El PSC de Jaume Collboni encara aquestes eleccions municipals 2023 a Barcelona amb unes millors perspectives que el 2019, ara fa quatre anys. Aleshores, Collboni va ser també l'alcaldable socialista i va aconseguir recaptar el 18,4% dels vots i un total de vuit regidors al ple municipal. Ara, però, les enquestes pronostiquen que el PSC podria superar aquests resultats, situant-se per sobre del 20% dels vots. Per aconseguir aquests resultats, haurà de mantenir la força en aquells barris on tradicionalment el socialisme està més arrelat i alhora créixer en aquells punts de la ciutat on no té tant de suport. A través d'un mapa interactiu creat per ElNacional.cat, analitzem quins són els districtes de Barcelona on Jaume Collboni va aconseguir millors resultats a les eleccions municipals del 2019, i en quins punts, en canvi, la proposta socialista té menys defensors.

Els quatre districtes de Barcelona on el PSC va tenir més força

D'entre tots els districtes de Barcelona on el PSC va aconseguir aplegar més vots, destaca amb diferència Nou Barris. Aquest és l'únic districte on la candidatura de Collboni va aconseguir situar-se com la força més votada, amb un gran avantatge respecte als altres partits. En les eleccions del 2019, el PSC va acumular el 28,1% dels vots dels veïns de Nou Barris, cinc punts percentuals per sobre de Barcelona En Comú, que va ser la segona força més votada del districte —amb el 22,9% dels vots.

Els altres tres districtes on el PSC va aconseguir grans suports el 2019 van ser Sant Andreu, Horta-Guinardó i Sant Martí —tots tres amb el 20,7% dels vots del total del districte. Tots aquests són districtes on les altres forces polítiques no tenen tanta força com el PSC, amb l'excepció dels comuns. I pot ser que, de cara a les eleccions municipals del 2023, quedi molt ajustat entre aquests dos partits en aquests districtes clau.

És important destacar que els resultats per districtes no tenen cap impacte en la selecció dels regidors, ja que no són a circumscripcions electorals. Els regidors de l'Ajuntament de Barcelona, així com en altres municipis, són elegits proporcionalment utilitzant el sistema de la llei D'Hondt, tenint en compte els vots vàlids totals registrats en cada municipi. No obstant això, les dades per districte tenen una funció informativa per conèixer la concentració d'electors de cada partit i poden influir en les campanyes dels partits per ressaltar els seus avantatges o atraure més seguidors en llocs on històricament no han tingut un gran suport.

Els punts febles del PSC a Barcelona

De la mateixa manera que el PSC conserva una presència històrica en els districtes del vessant Besòs de la ciutat de Barcelona, també acumula mals resultats en els districtes de la part alta de la capital catalana. En les darreres eleccions del 2019, el districte on van tenir un percentatge més baix de vots va ser Gràcia, amb el 12,8% dels vots.

Tampoc va aconseguir gaires suports a Sarrià-Sant Gervasi, Les Corts i l'Eixample. De fet, en alguns d'aquests districtes, com Sarrià-Sant Gervasi, la candidatura de Manuel Valls per Ciutadans va ser la força més votada. L'arrelament de la dreta en aquests districtes fa que sigui un dels punts més febles per aconseguir suports al PSC.