Tres aficionats del València han estat condemnats a 8 mesos de presó i a dos anys sense entrar a estadis de futbol per haver proferit insults racistes a Vinícius en el València-Reial Madrid disputat a Mestalla el 21 de maig de 2023. Els aficionats, a més, s'hauran de fer càrrec de les costes del procediment. Es tracta de la primera sentència condemnatòria en la història del futbol espanyol per racisme.

Els fets van succeir fa poc més d'un any, en el València-Reial Madrid de la temporada 2022/23, quan el partit es va detenir després que Vinícius denunciés haver rebut insults racistes per part d'alguns seguidors locals. LaLiga va denunciar els fets i es va detectar tres seguidors a través de les càmeres internes del València CF. Dies després, es van afegir a la denúncia la RFEF, el Reial Madrid i el mateix jugador, la qual cosa va provocar que s'iniciés una investigació que ha conclòs amb la sentència donada a conèixer aquest dilluns.

Vinícius: "Soc un turmentador de racistes"

Les reaccions a la sentència condemnatòria no s'han fet esperar. La més esperada era la del mateix Vinícius, que s'ha mostrat satisfet a través de les seves xarxes socials. "Com sempre he dit, no soc víctima del racisme. Soc un turmentador de racistes. Aquesta primera condemna penal en la història d'Espanya no és per a mi. És per a tots els negres", ha escrit el jugador del Reial Madrid. "Que altres racistes tinguin por, s'avergonyeixin i s'amaguin a les ombres. Altrament, seré aquí per cobrar. Gràcies a LaLiga i al Reial Madrid per ajudar amb aquesta convicció històrica", ha afegit Vinícius.

"Els tres acusats han acceptat la seva responsabilitat penal i han fet pública una carta de disculpes dirigida al nostre jugador Vinícius Junior, al Reial Madrid CF i a la resta de persones que es van sentir denigrades i ofeses amb el seu comportament. A més de mostrar el seu penediment, els tres acusats demanen a la seva carta als aficionats que es desterri de les competicions tot vestigi de racisme i intolerància", ha afirmat, per la seva part, el Reial Madrid, a través d'un comunicat.

Tebas, satisfet amb la sentència

Javier Tebas, president de la Lliga, també ha mostrat la seva satisfacció per la sentència. Aquesta sentència és una gran notícia per a la lluita contra el racisme a Espanya, ja que repara el mal patit per Vinícius Jr. i llança un missatge clar a aquelles persones que van a un estadi de futbol a insultar que LaLiga els detectarà, denunciarà i hi haurà conseqüències penals per a ells", ha manifestat Tebas.

"Entenc que hi pugui haver certa frustració pel temps que tarden aquestes sentències a ser dictades, però això demostra que Espanya és un país garantista a nivell judicial. En aquest sentit, des de la Lliga només podem respectar els temps de la justícia i tornen a reclamar que la legislació espanyola evolucioni perquè la Lliga tingui competències sancionadores que puguin accelerar els temps de la lluita contra el racisme", ha afegit el dirigent.