Des de fa uns anys, el Barça és un dels protagonistes de Sant Jordi, ja que cada vegada hi ha més autors que decideixen escriure llibres relacionats amb el club blaugrana, una bibliografia cada cop més espectacular que permet als aficionats descobrir un munt d'aspectes desconeguts, ja sigui en forma d'assajos, relats històrics, biografies o fets puntuals. I aquest 2025, des de ElNacional.cat volem destacar 10 nous llibres relacionats amb la història del Barça per al Sant Jordi 2025.
🔴 Sant Jordi 2025 a Barcelona i Catalunya, DIRECTE | Signatures, parades i llibres recomanats
🟡 'El Nacional' celebra Sant Jordi en gran: programa especial en directe a peu de carrer

Aquests són els 10 llibres del Barça de Sant Jordi 2025 recomanats
-
En un momento dado (Grup62) — Oriol Rodríguez
Reconstruir el Dream Team de Johan Cruyff no és fàcil, i Oriol Rodríguez ho assoleix a través del seu nou llibre. En un momento dado, de l'editorial Grup62, i dins del segell Barça Books, és un relat personal de l'autor juntament amb una sèrie d'entrevistes a protagonistes que ens apropen una mica més a aquell equip que va meravellar el món del futbol fa tres dècades i que va canviar la història del Barça.
-
La passada a l'espai (Destino) — Manel Vidal
Amb el seu habitual estil irònic, Manel Vidal ens transporta a un viatge per les seves experiències vitals i reflexions sobre alguns dels futbolistes més icònics, els seus ídols, partits memorables i la seva trajectòria dins d’aquest món. Amb una extraordinària introspecció personal i cultural, Vidal fa un recorregut per la seva visió del futbol i de la vida, explora la seva relació amb aquest esport, des dels inicis en equips locals fins al període a Alemanya, i posa en relleu les lliçons apreses i les connexions humanes teixides pel camí. 'La passada a l’espai' no és només un homenatge al futbol i als seus protagonistes, sinó també una reflexió brillant i lúcida sobre com pot influir aquest esport en les nostres vides.

-
La mente también juega (Espasa Calpe) — Andrés Iniesta
Andrés Iniesta explica el paper de la salut mental al món de l'esport a través del seu llibre: 'La mente también juega'. Havent passat un període de depressió quan era futbolista professional, l'exjugador del Barça vol posar èmfasi a deixar per escrit que no tot allò que es veu és el que realment és. I més en el món del futbol i de l'esport professional, sempre intentant posar cuirasses. Una cara oculta que al final té un paper fonamental. I el missatge és que tot i els problemes, no es pot abandonar en aquesta lluita que moltes vegades és invisible.

-
El contracte (Grup62) — Ramon M. Piqué
Durant l'estiu de 1968, un economista català recull a l'Empordà una jove holandesa que fa autoestop. Així s'engendra el que en poc més de 5 anys més tard es convertiria en un dels fitxatges més icònics de la història del Barça: el de Johan Cruyff. Aleshores, el davanter de l'Ajax era ja tota una estrella mundial, però Ramon M. Piqué s'endinsa en les claus que duen Cruyff a decidir jugar en un equip que mai havia guanyat la Copa d'Europa, que feia 14 anys que no guanyava la Lliga i, tot plegat, en el context de la dictadura franquista.

-
Los Campañà i el Barça (Editorial Base) — Antoni Campañà
Entre el 1935 i el 2007, Antoni Campañà i Bandranas i el seu fill, Antoni Campañà Capella, van il·lustrar la història del Barça a través de les seves fotografies, una col·lecció de documents claus per entendre l'univers social, polític i cultural al voltant del club blaugrana. I és que en un estadi hi ha gols, penals, expulsions, emocions descontrolades producte d'una victòria o d'una derrota, però també hi ha una concentració d'utopies per explicar a través de l'estètica de la millor imatge.

-
El fútbol y su filosofía (Roca editorial) — Martí Perarnau
Martí Perarnau torna a oferir-nos una lliçó de futbol amb el seu nou llibre: 'El fútbol y su filosofía'. I aquest relat se'ns ofereix una manera d'entendre el futbol a través de diferents vessants. Es parla del paper de César Luis Menotti, Pep Guardiola, Johan Cruyff, Maradona, Guardiola, Jürgen Klopp, Diego Armando Maradona, Jorge Valdano o Luis Aragonés, i les seves reflexions sobre el futbol. Aquests són alguns dels grans filòsofs del futbol.

-
Història del Barça de Bàsquet (Editorial Base) — Francesc Fernández Lugo
El Barça és una entitat fàcilment reconeguda en el planeta basquetbol, però ni de bon tros les coses eren així quan, l'any 1926, es va fundar la secció. Francesc Fernández Lugo repassa els llargs períodes de temps de vaques magres abans que arribessin els de vaques grasses, citant les dificultats infraestructurals i a nivell de competència, on el Barça ni tan sols estava a prop de ser el millor equip de bàsquet de la capital catalana.

-
Ambaixades. Història de les Penyes del FC Barcelona (Editorial Base) — Salva Torres
Les Penyes del Barça han estat les grans oblidades de la història culer. Això és el que intenta reflectir Salva Torres en Ambaixades. Història de les Penyes del FC Barcelona. L'escriptor ens presenta l'evolució del fenomen de les Penyes i com ha desembocat a ser una estructura única en el món, present pels cinc continents. Una història que no està absenta de conflictes i incomprensions. Però amb una nota comuna: la passió per al Barça.

-
Immaculada Cabecerán (Editorial Base) — Manuel Tomás
L'historiador Manuel Tomás ens presenta un llibre fonamental per entendre l'orgull que representa el Barça femení actualment per a tots els culers. Es tracta de la història d'Immaculada Cabecerán, la fundadora del primer equip de futbol femení barcelonista de la història, anomenat Selecció Ciutat de Barcelona, que va arribar a jugar un partit al Camp Nou. Des d'aquell moment, va començar la lluita de Cabecerán per intentar que les dones poguessin jugar a futbol. Una travessa pel desert que va acabar amb la creació de l'actual FC Barcelona Femení.

-
Nos crecen los enanos (Libros Cúpula) — Santi Giménez
Santi Giménez elabora amb la seva ironia habitual un relat ficcionat sobre els pitjors moments de la història del FC Barcelona que demostra que, encara que de vegades sembli que el món s'acaba, el Barça sempre torna. Un clar exemple que no tot a la vida és fàcil i que no sempre es pot guanyar, però que, amb un més que necessari sentit de l'humor —per no morir en l'intent—, perseverança i tenacitat, podem superar els mals moments i ressorgir d'allò més profund. I fins i tot de vegades, al final (i només algunes vegades...), guanyar.
