Les eleccions municipals del 28 de maig són cada vegada més a prop i a vegades és difícil entendre tot el que està en joc per cada partit i a cada municipi. A Barcelona, per exemple, es lliurarà una interessant batalla que pot destronar el lideratge que l'alcaldessa Ada Colau ostenta des de fa vuit anys. Quins són els punts forts de cada partit? Com han arribat a ser el que són ara? I com ha canviat la seva força al ple municipal? Aquestes són algunes de les preguntes que ens poden ajudar a entendre la batalla de les eleccions municipals a Barcelona d'aquest 2023, i a mirar de preveure si bufaran nous vents. En aquest article, trobareu quatre gràfics interactius que busquen respondre totes aquestes qüestions sobre els propers comicis que decidiran qui serà el futur alcalde o alcaldessa de la ciutat comtal.

🔴 Debat TV3 | Debat electoral de Barcelona i fact-checking, DIRECTE
 

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: totes les dates i quan es vota

El mapa dels punts forts de cada partit en eleccions municipals de Barcelona

Mirar enrere molts cops és clau per entendre el present i el que pot arribar a passar en un demà. Per això, els resultats de les eleccions municipals 2019 poden ser molt interessants no només per saber com estaven les coses ara fa quatre anys sinó per saber els punts més forts i febles per cada partit. En aquest mapa interactiu elaborat per ElNacional.cat, es pot veure la força més votada el 2019 en cada barri; una informació que ben segur els partits ja tenen en compte de cara a les seves estratègies aquesta campanya

Només quatre partits van aconseguir situar-se com els més votats en almenys un barri: ERC (en 29 barris), PSC (23 barris), Barcelona En Comú (14 barris), i Barcelona pel canvi-Ciutadans (en cinc barris). En la majoria de barris, però, el segon partit més votat no va quedar gaire lluny del primer, cosa que pot fer que un petit canvi en la tendència de vots dels veïns canviï completament els colors d'aquest mapa. El 2019, els comuns, tot i aconseguir l'alcaldia després amb els pactes amb els socialistes i Cs, no van ser ni el partit que va obtenir més vots totals, ni el que va aconseguir imposar-se en un nombre més alt de barris. Ada Colau va dominar als barris marítims i al centre de la ciutat. Per la seva banda, Ernest Maragall (ERC) va aconseguir imposar-se a l'Eixample, per sota la Diagonal, i al nord de la ciutat. Els barris del riu Besòs es van mantenir com a domini històric del PSC, i van aconseguir conservar un avantatge més gran respecte els altres partits.

Per últim, Ciutadans van ser la força més votada en cinc barris del nord de la ciutat, del districte de Sarrià Sant-Gervasi i Les Corts. Tot apunta segons els sondejos que aquest no serà el cas aquest 2023, ja que totes les enquestes sobre les eleccions municipals a Barcelona apunten a desinflada del partit, que no entraria a l’hemicicle per no superar el llindar del 5% dels vots. Junts, aleshores amb Quim Forn com a alcaldable, no va quedar com el partit més votat en cap barri de la ciutat, tot i que va estar-hi a prop a Sarrià, Sant Gervasi i les Tres Torres, on enguany sí que podrien convertir-se en la força més votada comptant que molt probablement Ciutadans no repeteixi com el més votat.

L'evolució dels vots en eleccions municipals a Barcelona

Les forces polítiques a Barcelona, però, no sempre s'han repartit com ho van fer el 2019. De fet, han canviat força des del retorn de les eleccions democràtiques el 1979. El PSC a Barcelona, per exemple, va experimentar una remuntada en les eleccions del 2019 després d'haver registrat els pitjors resultats de la seva història a la ciutat quatre anys abans. Tot i això, encara van quedar lluny de l'hegemonia que havien gaudit fins al 1999.

Per altra banda, la irrupció dels comuns el 2015 en la política barcelonina va superar la força que havia tingut l'espai d'Iniciativa el 1979, tot i que en les darreres eleccions es va desinflar. Per la contra, ERC va treure els millors resultats de la seva història a la ciutat, encara que no va aconseguir apoderar-se de l'alcaldia. Per la seva banda, l'espai postconvergent va patir resultats decebedors el 2019, lluny de la victòria que el 2011 va fer alcalde a Xavier Trias. Està per veure si la tornada de Trias com a candidat a l'alcaldia podrà capgirar la tendència a la baixa de les últimes eleccions. De fet, els resultats dels partits fluctuen especialment d'uns comicis a uns altres perquè, a diferència de les eleccions al Parlament o estatals, en les eleccions municipals els votants solen prioritzar el candidat més que no pas el partit.

L'evolució de l'hemicicle de l'Ajuntament de Barcelona

L’evolució dels vots al llarg dels anys ha anat canviat els colors de l'hemicicle.  Des del 1983 fins al 1999, Convergència i Unió i el PSC van gaudir d'un domini tranquil de la majoria dels escons del ple, però a partir d'aleshores van anar perdent el control de l’hemicicle i cada cop els escons s'han anat pintant de més colors diferents. Amb diverses enquestes pronosticant triples empats, per ara tot apunta que després del 28 de maig el ple quedarà també força dividit entre els diferents partits polítics. 

Enquestes eleccions municipals a Barcelona: qui guanyarà?

Les enquestes apunten que, com a mínim, hi haurà quatre colors a l’Ajuntament després de les eleccions municipals del 2023: Trias per Barcelona, PSC, BComú i ERC. Totes quatre forces superen en totes les enquestes el llindar del 5% dels vots necessari per tenir representació municipal. No està clar, però, si moltes més forces superaran aquest llindar. El PP l'ha superat pels pèls en la majoria d'enquestes, la CUP només l'ha superat en 5 de les 12 enquestes analitzades per aquest diari. 

Tampoc no està clar que Vox aconsegueixi captar més del 5% dels vots a la capital catalana (només en 4 de 12). I qui menys suports ha rebut a les enquestes és amb diferència Ciutadans, que només en una ocasió (en la darrera enquesta de Netquest publicada pel Diari Ara) ha superat el 5,5% d'intenció de vot. Amb el panorama que dibuixen fins ara les enquestes és difícil fer-se una idea clara de qui guanyarà, sobretot amb els suports tan dividits entre Junts, PSC i els comuns. Queda per veure com la campanya impactarà en els votants de la ciutat i si farà que es decantin en massa per alguna opció o continuaran tan dividits com fins ara.