La creu de la jornada ha estat pel Reial Valladolid. Els violetes baixaran a segona divisió després d'empatar sense gols contra el Getafe, davant un equip que també es jugava la continuïtat a la Lliga Santander. Malauradament, el conjunt presidit per Ronaldo Nazario s'ha quedat a un punt de poder mantenir-se a Primera Divisió, després d'ascendir la temporada passada, i acompanyarà l'Espanyol i l'Elx a segona.

Els violetes depenien d'ells mateixos i l'estadi José Zorrilla s'ha vestit de gala per poder viure una nit històrica, però la sort no s'ha decantat a favor dels violetes. Pucela seguia animant, però el seu equip no aconseguia batre la porteria del Getafe. Tot i això, l'Espanyol donava un cop de mà al Valladolid, fins en dues ocasions, però un gol de penal a falta de cinc minuts pel final, de l'Almeria, condemnava el conjunt de Pucela.

L'ambient del José Zorrilla no és suficient

Fins a sis equips es jugaven continuar a la màxima categoria del futbol espanyol aquest vespre. Valladolid, Getafe, Celta de Vigo, València, Almeria i Cadis podien acabar divuitens i baixar de categoria. Però, tot depenia del que passés a l'estadi José Zorrilla. Els violetes eren els jutges del descens, i havien de guanyar sí o sí. Amb 38 punts, marcaven la permanència. Passaven els minuts, però el marcador no es movia, i la resta de rivals directes s'avançaven en el marcador en el seu partit. Només el València encaixava un gol que el deixava contra les cordes.

A la segona meitat, el gol de Pierre-Gabriel al RCDE Stadium donava esperances al Valladolid. L'Almeria queia en posicions de descens, però ràpidament, ha respost amb un gol d'Embarba que tornava a posar pressió als violetes. Al minut 58', Pucela es posava les mans al cap després d'una ocasió claríssima del seu equip, però la rematada de cap de Larin ha sortit desviat per molt poc. Però, al minut 73', els ulls es tornaven a posar a Catalunya. Lucas Koleosho marcava per l'Espanyol i el Valladolid sortia de la zona de descens momentàniament. Era una jornada d'infart, i l'afició almerienca tornava a embogir a falta de cinc minuts pel final, quan Embarba empatava (3-3) de penal. Gonzalo Plata ha silenciat tot el José Zorrilla amb un xut al 89' que ha fregat el travesser, però els violetes no han trobat la manera de sumar el triomf que els hauria mantingut a Primera.

Míchel y David López decepcionados Girona / Foto: EFE - Jesús Diges
Míchel Sánchez i David López decebuts en la derrota del Girona al camp de l'Osasuna / Foto: EFE - Jesús Diges

El Girona a punt de fer història: a les portes d'Europa

A l'altra cara, el Girona podia fer història, però finalment s'ha quedat ben a prop de classificar-se per la Conference League. Els gironins han perdut a El Sadar, contra un Osasuna que també tenia l'al·licient de poder disputar competicions europees. Un doblet d'Ante Budimir a l'inici del segon temps pràcticament destrossava el somni dels catalans, però Reinier Jesús ha donat esperances als gironins, que finalment, han caigut en el darrer duel de la temporada en la qual retornaven a la Primera Divisió.

El Girona de Míchel Sánchez, d'aquesta manera, ha culminat un curs històric 10è amb 49 punts. Els gironins han estat capaços de puntuar al Camp Nou i al Santiago Bernabéu, i fins i tot, van fer embogir Montilivi fa unes setmanes després de vèncer el Reial Madrid amb un clar 4 a 2 gràcies, en bona part, al pòquer de Taty Castellanos. El Girona seguirà un any més a la Lliga Santander i només hi haurà un derbi català, entre gironins i el Barça, ja que l'Espanyol va descendir.