El programa electoral del PSOE a Madrid per les eleccions municipals 2023 ja és públic. Reyes Maroto, que ha format part del govern espanyol durant els últims quatre anys com a ministra d'Indústria, s'enfronta al repte d'intentar reflotar el partit socialista a la capital espanyola, després que en els últims comicis quedés relegat a la quarta posició, el pitjor resultat de la seva història. L'exministra ha presentat un programa sota el lema Reyes de Madrid amb 421 mesures enfocades cap a un "nou model de ciutat". T'expliquem quines són les propostes del programa electoral del PSOE per la ciutat de Madrid.

🔴 Resultats Eleccions 2023, DIRECTE | Escrutini de Municipals i Autonòmiques


🔴 Resultats Eleccions Madrid 2023, DIRECTE | Última hora del escrutinio del 28-M
 

📝 Programes electorals a Madrid 2023: Què proposen els candidats?
 

Què proposa Reyes Maroto per Madrid?

El PSOE no ha publicat el tradicional document escrit amb una llista de mesures, sinó que ha habilitat un lloc web on es poden consultar totes les propostes filtrant la cerca per temàtiques i districtes. Tanmateix, destaquen algunes mesures estrella. La primera és "Madrid Pròxim", un ambiciós projecte participatiu amb el qual Maroto busca fer "un Madrid més verd, més proper, més ciclista i més igualitari" a través de la construcció d'"eixos cívics", carrers que connecten els diversos districtes en els quals es vol donar prioritat al vianant davant el trànsit. També vol convertir Madrid en una "ciutat intel·ligent" i millorar els serveis públics a través de la tecnologia. 

Una altra de les propostes destacades és la construcció de la Casa Arc de Sant Martí, un espai per a la comunitat LGTBI que seria al mateix temps un museu, un lloc de trobada per a diferents entitats del col·lectiu i un centre d'atenció psicològica i de prevenció de malalties de transmissió sexual. Si arriba a l'alcaldia, Maroto es compromet a impulsar un Pacte Social contra la violència de gènere i completar la Xarxa d'Espais d'Igualtat a tots els districtes. D'altra banda, el PSOE també proposa que tots els centres de salut tinguin professionals de salut mental i un pla de prevenció del suïcidi per a joves.

Maroto contempla propostes dirigides als diferents grups d'edat de la ciutat. Per als joves, promet ampliar totes les mesures de l'Ajuntament que vagin destinades a ells fins als 30 anys i garantir la gratuïtat de l'autobús i BiciMad. De cara a la gent gran, proposa millorar l'atenció a domicili amb el reforç de la teleassistència avançada o un nou servei per facilitar-los les gestions administratives.

En matèria social també promet recuperar l'IBI Social, millorar la dotació de la targeta famílies, incrementar les beques menjador o les activitats extraescolars gratuïtes. Pel que fa a l'habitatge, el PSOE vol crear un parc públic de 15.000 cases de lloguer i regular els habitatges d'ús turístic. Per impulsar el petit comerç proposa impulsar els mercats municipals o bonificar les compres en comerços de proximitat a famílies amb rendes mitjanes i baixes. 

📩 Consulta el programa electoral del PSOE a Madrid per a les eleccions municipals 2023