la defensa. Més enllà de les xifres (cada temporada ha disputat, com a mínim, 38 partits), el carisma del defensa fins i tot ha transcendit fora dels terrenys de joc.

Els últims passos de Xavi, Iniesta i Eto’o

Van ser membres indiscutibles d’aquell equip i avui gaudeixen dels seus últims passos com a futbolistes en lligues menors.

Mentre es prepara per ser entrenador (qui sap si del Barça), Xavi Hernández regala les seves últimes lliçons a l’Al-Sadd de Qatar. El de Terrassa va deixar el club de la seva vida el 2015 amb 25 títols a la butxaca.

El mateix destí ha escollit Samuel Eto’o. Després de viure una relació molt tensa amb Guardiola, el camerunès va deixar el Barça després de la temporada 2008/09. Inter, Anzhi Makhatxkalà, Chelsea, Everton, Sampdoria, Antalyaspor i finalment Qatar Sports Club. La seva trajectòria sempre ha estat sinònim de gols i èxits.

El record més fresc és el d’Andrés Iniesta. El manxec va deixar el Barça la temporada passada i ara és futbolista del Vissel Kobe japonès. Després d’arribar al club nipó a mitja temporada, l’excapità blaugrana està de vacances i espera l’inici del nou curs per seguir enamorant els seguidors de la J1 League. Ara bé, en diverses entrevistes ha reconegut que li agradaria ser entrenador.

Banquetes i despatxos

Alguns dels futbolistes d’aquell equip han seguit estretament vinculats al futbol, però no des de dins del terreny de joc, sinó des dels despatxos.

El mític lateral esquerre del grup, Éric Abidal, ara torna a treballar al club. Després de superar un càncer i una sortida un pèl accidentada del Barça, Abi exerceix de secretari tècnic, en un càrrec que comparteix amb Ramon Planes.  

Éric Abidal Jodri Mestre Pep Segura Barça Efe

EFE

Qui també va formar part de la secretaria tècnica blaugrana va ser Carles Puyol. L’etern capità es va haver de retirar per culpa de les lesions i el club li va oferir una plaça pròxima al secretari tècnic, que en aquell moment era Andoni Zubizarreta. Quan aquest va ser destituït pels mals resultats de l’equip de Luis Enrique, Puyol també va deixar el càrrec.

D’altres, en canvi, han començat una carrera com a entrenadors. És el cas de Thierry Henry. El francès va ser ajudant del català Robert Martínez a la Selecció belga en el Mundial de Rússia i a l’octubre passat es va fer càrrec del Mònaco, el club amb el qual va debutar com a jugador.

Altres futbolistes del Barça de Guardiola també s’han acostat a les banquetes, encara que de manera més discreta. Sylvinho és el segon entrenador de la Selecció del Brasil de Tite, mentre que Víctor Valdés dirigeix el juvenil de l'ED Moratalaz.

Secundaris amb vides molt diferents

Futbolistes amb menys transcendència dins d’aquella plantilla han seguit camins molt diversos. Bojan Krikic, que llavors només tenia 18 anys, ara és un dels davanters de l’Stoke City, de la Segona Divisió anglesa.

Albert Joquera és en el punt de mira del nou propietari de l’Andorra FC, Gerard Piqué. El central català té clar que comprarà el club del Principat i podria apostar per l’exporter de Guardiola perquè entreni l’equip andorrà juntament amb l’exblaugrana Gabri.

Un altre porter, en aquest cas el que exercia de suplent de Víctor Valdès, ha oblidat el futbol i s’ha dedicat a una altra de les seves passions, la música. José Manuel Pinto ara és productor musical i es fa conèixer com a Wahin, el seu nom artístic, i a més es dedica plenament a cultivar el cos.