Els turistes allotjats als hotels de la ciutat durant l’any 2022 van arribar als 7,4 milions, més del doble dels que van passar per la ciutat el 2021. Els números es recuperen després de la pandèmia i el turisme massiu torna a ser una de les preocupacions generals en aquestes eleccions municipals 2023.  Els problemes associats a aquest tipus de turisme són fàcils de localitzar: va directament associat a massificació i aglomeracions, sobretot al centre de Barcelona, on augmenta la sensació d'inseguretat i de soroll, i on els pisos turístics no paren d'aparèixer. Les declaracions que ens dona part del veïnat i els comerços coincideixen: "Turistes, sí, però no d'aquest tipus. Volem que es reguli d'alguna manera, volem turisme de qualitat". 

🔴 Debat TV3 | Debat electoral de Barcelona i fact-checking, DIRECTE
 

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

 

 

L'aeroport de Barcelona tanca el 2022 amb 23 milions de passatgers més que el 2021

El trànsit de passatgers, tant per mar com per aire, segueix en augment després de la pandèmia. L'aeroport del Prat ha rebut 23 milions de persones més que el 2021, mentre que els creuers han deixat més de 3,3 milions de passatgers a Barcelona en un any (s'espera que arribi als 4 milions l'any vinent). La regulació de creuers a la ciutat és un dels temes candents en aquestes eleccions municipals. Mentre que l'actual alcaldessa, Ada Colau, la candidata de Barcelona en Comú, destaca la importància de limitar els creuers que arriben a la capital, alguns partits de l'oposició n'estan totalment en contra. Xavier Trias, l'alcaldable de Junts, creu que cal continuar desplegant les terminals de creuers que s'havien acordat al port. El turisme que comporten aquests creuers, són, sense cap mena de dubte, un motor per a l'economia, però els veïns i veïnes han de conviure amb els problemes associats a aquest descontrol i massificació.

🔴 "Sortirem de merda fins aquí dalt". La Barcelona bruta, el segon tema més preocupant | VÍDEO

Concretament, els taxistes del centre de Barcelona declaren a ElNacional.cat que "estem encantats amb els turistes, són el que ens dona diners per menjar. Això és circular, com més n'hi arriben, més feina tenim. No només nosaltres, també els hotels i els restaurants". D'altra banda, els comerciants de la rambla de Catalunya han exposat que no tot són avantatges: aquest turisme massificat espanta la gent de la mateixa ciutat, "els barcelonins ja no passegen pel centre de Barcelona", declara una florista de la Rambla. Ella mateixa ha denunciat que "els turistes no compren flors, només toquen i les aglomeracions espanten els veïns. Ja no venc flors". Altres comerços de la mateixa Rambla asseguren que han augmentat les vendes, però també s'han d'enfrontar als robatoris permanentment.

Els veïns i veïnes, farts, volen solucions

Els comerciants confirmen que ha augmentat la sensació d'inseguretat amb l'augment de turistes "si ens despistem, s'emporten una columna sencera de gorres", explica un venedor de la Rambla. Només cal endinsar-se pels carrers del centre de Barcelona per trobar mostres de descontentament: els balcons estan plens de cartells que demanen "Respecte", acompanyats d'un senyal de silenci. Al bell mig del centre hi ha una pancarta gegant on es pot llegir "Ens foten fora de casa. Violència immobiliària, especulació, soroll, aglomeracions, brutícia, lloguers inaccessibles, mòbing, pisos turístics, Airbnb, hotels, matons, desnonaments... Barri resignat? No!". Són tots els danys col·laterals amb què han de conviure els veïns de les zones més cèntriques de la ciutat. Es queixen que els turistes envaeixen els carrers, no respecten el descans nocturn i són incívics i deixats amb la ciutat.

🔴 Veïns atemorits per la inseguretat a Barcelona: "Aquí roben dia sí i dia també" | VÍDEO

D'uns anys ençà, arran de la tornada massiva de gent a Barcelona després de la pandèmia, ha augmentat el soroll als pisos turístics, tot i la regulació de l'Ajuntament contra aquest tipus d'allotjaments. Fent un cafè a la plaça, una veïna de tota la vida s'entristeix de veure com es devalua el barri. Comenta que "Ha empitjorat molt". Una altra ciutadana comenta com els comerços locals han de tancar per culpa de les botigues turístiques. Tots els enquestats estan d'acord: "sí als turistes, però no a aquest cost. Cal una regulació, volem turisme de qualitat".