S’apropen les eleccions municipals del 2023 arreu de l’Estat espanyol i, com marca la llei, en la recta final de la campanya electoral ja no es poden publicar més enquestes per intentar preveure quin partit sortirà guanyador en els principals municipis. Com en la resta de localitats, a Madrid els comicis que se celebren aquest 28 de maig decidiran com es reparteixen els colors de l’ajuntament madrileny, on ara per ara governa el popular José Luis Martínez-Almeida. Després de les eleccions, el nou alcalde o alcaldessa de la capital espanyola dependrà de les noves majories que es configurin a l’alcaldia, i diverses enquestes sobre la intenció de vot intenten avançar-se i preveure el que passarà. Per ara, la majoria preveuen una victòria del PP.

🔴 Debat TV3 | Debat electoral de Barcelona i fact-checking, DIRECTE
 

📝 Programes electorals a Madrid 2023: Què proposen els candidats? 
 

En la cursa electoral per controlar l’ajuntament destaquen l’actual alcalde i candidat del Partit Popular, José Luis Martínez-Almeida; la vicealcaldessa i representant de Ciudadanos, Begoña Villacís; l’actual líder de l’oposició i candidata de Más Madrid, Rita Maestre; la fins ara ministra d’Indústria del PSOE, Reyes Maroto; l’alcaldable de Vox, Javier Ortega-Smith; i el candidat d’Unidas Podemos; Roberto Sotomayor

Enquestes d’eleccions a Madrid 2023: qui tindrà més vots?

Per visualitzar l’evolució dels suports als diferents candidats a dirigir l’Ajuntament de Madrid, ElNacional.cat ha analitzat més d'una desena d’enquestes des del juliol del 2022. Totes les enquestes sense excepció donen una victòria al PP, i en tres dels sondejos el partit frega la majoria, superant el 40% dels vots. 
 

📝 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Madrid: tota la llista
 

La segona posició està més disputada, entre Más Madrid i el PSOE. En la majoria de les enquestes, la proposta de Rita Maestre quedaria per davant de la candidatura de l’exministra. Más Madrid obtindria entre un 10% i un 25% dels vots en els diversos sondejos, mentre que els suports al PSOE fluctuen entre el 13,5 i el 22,8%.

Pel que fa a Podemos i Cs, tots dos partits podrien quedar-se fora del consistori si no arriben al 5%. I en la mitjana de les enquestes analitzades cap de les dues formacions arriba al llindar necessari per tenir representació, amb un 4 i un 2% de mitjana respectivament. Actualment, el PP governa amb 15 regidors gràcies al suport dels 11 de Ciudadanos, tot i que Más Madrid va ser la formació que va treure més regidors el 2019 — 16. Per tant, amb Cs en risc de quedar fora de combat, el PP necessitarà una majoria més àmplia si vol repetir a l’ajuntament.