La Fundació Arrels ha caracteritzat els diversos candidats a l'alcaldia de Barcelona com persones sense llar. En el marc de la campanya #ningúsensedrets, que impulsa l'entitat en el context de les eleccions municipals 2023 que se celebren aquest diumenge, té l'objectiu d'evidenciar "com és d'inversemblant el fet que una persona sense llar pugui transformar-se en un actor polític de pes". En concret, la Fundació ha triat Ernest Maragall (ERC), Ada Colau (BComú), Jaume Collboni (PSC) i Xavier Trias (Trias per Barcelona), per adaptar les seves fotografies i els seus lemes de campanya a una situació de sensellarisme. La transformació l'han fet utilitzant la intel·ligència artificial i s’han triat els candidats de les formacions que actualment tenen més representació.

Des de la Fundació Arrels denuncien que “només el 32% de les persones que viuen al carrer a Barcelona podran votar” i que es necessiten “polítiques transformadores de lluita contra el sensellarisme en l’àmbit municipal”. Per això, recorda que cal “visibilitzar” el fet que les persones sense llar estan excloses del dret a la plena ciutadania: “no podran presentar-se com a candidates a unes eleccions, fer propostes polítiques ni incidir en la societat i, moltes vegades, tampoc tenen dret a vot”.

La transformació dels candidats a l'alcaldia de Barcelona

Arrels ha triat els candidats que tenen més representació, i els que les enquestes assenyalen com a guanyadors dels comicis. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha estat una de les escollides per ser modificada, en la imatge es pot veure una Colau més demacrada. El lema de la seva campanya també ha patit una modificació, l'oficial és "Barcelona, obre camí", la nova adaptació és "Ella no pot obrir camí".  

Ada Colau sensellar Barcelona
L'alcaldessa Ada Colau caracteritzada com una persona sense llar / ACN

L'alcaldable del PSC, Jaume Collboni, també ha patit alteracions en el seu aspecte. En el cartell apareix amb roba vella, amb un barret al cap i amb un aspecte visiblement més envellit. El lema que figura en el cartell de Collboni és "ell no es pot presentar de nou a Barcelona", mentre que l'original és "De nou Barcelona". 

Jaume Collboni sense llar
El candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, caracteritzat de persona sense llar / ACN

El candidat d'ERC, Ernest Maragall, també ha estat caracteritzat on se'l veu amb roba bruta i amb un missatge que indica "Ell no pot ser l'alcalde de ningú", en la versió original el missatge és "l'alcalde de tothom".

Ernest Maragall sensellar Barcelona
L'alcaldable d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, versionat com a una persona sense llar / ACN

Per últim, el candidat de Trias per Barcelona, Xavier Trias, també ha estat caracteritzat. En el seu cas apareix amb una gorra i el missatge de la campanya és "Ell no pot fer res per Barcelona". Els lemes originals són "Fem-ho Junts, Fem-ho Bé, Fem-ho per Barcelona iFem-ho per tothom".

Xavier Trias sensellar
El candidat a l'alcaldia de Barcelona, Xavier Trias, caracteritzat com una persona sense sostre / ACN