Arrenca una jornada d'alta intensitat al servei ferroviari de Catalunya; aquest dimarts 1 d'octubre comença el tall ferroviari entre Tarragona i Sant Vicenç de Calders, que s'allargarà cinc mesos, fins al 2 de març, i que afectarà les línies R14, R15, R16, R17 i RT2. Els usuaris que cada dia viatgen entre Barcelona i Tarragona s'hauran de cenyir al pla alternatiu de transport dissenyat per Renfe, que inclou un servei d'autobusos i el desviament de trens. Des d'El Nacional.cat seguim en directe aquesta primera jornada d'afectacions i el funcionament dels serveis alternatius en aquest primer dia de tall que donarà pas a uns mesos complicats. El tall es produeix amb motiu de les obres al túnel de Roda de Berà, que s'ampliarà per adaptar-lo a l'ample de via internacional en el marc del desenvolupament del corredor mediterrani.
Fins aquí el seguiment en directe de la primera jornada del tall de Rodalies entre Tarragona i Barcelona.
“No podem dir que tot hagi anat perfecte, però hem de veure quins canvis són necessaris per a què sigui una maquinària ben coordinada”, ha afirmat Rubén Viñuales als mitjans, augurant que el nombre d’usuaris anirà a més els propers dies. En el cas del Vendrell, l’alcalde ha assegurat que han redistribuït el trànsit i ha requerit que les obres no s’allarguin més del previst per minimitzar les molèsties als veïns.

Els alcaldes de Tarragona i el Vendrell, Rubén Viñuales i Kenneth Martínez, han destacat aquest dimarts l’organització “impressionant” del dispositiu de busos alternatius desplegat per Renfe però han apuntat que faran els “canvis necessaris” per millorar el fluxe de trànsit de les desenes de combois mobilitzats.
Estrena amb retards i malestar el primer dia del tall de Rodalies entre Tarragona i Barcelona.
Per la seva banda, el secretari de Mobilitat del Govern, Manel Nadal, ha destacat que el pla alternatiu de transport està funcionant “de manera positiva”. “Les molèsties hem de fer que siguin les mínim possibles. Modificar els hàbits de la gent sempre és difícil, a la gent li costa adaptar-se, i amb raó”, ha admès.

Rodalies farà “petits ajustos” per millorar el pla de transport alternatiu pel tall ferroviari a Roda de Berà, amb l’objectiu d’encaminar els usuaris més eficientment cap als seus destins o sincronitzar més els trens i els busos per evitar desajustos. Així ho ha indicat el director de Rodalies, Antonio Carmona, en una declaració als mitjans des de Sant Vicenç de Calders.

L'R17 tindrà servei entre Tarragona i Salou-Port Aventura i un bus directe entre Salou-Port Aventura i Sant Vicenç, mentre que l'RT2 no tindrà servei.
L'R16 oferirà servei entre Tortosa i Tarragona i entre Sant Vicenç de Calders i Barcelona, i comptarà amb busos directes entre Tarragona i L'Hospitalet de l'Infant, Cambrils i Vila-seca.
L'R15 es desviarà per la via de Valls, pel que no serà necessari fer un transbord, encara que sí que realitzarà una inversió de la marxa a La Plana-Picamoixons, pel que el temps de viatge s'incrementarà en 15 minuts.
Les línies R13 i R14 s'unificaran durant el transcurs de les obres, de manera que oferiran el servei Lleida-Barcelona passant per Valls (Tarragona), amb cinc serveis per sentit i dia, i la R14 també servirà de llançadora entre La Plana-Picamoixons i Tarragona.
Tots els trens les línies afectades iniciaran i finalitzaran el seu recorregut a Sant Vicenç de Calders, i en aquesta estació arribaran i sortiran busos cap a cinc destins diferents i en tots els casos, Renfe ha treballat amb els ajuntaments dels municipis per dissenyar la millor operativa possible. A més, a l'estació de Sant Vicenç s'instal·laran carpes i banys per facilitar l'espera dels usuaris.
Els primers autobusos des del centre de Tarragona s'han omplert. Ara bé, a partir de quarts de vuit del matí d'aquest dimarts, l'afluència de viatgers s'ha reduït en aquesta parada. Alguns dels autobusos directes a Sant Vicenç de Calders han marxat tan sols amb una desena de passatgers. Una situació similar s'ha viscut a l'estació de trens de la ciutat, el segon punt on s'ha habilitat una parada, ja que durant les primeres hores no hi ha hagut gaires usuaris i els autobusos han marxat pràcticament buits. Els informadors de Renfe han assegurat que hi havia molt pocs passatgers.
Aquest dimarts 1 d'octubre, Rodalies viu una jornada d'alta intensitat, amb l'inici del tall ferroviari entre Tarragona i Sant Vicenç de Calders, que s'allargarà cinc mesos, fins al 2 de març, i que afectarà les línies R14, R15, R16, R17 i RT2.
"És un dia agredolç", ha manifestat el portaveu de Diàspora Ebrenca, Josep Sabaté, poc abans de pujar al tren. D'una banda, ha exposat, satisfacció pel fet que torna un servei que s'havia deixat de prestar fa quatre anys a les Terres de l'Ebre i que apropa el territori amb Barcelona, amb una hora menys de trajecte sobre el paper. Des d'en fa dos, l'entitat va posar en marxa una campanya per recuperar-lo.
El primer trajecte de l'Avant cap a Barcelona ha sortit puntual de l'estació de Tortosa quan passaven cinc minuts de dos quarts de set de la matinada. Alguns usuaris , a l'interior del vestíbul, asseguraven que no tenien coneixement del terrabastall que, en terme de mobilitat ferroviària, es pot produir aquest dilluns. Dues informadores oferien explicacions als usuaris que s'apropaven a les andanes.

