Polèmica a Girona un dia abans de les eleccions municipals 2023. Junts ha presentat aquest dissabte una denúncia davant la Junta Electoral Central (JEC) després que es col·loqués una tanca de la candidata del PSC a la capital del Gironès, Sílvia Palenque, "un cop s'havia acabat la campanya electoral i fent servir un vehicle oficial de l’Ajuntament de Barcelona", ha informat la formació en un comunicat. Els fets han tingut lloc aquesta matinada a Girona, cap a les 2 del matí, hora que una persona ha sortit d’una furgoneta blanca amb el logotip de l'Ajuntament de Barcelona per penjar el cartell de Palenque. El fotògraf de Guanyem Girona, Joan Aureli Martí Boigues, ha captat el moment que l'operari ha col·locat el cartell electoral del PSC i ha tornat al vehicle oficial, quan ja s'havia iniciat la jornada de reflexió

📝 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Girona: tota la llista

🔴 Eleccions Municipals 2023 i Autonòmiques, DIRECTE | ÚLTIMA HORA


"Es pot saber què feia aquesta matinada a les 2 una furgoneta de l'Ajuntament de Barcelona col·locant pancartes del PSOE a Girona... A més, sent ja dia de reflexió?", ha preguntat Joan Aureli Martí Boigues a les xarxes socials. A més a més, la informació ha anat acompanyada de dues imatges on es veu l'operari col·locant el cartell, el vehicle utilitzat i l'hora que es feia la fotografia (les 2.06 del matí). 

Segons ha comunicat Junts, la denúncia presentada davant la JEC assenyala una doble infracció de la normativa electoral. D'una banda, "la prohibició d’usos de recursos d’una institució pública per fer propaganda electoral" i, a la vegada, "la prohibició de qualsevol acte de campanya el dia de reflexió". I és que la LOREG (la Llei Orgànica del Règim Electoral General) estableix que "la campanya electoral acaba, en tot cas, a les zero hores del dia immediatament anterior a la votació" i, per tant, aquest cartell del PSC s'ha col·locat fora de l'horari permès. 

🤔 Què és legal i què no durant la jornada de reflexió prèvia a les eleccions del 28-M?

La llei determina que durant el dia de reflexió "no es pot difondre propaganda electoral ni realitzar-se cap acte de campanya electoral una vegada que aquesta hagi legalment acabat". L'objectiu és que el votant pugui dedicar 24 hores a valorar tots els candidats possibles i processar tota la informació rebuda durant les setmanes anteriors, en plena campanya electoral. És per això que està prohibit fer qualsevol acció per demanar el vot per a una determinada formació o fer alguna manifestació que influenciï el sentit del vot, com és el cas de penjar cartells d'alcaldables.