Cridòria descomunal, ovació des de la grada i aplaudiments al box d'Aprilia. Aleix Espargaró ha aconseguit la pole position al Gran Premi de Catalunya de MotoGP. El pilot català sortirà des de la primera posició de la graella de sortida després d'exhibir-se una altra vegada, i adjudicant-se el rècord de la pista aconseguit aquest dissabte el rècord de la pole i el rècord del Circuit de Barcelona-Catalunya. I a la qualificació ha superat tant a Pecco Bagnaia com a Fabio Quartararo, els que seran els seus dos grans rivals a la cursa i que l'acompanyaran des de la primera fila a Montmeló.

Aleix Espargaró, favorit per a la victòria al GP de Catalunya

Aleix Espargaró ha anat "al límit", tal com ha declarat després de ser el més ràpid en la sessió de qualificació. Però també ha confessat que "no he gaudit de la volta" perquè ha estat "la més difícil de la temporada". Tot i això, amb un registre de 1'38,742, ha superat tots els seus rivals, com tothom s'esperava.

Bagnaia ha quedat a només 0,031 segons del pilot d'Aprilia, mentre que Quartararo ha quedat a 0,217. Aleix Espargaró ha estat el més regular aquest cap de setmana, adjudicant-se les sessions de lliures 2 i 3, i demostrant que té el millor ritme. És la quarta pole de la seva carrera i la segona aquesta temporada. Recordem que l'última primera posició de la graella va ser a l'Argentina, on precisament va aconseguir la primera victòria de la seva carrera esportiva.

I tot i no ser cap sorpresa aquesta primera posició, sí que és molt celebrada per part d'Aleix Espargaró. Aconseguir la pole al circuit de casa i ser el màxim favorit per aconseguir la victòria ja és molt. La seva millor posició en una cursa al Circuit de Barcelona-Catalunya va ser una 3a posició al 2011 quan corria per l'equip Pons Kalex a Moto2. I ja a MotoGP, el seu millor resultat va ser una 6a posició al 2014 amb l'equip Forward Racing de Yamaha. En els seus últims anys a Aprilia, l'única vegada que va acabar la cursa va ser al 2020, aconseguint acabar en 12a posició.

Els catalans, entre els 10 primers a Montmeló

Més enllà d'Aleix Espargaró, també cal destacar la 7a posició d'Àlex Rins a la graella, que tot i dominar els lliures 1 amb la seva Suzuki, ha quedat a ben poc de les primeres posicions. Maverick Viñales, pilot d'Aprilia, ha estat 8è. I Pol Espargaró sortirà 10è, des de la quarta fila, amb la seva Honda. Pel que fa a Àlex Márquez, també pilot d'Honda, sortirà des de l'última posició després de patir un aparatós accident als lliures 3.

Cal destacar l'absència de Marc Márquez a Montmeló, que està de baixa indefinida després de nous problemes físics a la seva espatlla dreta. Aquest divendres va ser operat amb èxit als Estats Units, però es podria perdre el que queda de temporada 2022 de MotoGP.

Imatge principal: Aleix Espargaró, celebrant la 'pole position' al Circuit de Barcelona-Catalunya / EFE