Joan Amorós parla a TV3 sobre les obres al corredor del Mediterrani i assegura que "ja es veu a venir que se saturarà en pocs anys. La Línia de Martorell, per la seva banda, anirà al col·lapse". "Si no s'espavilen a desdoblar el tros entre Castellbisbal i Martorell serà un coll d'ampolla terrible", adverteix el president de Ferrmed, associació a favor del corredor del Mediterrani.
Aquest dimarts, els viatgers de primera hora estaven assabentats dels transbords amb bus que hauran de fer els pròxims mesos per anar entre l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp) i Sant Vicenç de Calders. Algun despistat i també alguns turistes han rebut informació a la mateixa estació. Els informadors també recomanen als usuaris que usin l'aplicació de Rodalies per tenir els horaris actualitzats.

Usuaris habituals del servei d'alta velocitat des de l'estació Camp de Tarragona han explicat que aquest matí han percebut "més gent de l'habitual". Els dos primers trens Avant han sortit de l'estació sense incidències remarcables.

Joan Amorós, president de Ferrmed, associació a favor del corredor del Mediterrani, denuncia a TV3 que "les obres acumulen anys de retard i que les obres s'han anat fent de "manera deslligada": "Van amb dècades de retard i s'està fent sense la previsió de tràfics futurs. Quan augmentin no hi cabran".
Els representants de la Generalitat, com a titulars del servei, i de Renfe, així com el director de Rodalies, Antonio Carmona, han visitat a primera hora l’estació de Sant Vicenç de Calders per veure ‘in situ’ el funcionament del pla alternatiu. Està previst que la primera valoració oficial del funcionament es faci cap a les 10 del matí, un cop passada l’hora punta.
Antonio Carmona, director de Rodalies, des de Sant Vicenç de Calders: "El primer dia és un canvi a la rutina de les persones, però la inversió que es du a terme obliga a aquest canvi", explica.
El primer tren Avant que ha sortit aquest dimarts al matí (7:35 h) des de l'estació del Camp de Tarragona en direcció a Barcelona ha registrat una elevada afluència de passatgers. Diversos d'aquests usuaris han explicat a l'ACN que habitualment es desplacen a la capital catalana en trens regionals, però avui han optat per aquest servei d'alta velocitat perquè es volien "assegurar" arribar "a l'hora" a la feina coincidint amb el primer dia d'obres del corredor mediterrani al túnel de Roda de Berà.

Per la seva banda, el secretari de Mobilitat del govern català, Manel Nadal, també ha valorat positivament les primeres hores de funcionament dels busos, tot i admetre que durant el dia pot haver-hi algun “ensurt”.
El president de Renfe, Raül Blanco, ha assegurat a primera hora del matí que el “desplegament inicial” del pla alternatiu de transport de Tarragona pel tall de Roda de Berà “està funcionant amb normalitat”.
Els usuaris es queixen que el tren que surt de Reus i va fins a Sant Vicenç de Calders, passant per Valls, ha tardat dues hores i vint minuts.
Raquel Sans (ERC) ha demanat al govern espanyol que la línia de mercaderies sigui per l'interior. "No podem viure en aquesta falta de planificació en les infraestructures ferroviàries que ens han portat el caos en què estem vivint", ha afegit en declaracions als periodistes des de l'estació de Sant Vicenç de Calders.

