L'alcaldable d'Esquerra Republicana, Ernest Maragall, encara les eleccions municipals del 2023 amb l'objectiu de, com a mínim, igualar els resultats del 2019. En els comicis d'ara fa quatre anys, ERC va ser el partit més votat a tota Barcelona, amb un 21,37% dels vots. A molt poca distància, els comuns van aconseguir el 20,74% dels vots. A través d'un mapa interactiu creat per ElNacional.cat, analitzarem els resultats de la formació republicana districte a districte per veure quins són els punts més forts i més febles d'Ernest Maragall a la capital catalana. 

🔴 Debat TV3 | Debat electoral de Barcelona i fact-checking, DIRECTE
 

Els 3 districtes de Barcelona on va guanyar Maragall el 2019

A part de ser el partit guanyador de les eleccions, ERC també va ser el partit més votat en un total de tres districtes: Gràcia (23,8%), les Corts (21,2%) i l'Eixample (22,8%). Això vol dir que van recollir més suports dels veïns d'aquests districtes que cap altre partit. A més, també van treure força bons resultats en altres districtes de Barcelona on, tot i no aconseguir més vots que les altres formacions, sí que van estar a prop i van aconseguir captar un alt percentatge de vots. És el cas del districte de Sants-Montjuïc, on van tenir el 23,2% dels vots dels habitants d'aquest districte.

És important assenyalar que els resultats per districtes no influeixen en la selecció dels regidors, ja que no són circumscripcions electorals. Els regidors de l'Ajuntament de Barcelona, així com en tots els altres municipis, són elegits proporcionalment utilitzant el sistema de la llei D'Hondt, tenint en compte els vots totals vàlids registrats en cada municipi. Per tant, amb el 21,37% dels vots al total de Barcelona, ERC va obtenir un total de 10 regidors a les eleccions del 2019. Les dades per districte tenen una funció informativa per conèixer la concentració dels electors de cada partit i poden guiar les campanyes dels partits per reforçar els seus punts forts o guanyar seguidors en llocs on tradicionalment no tenen un gran suport.

Els punts febles d'ERC a Barcelona

En aquest sentit, cal destacar que els suports dels republicans el 2019 van estar distribuïts arreu de la ciutat i en la majoria de districtes van aconseguir al voltant del 20% dels vots. A diferència d'altres partits, que estan tradicionalment arrelats en algunes zones molt concretes de la capital catalana. Un dels punts on tenen menys suports, però, és a Nou Barris. En el feu dels socialistes (és el districte on van quedar a més diferència que cap altre partit), Ernest Maragall només va aconseguir el 16% dels vots —el percentatge més baix en un districte—.

El segon districte on pitjor percentatge de vots van aconseguir els republicans va ser a Sarrià-Sant Gervasi —en aquest districte, on la força més votada va ser Ciutadans, Maragall va aconseguir el 17,6% dels suports dels votants d'aquests districtes—.