Tot i que l’actual mandat de l’Ajuntament de Barcelona està pràcticament esgotat, encara hi haurà temps per un últim ple, que es fa un cop passades les eleccions municipals i pocs dies abans de la constitució del nou ple municipal i la investidura del nou alcalde o alcaldessa. Aquest ple de final serveix per aprovar l’acta del ple anterior, el corresponent al mes anterior i no té més contingut administratiu ni polític, però sí que té un contingut sentimental, perquè és el que serveix per acomiadar els regidors que no repetiran al ple municipal, bé perquè no han figurat a les llistes electorals o bé perquè tot i presentar candidatura, no han resultat escollits. És per això que aquest últim plenari es coneix com el ple de la llàgrima.

🟡 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista

🗳️ Programes electorals a Barcelona 2023: Què proposa cada partit?

Tradicionalment, aquest és el ple més emotiu del mandat, perquè prenen la paraula bona part dels regidors que s’acomiaden i aprofiten l’ocasió per recordar els bons moments dels passats quatre anys, explicar anècdotes, recuperar amistats entre rivals i fins i tot, rememorar, amb millor to i bon humor, alguna enganxada històrica. Tot això tindrà lloc el 14 de juny a partir de les 10 del matí un cop ja ha estat convocat per l’Ajuntament de Barcelona i la seva durada dependrà dels regidors que prenguin la paraula. Un cop acabat el ple de la llàgrima, el següent ja serà el solemne de constitució de la nova corporació municipal i elecció del nou alcalde, previst per al 17 de juny.

Onze regidors ja saben que no repetiran

A falta de conèixer els resultats electorals, ja hi ha onze regidors que no repetiran el proper mandat, ja que no apareixen a les llistes electorals, en alguns casos per renúncia personal i en altres perquè els partits corresponents no han comptat amb ells, com és el cas dels tres regidors actuals de Ciutadans, que han estat expulsats pel seu partit. En tot cas, els regidors que segur que no repetiran són, d’acord amb les llistes electorals, Gemma Sendra i Jordi Fexas (ERC); Laura Pérez i Eloi Badia (BComú); Montserrat Ballarín i Núria Carmona (PSC); Ferran Mascarell (Junts); Paco Sierra, Noemí Martín i Julia Barea (Cs), i Óscar Ramírez (PP). Pel que fa als altres trenta regidors que componen el ple municipal, tots formen part de les llistes electorals i, per tant, no serà fins a l’acabament de l’escrutini que se sabrà quants d’ells repeteixen i quants queden fora. 

Al ple de la llàgrima del 2019 van ser trenta els regidors que van acomiadar-se, entre els quals Xavier Trias —que ara torna a ser cap de llista—, Alberto Fernández Díaz (PP), Gala Pin (Barcelona en Comú) o Juanjo Puigcorbé (es va presentar com a independent a les files d’ERC, però va acabar el mandat com a regidor no adscrit).