I fins aquí el directe d'avui sobre l'èxit de la moció de censura contra Josep Maria Bartomeu i la seva junta. Els actuals directius del Barça hauran d'afrontar un referèndum si no dimiteixen abans.
A tots els que em pregunteu per què poso la foto de l'Iceta quan estic parlant de l'Oriol Giralt,... sou una mica lents, no? pic.twitter.com/DjPJmjkiYy
— Xavier Sala-i-Martin (@XSalaimartin) October 7, 2020
La manipulació de la premsa amb la moció del Barça, segons Sala-i-Martin
Aquest dimecres s'ha sabut que s'han aconseguit les signatures necessàries perquè prosperés la moció de censura contra Josep Maria Bartomeu i la seva junta. Hi ha hagut moltes reaccions durant el dia, una de les més mediàtiques la de l'expresident del Barça Joan Laporta i tampoc ha faltat l'opinió de l'economista Xavier Sala-i-Martin.
Recompte de firmes de la moció de censura
Presentades | 20.687 |
Necessàries | 16.521 |
Tramitades | 19.745 |
Pendents | 942 |
Vàlides | 18.090 |
Nul·les | 975 |
Dubtoses | 190 |
En procés | 490 |
Dimecres 7 d'octubre del 2020
Una de les grans incògnites és que es pugui celebrar el referèndum en aquests moments en mig d'una pandèmia. Hi ha hagut eleccions a Galícia i al País Basc, però serà la Generalitat qui tindrà l'última paraula sobre si es pot celebrar el referèndum.
El referèndum només quedarà aprovat si s'obtenen els vots favorables del 66,6% o més dels votants i sempre que el nombre d'aquests com a mínim sigui del 10% dels socis del club. Unes xifres que el 1997 (Josep Lluís Núñez) i el 2008 (Joan Laporta) no es van assolir.
Cap dimissió i referèndum
L'última opció és que ni Bartomeu ni la seva junta vulguin dimitir i afrontin el referèndum que seria a finals d'aquest mes d'octubre o principis de novembre. En cas de ser així, seria el tercer que se celebraria a la història del Barça i amb el precedent que cap dels dos anteriors ha prosperat.
Toni Freixa, que també es presentarà a les pròximes eleccions al Barça, s'ha pronunciat sobre l'èxit de la moció contra Bartomeu i la seva junta.
Un cop validades les signatures del vot de censura, ara cal convocar a tots els socis i sòcies a votar per tal de donar veu als 20 mil que han signat i tambe als 80 mil que no ho han fet. El Barça sempre ha estat un exemple de democràcia 🔵🔴
— Toni Freixa (@tonifreixa) October 7, 2020
Dimissió de Bartomeu o algun directiu
Una altra de les opcions és que Bartomeu, o algun directiu, dimiteixi abans del referèndum, però la resta vulgui seguir. Si això passa, hi haurà d'haver un nou president, que previsiblement podria ser Jordi Cardoner (actual vicepresident primer), i s'hauria de nomenar un nou directiu. Perquè la junta del Barça segueixi en les seves funcions ha d'haver-hi un mínim de 14 membres, els que hi ha actualment.
La comissió gestora ha d'estar composta per un nombre de membres no inferior al 50% del total de membres de la junta en el moment que dimiteixin, com a mínim han de ser set membres. I la funció principal que té és la convocatòria d'unes eleccions per constituir una nova junta directiva. El termini per a aquest objectiu seria de tres mesos, la qual cosa suposaria un avançament electoral que es podria produir cap al mes de gener. Recordem que ja hi ha unes eleccions programades a can Barça per als dies 20 i 21 de març del 2021.
Intervenció de la comissió gestora
La comissió gestora substituiria la junta actual quan les vacants siguin més del 50% del nombre de membres de la junta, inclòs el president; quan les vacants siguin del 75% del nombre de membres de la junta, sense el president; i, sempre que la junta quedi constituïda per menys de cinc persones.
Dimissió de Bartomeu i tota la junta
Els socis han parlat i han decidit que volen foc nou a can Barça. El temps per a Bartomeu i la seva junta s'està esgotant i la dimissió en bloc de tots és una possibilitat. Si dimiteixen, no hi hauria referèndum i entraria una comissió gestora aquest mes d'octubre que s'encarregaria del club mentre no se celebrin unes noves eleccions.
El futur del Barça: dimissió de Bartomeu i la junta, referèndum o intervenció
Una realitat crua de veure per a Josep Maria Bartomeu. Aquest dimecres s'ha arribat a les signatures necessàries perquè la moció prosperi (16.521) i ara s'obre un ventall de possibles escenaris que han de decidir el futur del Barça. La dimissió de Bartomeu, d'algun directiu, la intervenció de la comissió gestora i el referèndum són les opcions actuals.
Laporta celebra l'èxit de la moció contra Bartomeu: "El club és viu"
L'expresident Joan Laporta ha celebrat l'èxit de la moció de censura contra Josep Maria Bartomeu i la seva junta directiva. Laporta ha expressat la seva enhorabona als promotors i ha mostrat la seva opinió sobre aquesta eina democràtica que hi ha al Barça.
El referèndum només quedarà aprovat si s'obtenen els vots favorables del 66,6% o més dels votants i sempre que el nombre d'aquests com a mínim sigui del 10% dels socis del club.
Qui pot votar en aquest referèndum?
- Els majors d'edat i que no estiguin incapacitats legalment
- Tenir una antiguitat mínima d'un any com a soci
- No tenir suspesa la condició de soci
- Estar inclòs en el cens electoral vigent
El Barça ha de convocar un referèndum en un termini no inferior als 10 dies ni superior als 20 a partir que acabi el recompte, previsiblement aquest divendres. És a dir, la votació s'hauria de celebrar com a molt tard cap a finals d'aquest mes d'octubre.