La vicepresidenta primera del Parlament i diputada d'ERC, Raquel Sans, ha mostrat "preocupació" pel fet que el tall ferroviari a Tarragona no és per millorar el "dia a dia" dels usuaris sinó per augmentar els trens de mercaderies. D'aquesta manera s'ha referit a la construcció del corredor mediterrani que obliga a tallar la circulació entre Sant Vicenç de Calders i Tarragona durant 5 mesos, fins a l'1 de març.
A les estacions de tren s'hi poden veure cartells informatius com el següent:

El dispositiu de busos ha estat “un estrés màxim” per a diversos viatgers que els agafaven a Sant Vicenç de Calders, que lamenten que “mai és possible arribar a l’hora a la feina”. Aquest operatiu serà vigent fins el març.

Circulació restablerta a l'R1 entre les estacions de Maçanet-Massanes i Blanes:
Circulació restablerta entre les estacions de Maçanet-Massanes i Blanes. Es recuperen progressivament freqüències i horaris de pas.
— R1 Rodalies 🤖 (@rod1cat) October 1, 2024
Passatgers corrents, diverses cares malhumorades, informadors intentant posant ordre i una àmplia flota de busos amunt i avall protagonitzen aquest dimarts l’entorn de l’estació de tren de Sant Vicenç de Calders. “És un infern”, afirmen alguns usuaris, entre els quals hi ha hagut queixes per retards de més de 20 minuts sobre l’horari previst. El tall de trànsit al túnel de Roda de Berà per les obres del Corredor Mediterrani ha convertit Sant Vicenç, al Vendrell, en el punt clau de les comunicacions entre les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona i Barcelona.

Estrena "agredolça" del servei Avant entre Tortosa i Barcelona. Entitats i usuaris han celebrat la recuperació d'aquest comboi, que sobre el paper ha de permetre retallar una hora el temps de trajecte fins la capital catalana. Critiquen, però, que això s'hagi fet justament ara, quan es preveuen importants problemes de mobilitat amb les obres del corredor mediterrani al túnel de Roda de Berà.
El president de Renfe, Raül Blanco, ha assegurat a primera hora del matí que el “desplegament inicial” del pla alternatiu de transport de Tarragona pel tall de Roda de Berà “està funcionant amb normalitat”. En una breu declaració des de Sant Vicenç de Calders, Blanco ha dit que valoraran “dia a dia” el funcionament del servei de transport alternatiu amb l’objectiu que “tot flueixi” i els usuaris “estiguin tots ben informats i arribin a temps”. Blanco ha remarcat que es tracta d’un pla “complex”.
Els usuaris de Tarragona que habitualment agafen el tren des de l'estació de Tarragona han agafat els primers autobusos habilitats del pla alternatiu de transport des del costat de l'estació d'autobusos, al centre de la ciutat. La majoria d'ells estaven informats sobre els canvis d'horaris i per alguns ha suposat matinar per poder arribar a temps a Barcelona. "Vaig a l'aeroport i he hagut de sortir cinc hores abans perquè no vull perdre el vol", ha expressat el Juan Monsalve a l'ACN.

La portaveu de la plataforma Dignitat a les Vies, Ana Gómez, ha explicat que alguns dels xofers s'han perdut, però que els busos han circulat sense incidències destacables. "Esperem que el servei no empitjori al llarg del dia", ha dit.
A Sant Vicenç de Calders s'ha fet un gran desplegament d'informadors:


