L'Agència Mundial Antidopatge (AMA) investiga l'estat espanyol després d'identificar casos de positius amagats. Davant aquesta situació l'AMA ha mostrat el seu recel davant la transparència del seu homòleg espanyol, i ha donat un ultimàtum: tenen tres mesos per corregir aquesta mala praxi. Tot plegat arriba poc abans dels Jocs Olímpics d'aquest any 2024. 

L'AMA no ha deixat només en una advertència les seves paraules i ha comunicat a l'Agència espanyola (CELAD) que si no corregeix aquesta mala praxi li obrirà un expedient a mig any dels Jocs Olímpics de París. En aquesta línia, qui ja ha mogut fitxa ha estat el Consell Superior d'Esports (CDS) ja hauria enviat un informe intern a la Fiscalia perquè estudi si hi ha algun delicte en l'actuació de la CELAD, segons informa RAC1. 

Quina mala praxi hauria tingut la CELAD? 

L'Agència espanyola hauria ocultat alguns casos de dopatge recorrent a tota mena d'estratègies. Per exemple, deixar caducar expressament els positius notificant als esportistes implicats fora de temps. Hi hauria altres casos, en què, directament, hauria passat de puntetes sobre casos de dopatge. Segons va publicar elDiario.es, un d'aquests casos ha estat seria el del velocista Patrick Chindu Ike, qui hauria donat positiu en dopatge l'any 2019, tanmateix, no va ser sancionat. 

Lluita internacional contra el dopatge

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) i l'Agència Mundial Antidopatge (AMA) van signar el passat octubre un memoràndum d'enteniment (MOU) de quatre anys per permetre que experts de les dues organitzacions internacionals col·laborin i comparteixin informació sobre qüestions en què l'antidopatge i la salut pública es creuen i així col·laborar en un esport net i lliure de drogues.

"És un moment decisiu que beneficiarà els esforços antidopatge a tot el món. L'AMA lidera la missió col·laborativa global per a un esport lliure de dopatge i, en fer-ho, també protegim la salut de les persones a tot el món. Un dels tres criteris per afegir una substància a la Llista de Substàncies i Mètodes Prohibits de l'AMA és si representa un risc real o potencial per a la salut dels atletes", va assenyalar el president de l'AMA, Witold Banka. Així mateix, va apuntar que, a través d'aquest acord amb l'OMS, els experts de les dues organitzacions "podran treballar en col·laboració per intercanviar informació sobre substàncies emergents i reforçar posicions científiques que, en última instància, beneficiaran no només els esportistes, sinó també la societat en conjunt".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!