La moció de censura contra Josep Maria Bartomeu i la seva junta directiva ha tingut els vots necessaris per prosperar (16.521) i a partir d'ara hi haurà un referèndum al Barça que decidirà el futur de Bartomeu i la seva junta. Com funciona aquest procés i què cal per enderrocar l'actual president?

El Barça ha de convocar un referèndum en un termini no inferior als 10 dies ni superior als 20 a partir que acabi el recompte, previsiblement aquest divendres. És a dir, la votació s'hauria de celebrar com a molt tard cap a finals d'aquest mes d'octubre.

Josep Maria Bartomeu Jordi Moix Jordi Cardoner EFE

Josep Maria Bartomeu juntament amb Jordi Moix i Jordi Cardoner / EFE

Els responsables de gestionar el referèndum seran els mateixos que han controlat la Mesa de la moció de censura. Per tant, Josep Maria Vallbona (Federació Catalana de Futbol); Marta Plana i Jordi Argemí (Barça); i, Jordi Farré i Josep Triadó (primer i segon votant de la moció) seran els encarregats de controlar el procés.

Qui pot votar en aquest referèndum?

  • Els majors d'edat i que no estiguin incapacitats legalment
  • Tenir una antiguitat mínima d'un any com a soci
  • No tenir suspesa la condició de soci
  • Estar inclòs en el cens electoral vigent

El referèndum només quedarà aprovat si s'obtenen els vots favorables del 66,6% o més dels votants i sempre que el nombre d'aquests com a mínim sigui del 10% dels socis del club.

Representants moció censura amb les firmes a Can Barça / Sergi Alcàzar

Els impulsors de la moció celebren les firmes recollides / Sergi Alcàzar

Si s'aprova el referèndum, Bartomeu i tota la seva junta quedaran revelats i es convocaran eleccions al Barça. Mentre no hi ha cap junta, una comissió gestora es farà càrrec del club. Si no s'aprova el referèndum, no es pot tornar a convocar una moció de censura fins al cap d'un any. Per tant, hi hauria les eleccions a la presidència blaugrana el cap de setmana que ja està programat, el 20 i 21 de març de 2021.

Bartomeu, tercer president que afronta un referèndum

No es descarta l'opció que Bartomeu pugui dimitir abans que se celebri el referèndum. En qualsevol cas, Bartomeu és el tercer president de la història del Barça que afronta un procés així. 

Joan LAPORTA cruyff GTRES

Laporta va ser el segon a afrontar un referèndum / Gtres

Els primers que es van acollir a aquesta eina va ser el grup de l'Elefant Blau, liderats per Joan Laporta i Sebastià Roca. Tenien l'objectiu de fer fora Josep Lluís Núñez el 1997, però van rebre el suport de 14.358 socis, el que suposa un 35,5% dels vots, molt per sota dels dos tercis necessaris. Núñez va acabar dimitint l'any 2000 pels mals resultats esportius i per l'oposició de Laporta.

Precisament, Joan Laporta ha estat l'altre president que ha hagut de patir un referèndum. Oriol Giralt i Christian Castellví van utilitzar la moció per fer foc nou i aquella vegada es van quedar molt a prop, però no ho van aconseguir. Es van reunir 23.870 vots, el que va suposar el 60,6% de suports. Veurem com evoluciona en el cas de Bartomeu i si es converteix en el primer president del Barça destituït pels socis.