La data del proper diumenge 28 de maig està marcada amb vermell a molts calendaris i no és per cap santoral ni cap festiu especial. El proper 28 de maig és important perquè se celebra a l'estat espanyol una gran jornada electoral amb eleccions municipals i, en el cas d'algunes comunitats, eleccions autonòmiques. Concretament, se celebraran eleccions autonòmiques a Aragó, Astúries, Canàries, Cantàbria, Castella-la Manxa, el País Valencià, Extremadura, Illes Balears, La Rioja, Madrid, Múrcia, Navarra, i a les Ciutats Autònomes de Ceuta i Melilla.

🗳️ Com saber si m'ha tocat ser en una mesa electoral en les municipals i quant em paguen?

📩 Vot per correu a les eleccions municipals 2023: terminis i tot el que has de saber

Qui podrà votar a les eleccions del 28 de maig?

D'una banda, podran participar en les eleccions a les comunitats i ciutats autònomes esmentades anteriorment les persones de nacionalitat espanyola que constin d'alta com a residents a la demarcació consular i figurin inscrites a efectes electorals en alguna de les mateixes (vot CERA). Aquestes persones no podran participar a les eleccions municipals. 

D'altra banda, també podran participar a les eleccions a les comunitats i ciutats autònomes esmentades les persones de nacionalitat espanyola que es trobin temporalment a l'estranger, si figuren inscrites a efectes electorals en alguna de les mateixes (vot ERTA). Igualment, les persones de nacionalitat espanyola que es trobin temporalment a l'estranger podran participar a les eleccions municipals, amb independència del municipi on es trobin empadronades.

Com sé on he d'anar a votar el 28 de maig?

L'Oficina del Cens Electoral remet des del passat 1 de maig una targeta censal a tots els electors residents a Espanya amb les dades d'inscripció al cens, en què se'ls informa de la mesa i el col·legi electoral on els correspon votar. L'Oficina del Cens Electoral va enviar per correu una targeta censal als ciutadans amb dret a vot entre l'1 i el 9 de maig. Qualsevol canvi a les dades de la mesa o del local electoral posterior al reflectit en aquesta targeta, serà comunicat per la delegació provincial de l'Oficina del Cens Electoral mitjançant correu postal als electors, entre el 9 i el 22 de maig.

Els electors també poden consultar a quin col·legi electoral i mesa han de votar a través de la pàgina habilitada a la web de l'Institut Nacional d'Estadística utilitzant diferents criteris de cerca, i aportant com a dades obligatòries la província, el municipi i la inicial del primer cognom . Així mateix, poden fer-ho identificant-se electrònicament mitjançant DNIe, un certificat electrònic reconegut o a través del portal de Cl@ve. Si no es disposa de certificat digital, les delegacions provincials de l'Oficina del Cens Electoral atenen les consultes sobre targetes censals, locals i meses electorals a les seves oficines i al telèfon gratuït 900 343 232.