Informadors del tall / Foto: ACN
D'altra banda, la circulació de trens es troba interrompuda entre Maçanet-Massanes i Blanes per un atropellament, segons ha informat Adif. Això afecta la circulació de l'R1 i l'RG1. Els usuaris del tren afectat seran evacuats, segons ha informat Renfe.
Alguns usuaris poden arribar a tardar més de tres hores per arribar a la capital catalana. Els usuaris de les Terres de l'Ebre que van a Barcelona han d'agafar primer un tren, després baixar i agafar un bus i després tornar a agafar el tren. Poden trigar més de tres hores a arribar a la capital, 40 minuts més de l'habitual.
Un altre punt calent és Tarragona. La línia de tren arriba fins a la ciutat i allà hi ha dos punts de sortida d'autobusos: els que fan el viatge directe cap a Barcelona i els que van a Sant Vicenç de Calders.
Un dels punts calents d'aquest pla especial de mobilitat que s'ha posat en marxa aquest dimarts és l'estació de tren de Sant Vicenç de Calders, al Vendrell. En aquesta estació arriben els autobusos llançadora procedents de les comarques de Tarragona i les Terres de l'Ebre, i és on els usuaris tornen a agafar el tren.
Renfe assegura que més de 150 persones formen l’equip humà de Rodalies de Catalunya que s’encarregarà d’atendre el funcionament del pla alternatiu de transport en els principals punts i trens afectats.
L'operatiu per minimitzar els efectes del tall de les línies regionals s'ha treballat durant mesos i s'ha posat en marxa una campanya de comunicació per explicar l'afectació als usuaris, que inclou la posada en marxa del compte @RodObresBera a la xarxa X.
A primera hora d'aquest dimarts els primers autobusos alternatius al tren han sortit sense incidències remarcables, tret d'algun retard.
Un altre usuari explica que el tren de l'R17 que estava programat per les 6:23 hores a Passeig de Gràcia, no ha passat i s'ha vist obligat a agafar-ne un de l'R2. Segons Rodalies, el tren ha iniciat el recorregut amb una demora de 41 minuts.
@RodObresBera avui el R17 que havia de passar a les 6:23 per Pg de Gràcia ja no ha passat i he hagut d'agafar R2. Comencem bé... pic.twitter.com/59DMu8WlGu
— Abert Fontanet (@fontanet06) October 1, 2024
A les xarxes alguns usuaris es queixen de retards. Per exemple, una usuària que esperava a Sant Vicenç de Claders un tren directe a Barcelona a les 6:22h, ha informat que no ha passat. Rodalies li ha indicat que sí que passarà però que ja porta un retard de 30 minuts.
CANCELATtren directe a BCN de les 6.22h?1R dia del tall i no ha passat, pero esta indicat als horaris...treballadors st vicens ens informen que trens directes a BCN.... NO passaran durant tot aquests mesos, es aixi? 🙄 @Renfe @RodObresBera @dignitatavies @Adif_es @AfectRodalies pic.twitter.com/sAWZv0Rblf
— Gemma Puig Salvado (@PuigSalvado) October 1, 2024
Les línies R-16 i R-17 continuaran funcionant a excepció del tram afectat, entre Tarragona i Sant Vicenç de Calders. Aquest tram quedarà cobert per autobús, però a més se n'afegiran dos més. Seran busos directes: un farà el trajecte entre l'Hospitalet de l'Infant i Sant Vicenç de Calders, amb una freqüència de nou busos per dia i sentit, i un altre permetrà viatjar de Salou - PortAventura a Sant Vicenç de Calders amb una freqüència de 14 busos per dia i sentit.
"Avui comença el pla alternatiu de transport programat amb motiu de les obres de millora de la infraestructura al túnel de Roda de Berà", recorda Rodalies.
⚠️Avui comença el pla alternatiu de transport programat amb motiu de les obres de millora de la infraestructura al túnel de Roda de Berà.
— Rodalies Obres Roda Berà (@RodObresBera) October 1, 2024
👉🏻El servei de les línies R13, R14, R15, R16 i R17 inicien el seu servei seguint l'operativa planificada.
🔗https://t.co/psk4rMtjP8 pic.twitter.com/ozSTE1tmeZ
L'R14 oferirà fins a 22 trajectes diaris entre Reus i Tarragona. Els ciutadans de les Terres de l'Ebre que vulguin anar a Tarragona, i viceversa, hauran de fer transbord entre l'R15 i l'R14 a Reus, un enllaç que estarà disponible quatre cops diaris i que tindrà un temps d'espera variable, generalment sobre els 10 minuts, però que en alguns casos pot ser superior. Finalment, per cobrir el tall entre Tarragona i Sant Vicenç de Calders, hi haurà un autobús que oferirà al voltant d'una quarantena de serveis per trajecte i dia.
