Hi ha polítics que se saben moure entre bambolines. Que se saben adaptar als contextos, per molt negatius que siguin. La ja malgastada resiliència. I José Luis Martínez-Almeida (Madrid, 1975) n’és un expert. Membre del cos d’Advocats de l’Estat des del 2001, afiliat al PP des dels 20 anys, l’alcalde de Madrid va entrar en contacte amb la política gràcies a l’expresidenta de la Comunitat Esperanza Aguirre, que li va fer un lloc a l’Ajuntament i a la Comunitat de Madrid en càrrecs tècnics primer, i polítics després. Tan bon punt Aguirre va fer un pas al costat, Pablo Casado el va acollir a la direcció del Partit Popular fins al punt que el va elevar a portaveu de l’executiva, a la vegada que el va ungir com a alcaldable a la capital espanyola en una jugada arriscada. És el batlle des del 2019 gràcies a una coalició amb Ciutadans i el suport extern de Vox. D’aguirrista a casadista i ara hi torna a les eleccions municipals com a ayusista.

📨 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Madrid: tota la llista

Quan seran les eleccions municipals 2023 a Espanya?: data i tots els detalls

 

La seva capacitat d’adaptació es va fer més que evident en la crisi fratricida que va enfrontar Pablo Casado i Isabel Díaz Ayuso a principis del 2022. En plena pugna entre tots dos pel poder al PP de Madrid, algunes veus el situaven com a tercera via per resoldre el conflicte latent. En qualsevol cas, després de desvelar-se el polèmic contracte sanitari del germà d’Ayuso, l’alcalde va negar el suposat intent d’espionatge a la presidenta madrilenya que, segons les informacions, s’hauria ordit des de l’Ajuntament, a través del seu home de confiança, Ángel Carromero. Producte del litigi, Carromero va dimitir de les seves responsabilitats i Almeida va fer un pas al costat i va deixar deixar el paper de portaveu. “És un moment en què els madrilenys no poden dubtar del meu compromís".

El tiquet electoral: Ayuso-Almeida

D’aquesta manera es va alinear amb Isabel Díaz Ayuso, amb qui forma tàndem per a les eleccions municipals i autonòmiques del 28 de maig. En l’actualitat, l’alcalde i candidat a la reelecció es penedeix d’haver-se enfrontat a la presidenta madrilenya pel poder al PP de Madrid. En una entrevista a Esradio, l’alcalde va assegurar que va intentar defensar “una tercera via”, tot i que, a la vista de la crisi interna que va propiciar, va admetre que “va ser un error” i que “s’hauria d’haver frenat”.

Colchonero empedreït i fidel seguidor de Cholo Simeone i Luis Aragonés, Martínez-Almeida representa el tiquet electoral del PP a Madrid al costat de l'omnipresent Ayuso. Des que és alcalde, s’ha dedicat a desmuntar l’era de Manuela Carmena al capdavant de l’Ajuntament. De fet, un de les seves grans armes electorals va ser desfer el projecte de pacificació de trànsit al centre de la ciutat, el famós Madrid Central, que ell ha substituït per un de similar, el Madrid 360. Ell afirma que ha aconseguit recuperar “l’empenta econòmica” de la capital espanyola que, al seu entendre, “està fent història". En aquest mandat s’ha dedicat a menystenir la situació de Barcelona, a mans d’Ada Colau, afirmant que la seva ciutat va “com un coet”. No s’ha estat de res i ha arribat a assegurar que Madrid “ha agafat el relleu de la Barcelona olímpica”. En aquest sentit, organitzar uns jocs olímpics ha estat un dels anhels d’Almeida, però s’ha quedat amb un pam de nas. Després de diversos intents, el Comité Olímpic Espanyol va descartar la candidatura madrilenya per a la competició de 2036.