L’alcaldessa i candidata de Barcelona en Comú a les eleccions municipals 2023, Ada Colau, vol fer de la lluita contra l’emergència climàtica un dels eixos de la seva campanya electoral, davant l’alerta que “el canvi climàtic ja està aquí”. Per això aquest dimecres ha presentat el seu pla ombra per afrontar les onades de calor, com a resposta al que ha definit com a “trumpisme i negacionisme climàtic”, en referència a propostes recents com les presentades per la candidata a la Comunitat de Madrid del Partit Popular, Isabel Díaz Ayuso, i el candidat de Junts per Catalunya a Barcelona, Xavier Trias.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

🟡 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista

De fet, Ayuso li ha posat prou fàcil amb la seva agenda ecologista “de posar una planta al balcó”, i respecte al seu rival directe, Xavier Trias, ha apuntat que “no es queda enrere” respecte a la madrilenya “amb afirmacions que el cotxe no té res a veure amb el canvi climàtic o que la connexió del tramvia sí que hi contribueix”. Sense citar-lo, també s’ha referit a Collboni, insistint que defensar o “l’ampliació de l’aeroport és negacionisme climàtic perquè és ampliar emissions i destrossar zones protegides i portar vint milions de turistes més que no hi caben a Barcelona.

Els eixos del pla ombra

Els principals eixos del pla ombra, destinats a contrarestar els efectes de les onades de calor, que segons Colau “n’hi haurà més i seran més llargues”, seran la creació de nous refugis climàtics i la climatització d’escoles públiques i pisos amb serveis per a gent gran. “Prioritzem els col·lectius més vulnerables”, ha assenyalat Colau, prometent que, si revalida l’alcaldia, “climatitzarem totes les escoles públiques de la ciutat i tots els habitatges amb serveis per a persones grans”. A més, preveu augmentar la xarxa de refugis climàtics dels actuals dos-cents i escaig a quatre-cents, amb l’objectiu que “tothom tingui un refugi climàtic a cinc minuts de casa seva”.

colau pla ombra parc pla armengol foto carlos baglietto (2)
Ada Colau ha presentat el seu pla ombra als Jardins Pla i Armengol del districte d'Horta - Gionardó / Foto: Carlos Baglietto

Respecte a la climatització de les escoles públiques de Barcelona -que compta amb una xarxa de 161 escoles de primària, 105 escoles bressol que ja estan climatitzats, 16 instituts escola i 76 instituts de secundària- Colau ha recriminat al Govern que no lideri aquesta operació, ja que la competència és de la Generalitat, però ha assenyalat que “si ells no ho fan ho farem nosaltres”, i per això ha anunciat una inversió prevista de 90 milions d’euros. Quant als pisos amb serveis per a gent gran, la candidata de BComú ha afegit que es climatitzaran els 1.500 habitatges existents amb un “pla extraordinari amb un pressupost de 6,8 milions d’euros”.

Rebuig a l'oficina d'ocupació de Collboni

Pel que fa a la proposta del candidat del PSC, Jaume Collboni, de crear una oficina per prevenir ocupacions, Colau li ha retret que "respongui als intents de la dreta i l'extrema dreta de marcar l'agenda com en el cas de la Bonanova", i ha assenyalat que l'ocupació és un "fenomen reduït que afecta el 0,16% dels habitatges" que ha de tenir un tractament judicial i, en cas d'execució, la responsabilitat és dels Mossos d'Esquadra. "No té sentit inventar-se una oficina d'ocupació quan respon a un debat de la dreta i extrema dreta per marcar la campanya", ha reiterat Colau. Així mateix, ha recordat que l'Ajuntament ja ha presentat denúncia a la Fiscalia d'Odi per la manifestació de Desokupa, "on es van proferir lemes feixistes com Sieg Heil".