El segon referèndum va tenir lloc deu anys després, el 2008. En aquella ocasió la votació la van forçar els socis Oriol Giralt y Christian Castellví, que van reunir 9.145 firmes validades. Però tampoc va assolir l'objectiu de fer fora Joan Laporta, ja que van comptar amb el 'sí' de 23.870 socis al referèndum, fet que representava el 60,6% dels vots.
Agustí Benedito també es pronuncia sobre l'arribada a les xifres.
L'enhorabona a tots els socis partidaris de celebrar ara un vot de censura. Ha estat una mobilització sense precedents.
— Agustí Benedito (@agustibenedito) October 7, 2020
El 1er de novembre serem tots els socis que decidirem si fem eleccions el 20 de març o si les avancem 2 mesos.
Que tinguem sort! https://t.co/Nh19kmtdZG
El primer grup que va aconseguir forçar un vot de censura va ser l'Elefant Blau a l'any 1998. L'agrupació liderada per Joan Laporta i Sebastià Roca va comptar amb l'aval de 5.664 firmes. Però finalment en el referèndum no va guanyar perquè només va obtenir el 'sí' de 14.358 socis (el 35,5% dels vots).
L'expresident Joan Laporta reacciona a l'èxit de la moció.
Enhorabona als promotors del vot de censura!
— Joan Laporta Estruch🎗 (@JoanLaportaFCB) October 7, 2020
Han estat un exemple de com facilitar que els socis i sòcies del Barça expressin la seva voluntat.
Aconseguir les signatures demostra que el Club és viu i que funciona democràticament.
Visca el Barça!!! 💙❤️ https://t.co/BJFYTJGqYs
Aquesta serà la tercera vegada que una moció de censura prospera. Després de la del 1998 contra Josep Lluís Núñez i la del 2008 contra Joan Laporta, la del 2020 contra Bartomeu també quedarà marcada en els llibres d'història del club.
Superades les 16.521 firmes necessàries per forçar el referèndum, ara toca acabar de revisar totes les butlletes. La Mesa té fins divendres per acabar de validar-les, quan presumiblement diran oficialment que s'ha superat el 15% exigit de socis que han donat suport a la moció.
March Duch, portaveu de 'Més que una moció', celebra l'èxit.
Feina feta! 💪🏻💪🏻💪🏻
— Марк дук 🎗 (@DuchMarc) October 7, 2020
1️⃣6️⃣.5️⃣2️⃣1️⃣, i sumant.
Moltíssimes gràcies a tots els que ho heu fet possible. Del primer a l’últim.
Ara, a arrodonir la xifra i a votar EN MASSA.
Bartomeu, acorralat: convoca reunió de la junta directiva i podria dimitir
No es descarta res i sobre la taula hi ha la possibilitat de la dimissió de Bartomeu, de tota la junta, d'algun directiu o afrontar el referèndum de la moció de censura.
Més reaccions: Lluis Fernández Alà celebra l'èxit de la moció de censura contra Bartomeu i la seva junta.
🔔 Objectiu aconseguit!
— Lluís Fernàndez Alà (@Lluisfdezala) October 7, 2020
Enhorabona a @MesQueUnaMocio, els grups d'opinió i tots els socis/es 👏🏻
Continuem! 🥳 https://t.co/Zk2l2B8EXy
La valoració del precandidat Víctor Font després de saber que han assolit l'objectiu.
16.521 firmes vàlides! Això no havia passat mai. En mig de la pandèmia i sense poder-nos trobar a l’Estadi, els socis i sòcies del Barça ens hem mogut per censurar el mal govern. Ara depèn del president Bartomeu que no perdem ni un dia més per començar la reconstrucció del Club https://t.co/EJuBGvmYFH
— Víctor Font (@victor_font) October 7, 2020
Jordi Farré, promotor del vot de censura, dona les gràcies als socis després de superar les firmes mínimes i espera que Bartomeu faci el pas i dimiteixi abans del referèndum.
Declaracions a premsa per anunciar que ja hem assolit l'objectiu de signatures vàlides per realitzar el vot de censura.
— Jordi Farré 🎗 (@JordifarreFcb) October 7, 2020
El @FCBarcelona_cat tornarà a ser MÉS QUE UN CLUB.#NouImpulsBarça pic.twitter.com/t3uXCOypFb
Com funciona el referèndum al Barça i què cal per enderrocar Bartomeu?
La moció de censura contra Josep Maria Bartomeu i la seva junta directiva ha tingut els vots necessaris per prosperar (16.521) i a partir d'ara hi haurà un referèndum al Barça que decidirà el futur de Bartomeu i la seva junta. Com funciona aquest procés i què cal per enderrocar l'actual president?
Bartomeu té dues opcions: dimitir o ser el primer president expulsat pels socis
La mesa del vot de censura impulsada per Jordi Farré i 'Més que una moció' contra Josep Maria Bartomeu ha superat aquest dimecres les 16.521 firmes vàlides necessàries perquè el vot de censura tiri endavant. El següent pas és que se celebri un referèndum en menys de 20 dies hàbils perquè tots els socis decideixin si volen tombar el president del Barça. Sempre que ell no dimiteixi abans, és clar.
El soci dicta sentència: prospera la moció contra Bartomeu i hi haurà referèndum
Aquest dimecres 7 d'octubre del 2020 serà un dia que passarà a la història del Barça. Igual que va passar amb les mocions de censura del 1998 i la del 2008, s'han superat les firmes que marquen els Estatuts del club i hi haurà referèndum per fer fora Josep Maria Bartomeu i la seva junta.