Aigües de Barcelona i el Barcelona Open Banc Sabadell col·laboren un any més per impulsar el trofeu de tenis com a esdeveniment esportiu de referència internacional en la gestió sostenible i el respecte al medi ambient. El popular trofeu de tenis es disputa enguany del 13 al 21 d’abril en una edició que commemorarà el 125è aniversari del Reial Club de Tennis Barcelona-1899. L’esdeveniment esportiu vol esdevenir un any més un referent en l’àmbit de la sostenibilitat. I per a això, promou, en col·laboració amb Aigües de Barcelona, un pla per fomentar la sostenibilitat durant el torneig tot reduint-ne l’impacte ambiental.

La principal novetat d’aquest any és el projecte de reutilització d’aigües grises i pluvials. Amb l’assessorament d’Aigües de Barcelona, el club de tenis ha construït una planta que recull les aigües grises dels vestidors del club i, mitjançant un tractament per membranes, permet regenerar l’aigua per a diferents usos com el reg de les pistes de tenis i de les zones verdes de la instal·lació. Aquesta iniciativa contribuirà a reduir la petjada hídrica del torneig i a reaprofitar el 100% de les aigües grises del club. A més, la companyia instal·larà punts de distribució d’aigua de l’aixeta i repartirà ampolles d’aigua reutilitzables per a totes les persones participants i assistents a aquest popular esdeveniment esportiu, per tal de minimitzar la generació de residus. La companyia col·laborarà un any més en el càlcul de la petjada de carboni i de la petjada hídrica, per tal de seguir implementant de manera orientada el pla de sostenibilitat de les properes edicions del torneig.

Accions de sensibilització: Play for the Planet

L’aliança entre Aigües de Barcelona i el Barcelona Open Banc Sabadell s’ha concretat també en altres accions durant el torneig, com ara la conferència Play for the Planet sobre Sostenibilitat en grans esdeveniments esportius. A l’acte els representants d’Aigües de Barcelona, l’America’s Cup, Infinite Athletic i el  mateix Reial Club de Tennis Barcelona han explicat com aconseguir maximitzar l’impacte positiu dels esdeveniments esportius a tots els nivells: ambiental, social, etc. L’acte ha comptat també amb la participació de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya.

Referents en l’àmbit de la sostenibilitat

En els darrers anys, el Barcelona Open Banc Sabadell ha implementat mesures que l’han situat com un esdeveniment esportiu de referència en la gestió sostenible, com ara ser el primer torneig del circuit ATP a l’aire lliure sense fums, contribuir al reciclatge i classificació dels residus, impulsar la mobilitat sostenible, apostar pel producte local i de temporada, repartir gots compostables i disposar d’una il·luminació LED de baix consum, entre d’altres. Per tot això, el torneig va rebre el 2018 el certificat ISO 20121 de gestió d’esdeveniments sostenibles, així com la distinció de Barcelona Biosphere el 2019 pel seu compromís amb la sostenibilitat turística de la ciutat.

Compromís clar amb el medi ambient

La col·laboració d’Aigües de Barcelona en aquest esdeveniment esportiu de gran rellevància per a la ciutat s’emmarca en la seva determinació per liderar la transició ecològica i avançar cap a la neutralitat climàtica de les seves emissions l’any 2050, sempre en cooperació amb les administracions, les entitats i la ciutadania del territori. L’esforç de la companyia en la seva estratègia i accions vers l’emergència climàtica en els eixos d’adaptació, mitigació i lideratge climàtic li ha valgut el reconeixement de la International Water Association (IWA) com a “Climate Smart Utility” el 2022. Es tracta del primer reconeixement que rep una companyia de gestió del cicle integral de l’aigua a Catalunya, que, a més d’avalar i impulsar l’acció climàtica d’Aigües de Barcelona, permet crear una xarxa de pràctiques ambientals de referència amb altres agents del sector.

Imatge principal: D’esquerra a dreta: Xavier Bernat, director de Sostenibilitat d’Aigües de Barcelona; Susana Closa, gerent de l’Institut Barcelona Esports de l’Ajuntament de Barcelona; Sergio Sánchez, ESG Business Development director del Banc Sabadell; Jordi Cambra, director del Reial Club de Tennis de Barcelona; Francesc Jiménez, cofundador d’Infinte Atheltic; José María Baldasano, catedràtic d’Enginyeria Ambiental i doctor en Ciències Químiques; Eva Pizá, event manager de la 37a America’s Cup i Mireia Cañellas, responsable de Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya.