L'actual alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mireia Ingla (ERC), rep ElNacional.cat  a menys de dues setmanes de les eleccions municipals del 28 de maig. Ingla va arribar a l'alcaldia de Sant Cugat després d'un pacte a tres bandes entre ERC, el PSC i la CUP, que es va aprovar el juny de 2019, després d'obtenir un 19,47% dels vots i 6 regidors i sent la segona força per sota de Junts (27% dels vots). El govern liderat per la candidata d'Esquerra Republicana ha estat el primer de l'era post convergent a Sant Cugat, després de 32 anys de governs de CiU, i ha trencat una dinàmica històrica al municipi del Vallès Occidental. Al llarg d'aquesta darrera legislatura l'executiu d'Ingla s'ha hagut d'enfrontar a reptes com l'alt cost de l'habitatge, projectes locals com l'escola La Mirada o el manteniment de la ciutat, un aspecte sempre polèmic, i a nivell governamental l'alcaldessa ha hagut de conviure amb el PSC i la CUP, partits amb qui va poder formar govern tot i la victòria electoral de Junts. De cara al futur Esquerra Republicana buscarà la victòria electoral que no van poder aconseguir el 2019, o en cas contrari hauran de negociar un pacte de govern com el que ha fet possible aqueta legislatura.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: totes les dates i quan es vota

Quines són les principals accions que destacaria d’aquesta darrera legislatura?
Aquest és un govern que neix el 2019 després de 32 anys de governs de CiU, amb totes les seves variacions, i és un govern progressista i d’esquerres format per uns partits que, per primera vegada a la història, es posen d’acord per generar una majoria alternativa als governs del passat. Per tant, la primera valoració positiva són els resultats electorals i la capacitat que vam tenir de pactar per poder fer polítiques amb generositat i empatia. Després el que hem fet ha estat posar la ciutat al dia, assentar les bases del que havia de ser el Sant Cugat del futur, perquè tenim molts reptes de futur, també pel creixement que ha tingut Sant Cugat, que ha estat exponencial. Nosaltres érem conscients que per garantir que la gent pogués continuar gaudint d’aquesta qualitat de vida calia començar a fer polítiques públiques tenint en compte els estàndards del segle XXI. Canvis en la mobilitat, sostenibilitat i continuar apostant per l’atracció d’empreses a la ciutat. Sobretot volíem una ciutat que fos per a tothom, és la ciutat més cara del país en habitatge i cada dia ha de marxar moltíssima gent. Amb aquests pilars es genera aquest govern que ha pogut treballar de forma molt estable.

Sent el primer govern que trencava la dinàmica convergent de Sant Cugat, com ha estat la convivència amb el PSC i la CUP?
Doncs la convivència ha estat molt bona. El govern ha anat molt bé i la mostra d’això és que hem pogut fer moltíssima feina, entremig hem viscut la pandèmia i aquest govern ha hagut de fer front a les conseqüències que se'n deriven. Per tant, el govern ha actuat amb generositat i un element en comú que era que ens vam posar d’acord amb moltes coses per la ciutat. Amb allò que no estàvem d’acord encara no ho estem, però amb allò amb què estàvem d’acord era molt més com per arribar a fer possible aquesta coalició. Crec que no es tracta de governar per governar, sinó de tenir un propòsit i el nostre era aquesta ciutat del futur. Després de 4 anys hem demostrat una estabilitat i un compromís amb la ciutat que és inqüestionable.

El repte del pròxim mandat és continuar avançant i qui estigui disposat a fer-ho podra sumar-se al projecte"

Després del pacte ERC - PSC pels pressupostos és encara més possible que es repeteixi un acord entre aquestes dues formacions a Sant Cugat?
El que passarà a partir del 17 de juny (quan s’han de constituir els ajuntaments) no depèn tant d'amb qui ho fas sinó de per fer què. Dèiem que aquest govern tenia tot el sentit del món perquè teníem un propòsit molt clar i estàvem d’acord amb moltes coses que consideràvem que la ciutat necessitava i aquests quatre anys hem fet avançar Sant Cugat. El repte del pròxim mandat és continuar avançant i per part meva aquells que estiguin disposats a continuar avançant i vulguin sumar-se al projecte s’hi podran sumar i si continuem pensant que aquest és el projecte que Sant Cugat necessita doncs podrem continuar.

I amb Junts es podria arribar a un pacte de govern?
En les eleccions municipals en cada municipi hi ha unes dinàmiques i tinc molt clar el que Sant Cugat necessita. Per tant, qui vulgui sumar-se al govern de la ciutat ho ha de fer per avançar, ja no podem retrocedir. El que em preocupa és que el nou govern no sigui capaç de continuar fent avançar la ciutat amb tot el que hem estat fent aquests darrers quatre anys. No podem anar enrere. Per exemple, en aquests quatre anys aquest govern ha posat damunt la taula un dels principals problemes que té la ciutat, que és l’accés a l’habitatge. En 32 anys de govern convergent mai s’havia parlat d’aquesta realitat. Nosaltres ho hem afrontat i hem posat en marxa un pla d’habitatge assequible molt ambiciós pel 2030. Això és el que la gent necessita. Per tant, si la gent de Junts està disposada a acceptar què necessita en aquests moments Sant Cugat, si se sumen a treballar per aquest Sant Cugat del futur i no s’entesten en fer retrocedir la ciutat, doncs tindran oportunitats en aquest projecte.

L'arribada de Puigneró com a número 5 a la llista de Junts provoca que es puguin apropar o allunyar posicions de cara a un possible pacte? Tenint en compte la relació ERC - Junts i el fet que el trencament del govern va començar amb el cessament de Puigneró per part d'Aragonés.
Repeteixo que l’important no és el qui, sinó per fer què. Nosaltres volem que la ciutat continuï avançant per garantir el benestar de la ciutadania i la seva qualitat de vida, fent que s’adapti a les necessitats del segle XXI i que arribi a tothom. Qui ens vulgui acompanyar en aquest projecte benvingut serà, però no tinc res a dir sobre les persones concretes que es presenten amb altres partits polítics.

Mireia Ingla alcaldessa Sant Cugat a la sala de plens QUIM RIERA
L'alcaldable d'ERC a Sant Cugat del Vallès i actual alcaldessa, Mireia Ingla / Foto: Quim Riera

Deixant de banda els possibles pactes per formar govern, quin ha estat el principal escull que s’ha trobat en aquests 4 anys?
Aquest ajuntament, després de 32 anys de governs convergents, funcionava amb una certa inèrcia, amb poca voluntat d’anar fent avançar la ciutat i viure molt dels rèdits del passat. Aquesta és una ciutat que és referent en moltes coses, és una ciutat exitosa, però com tot cada dia s’hi ha d’anar treballant i s’han de posar eines perquè això no s’aturi i això no s'havia fet durant els darrers governs convergents. Dins de l’Ajuntament també ens hem trobat una imatge de desídia, una maquinària poc preparada en l'àmbit de recursos humans i materials per afrontar les grans necessitats que té Sant Cugat, com canvis en la mobilitat, transició energètica, sostenibilitat o l’accés a l’habitatge. Tot això no ho van voler afrontar els governs anteriors i cal voluntat i valentia per fer-ho. Aquests són els esculls que ens vam trobar, una administració poc preparada per poder assumir aquests reptes i hem hagut de destinar una bona part del temps a preparar l’administració i dotar-la de recursos.

Quines polítiques proposa de cara a un possible segon mandat?
Doncs en un futur mandat el que hem de fer es apostar per posar els fonaments dels canvis que hem impulsat durant aquesta legislatura. Ens enfrontem a donar tots els serveis que necessita una ciutat que cada dia és més gran i hem de posar tots els serveis públics al dia. Parlem, per exemple, de recollida de residus, el servei d’atenció domiciliària, de dotar la ciutat d’equipaments educatius i esportius. Per exemple on hem previst una inversió de 9 milions d’euros en el proper mandat en equipaments esportius que se sumen als 9 milions d'aquest mandat. Tenim reptes molt importants com a ciutat, com continuar avançant en la transició energètica, en això som la ciutat que té més plaques fotovoltaiques del país i continuem apostant perquè tots els edificis públics puguin tenir suficiència energètica. I en definitiva fer tot allò que cal fer perquè una ciutat pugui afrontar els reptes del segle XXI, fer una ciutat moderna, amb qualitat de vida i sempre sostenible.

Quin és el futur immediat del projecte de l’escola de La Mirada de Volpelleres?
El futur del projecte de La Mirada és tirar-lo endavant. Tenim una suspensió cautelar que vam recórrer i que, per tant, esperem que es prengui una decisió per part del jutjat  que va dictar aquesta suspensió cautelar. Nosaltres estem esperant, convençuts que s’aixecarà, perquè hem fet tot el que calia perquè l'escola es pugui començar a construir després de molts anys d’entrebancs. Aquests entrebancs ja ens els vam trobar quan vam arribar al govern per culpa d’una mala previsió de la ubicació i vam haver de buscar una ubicació alternativa i modificar el projecte per adaptar-lo a la nova localització. Hi ha uns nens i nenes que fa anys que estan en mòduls, són els nens d’unes famílies que en el seu dia van apostar per una nova escola. Per tant, el full de ruta és esperar a que s’aixequi la suspensió cautelar i poder començar a construir. Tenim la constructora preparada amb la licitació feta. No hi ha una altra alternativa.

Mireia Ingla a la sala de plens de Sant Cugat del Vallès / Foto: Quim Riera
Mireia Ingla a la sala de plens de Sant Cugat del Vallès / Foto: Quim Riera

A vegades es diu que és fàcil tornar a governar a Sant Cugat si els carrers estan nets i els parcs cuidats, però durant aquests darrers 4 anys el manteniment de la ciutat ha estat criticat, creu que el manteniment ha estat deficient?
En aquests moments és un tema que tenim sobre la taula com a tema estrella. És lògic, la gent és exigent i això passa arreu, però aquesta és una ciutat molt compromesa en aquest sentit i invertim molts diners en el seu manteniment, especialment en els parcs i jardins. És una ciutat molt verda que contribueix a generar aquest benestar i qualitat de vida que comentava abans i la gent fa un efecte crida perquè tenim una ciutat molt bonica, preciosa diria jo. El que hem fet durant aquests anys és adaptar tot això per no perdre-ho. Ara estem en episodi de sequera i s’exigeix a les administracions compromís amb la gestió de l’aigua. Doncs bé, a Sant Cugat ja fa dos anys que vam iniciar el nostre propi pla de sequera que avui en dia és un pla modèlic. Altres ciutats ens pregunten com l’hem fet perquè som capaços de fer compatible la sostenibilitat i la gestió de l’aigua amb tenir parcs i jardins amb nova vegetació. És obvi que no podem fer el mateix que fèiem al segle passat, com tenir plantes i arbres de temporada, per això hem canviat cap a vegetació mediterrània que necessita molta menys aigua. Això ens permet tenir una ciutat igual de bonica, però que necessita menys aigua.

Com valora els resultats de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Sant Cugat? Ha tingut realment un efecte palpable en la qualitat de vida dels ciutadans?
La ZBE es va implementar amb la voluntat de garantir la qualitat de l’aire, perquè som una ciutat molt saludable que es caracteritza per aquesta qualitat de l’aire que està en risc si no fem res. Si vivim d’inèrcia, si no ens volem comprometre i no fem res per no molestar a ningú, al final perdrem tot el que tenim. La ZBE és una mesura claríssima en aquest sentit, la prova d’això és que serà obligatòria el 2025 a totes les grans ciutats catalanes i el 2030 a tot el país. No és una decisió que hem pres de forma individual, sinó que ens vam avançar per preservar aquest benestar. Segons les últimes dades de la ZBE demostren que clarament ha suposat una reducció d’emissions contaminants. Amb números a la mà, en diòxid de nitrogen hem passat el 2016 de tenir 27 grams / metre cúbic a actualment tenir-ne 20. Per tant, la reducció es claríssima. En aquests moments només hi ha un 1,9% de vehicles contaminants que passen per la ZBE, ho hem aconseguit reduir moltíssim. És una eina imprescindible del que comentava de posar les bases d’una ciutat moderna.

Què li hagués dit vostè a la Mireia Ingla de 2019, just abans d’agafar l’alcaldia de Sant Cugat, o en cas que guanyés les eleccions del 28 de maig i tornés a governar?
Jo li diria que és imprescindible per fer d’alcaldessa governar per tothom, que és el que hem estat fent aquests darrers 4 anys. Escoltar la gent i ser útils per resoldre els seus problemes del dia a dia. Sovint això s’oblida i és el que he intentat fer durant aquests 4 anys i si ara hagués de tornar a començar, m’agradaria que algú m’ho digués.