La R15 tindrà 12 serveis per sentit i dia, que farà el trajecte entre Reus i Barcelona, però sense passar per Tarragona, amb una desviació per Valls. Alguns d'aquests trajectes faran el recorregut complet de la línia a Riba-roja d'Ebre. En direcció a Barcelona, el primer tren des de Reus sortirà a les 5.31 h i arribarà a les 7.24 h a l'Estació de França, mentre que l'últim sortirà a les 21 h i arribarà a les 22.54 h. En el sentit invers, el primer sortirà a les 5.43 h des de Barcelona, i l'últim arrencarà a les 21.13 h des de l'Estació de França.
La circulació de trens es troba interrompuda entre Maçanet-Massanes i Blanes per un atropellament, segons ha informat Adif. Això afecta la circulació de l'R1 i l'RG1. Els usuaris del tren afectat seran evacuats, segons ha informat Renfe.
L'R13 tindrà cinc trens per sentit al dia entre Barcelona i Lleida. L'R14 només funcionarà entre La Plana-Picamoixons i Tarragona. Els usuaris que vulguin anar de Lleida a Tarragona hauran d'agafar l'R13 i fer transbord a l'R14 a La Plana-Picamoixons, on el temps d'espera serà d'entre 6 i 17 minuts. En el sentit invers, els usuaris que vulguin viatjar de Tarragona a Lleida hauran d'agafar l'R14 i després enllaçar amb l'R13.
Renfe també incorpora des de l'1 d'octubre el servei Avant Exprés entre Tortosa i Barcelona, per connectar les Terres de l'Ebre i la capital catalana. El servei serà diari i tindrà una circulació per sentit.
La Generalitat ha creat un nou abonament per als trajectes en bus entre Barcelona i Tarragona mentre duri el tall ferroviari. Es tracta de la targeta T-10/120, que permet fer 10 viatges en els 120 dies posteriors a la primera validació, i que tindrà un cost de 40 euros, ja que estarà bonificada al 70%.
L'R14 funcionarà només entre Tarragona i La Plana - Picamoixons, mentre que l'R16 i l'R17 funcionaran amb normalitat a excepció del tram afectat. La línia RT2 quedarà completament anul·lada.
La línia R13 continuarà amb el seu recorregut habitual, però no s'aturarà a Roda de Berà, i l'R15 es desviarà per aquest mateix recorregut, a través de Valls, fent la connexió entre Sant Vicenç de Calders i Reus.
Les línies R14, R15, R16 i R17 quedaran tallades entre Tarragona i Sant Vicenç de Calders, fet que afectarà les estacions de Torredembarra i Altafulla-Tamarit. El tall, principalment alterarà els trajectes entre Tarragona i Barcelona, que Renfe busca pal·liar amb un pla de transport alternatiu que preveu el desviament d'alguns trens i un reforç amb autobusos per al tram afectat.
El secretari d'Estat de Transports i Mobilitat Sostenible, Antonio Santano, ja va advertir que Catalunya viurà "uns mesos complicats" per aquest tall, que es produeix amb motiu de les obres al túnel de Roda de Berà, que s'ampliarà per adaptar-lo a l'ample de via internacional en el marc del desenvolupament del corredor mediterrani.
Renfe ha estrenat aquest diumenge un compte a la xarxa social X, @RodObresBera, per informar de l'estat del servei mentre duri el tall ferroviari per les obres d'Adif al túnel de Roda de Berà, que s'iniciarà aquest dilluns. La circulació a Rodalies estarà interrompuda entre Sant Vicenç de Calders i Tarragona durant cinc mesos, fins al 2 de març, cosa que ocasionarà alteracions en la mobilitat de diverses línies.
El tall es produeix amb motiu de les obres al túnel de Roda de Berà, que s'ampliarà per adaptar-lo a l'ample de via internacional en el marc del desenvolupament del corredor mediterrani.
Els usuaris que cada dia viatgen entre Barcelona i Tarragona s'hauran de cenyir al pla alternatiu de transport dissenyat per Renfe, que inclou un servei d'autobusos i el desviament de trens. Des d'El Nacional.cat seguim en directe aquesta primera jornada d'afectacions i el funcionament dels serveis alternatius en aquest primer dia de tall que donarà pas a uns mesos complicats.
Arrenca una jornada d'alta intensitat al servei ferroviari de Catalunya; aquest dimarts 1 d'octubre comença el tall ferroviari entre Tarragona i Sant Vicenç de Calders, que s'allargarà cinc mesos, fins al 2 de març, i que afectarà les línies R14, R15, R16, R17 i RT2.