L’habitatge és una de les principals preocupacions dels ciutadans. I també una de les carpetes on els candidats a les eleccions municipals de Barcelona fan més promeses. També ho ha fet l’alcaldable d’Esquerra Republicana, Ernest Maragall, que s’ha desplaçat fins a la Casa Bloc, del barri de Sant Andreu. Des d’allà, s’ha compromès a tres mesures en els primers 100 dies. La primera, definir zones i preus per aplicar la llei d’habitatge estatal. La segona, convocar una cimera per posar en marxa “una fàbrica d’habitatge protegit”. I la tercera, posar-se a treballar per reduir la llista d'espera de la taula d’emergència a zero en dos anys.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: totes les dates i quan es vota

🗣 Ernest Maragall: "Tothom hauria de ser més prudent a l'hora de reivindicar Pasqual Maragall"

🔴 Eleccions Municipals i Autonòmiques 2023, DIRECTE | Última hora de la campanya electoral

 

La primera pedra de la Casa Bloc la va posar el president Lluís Companys l’any 1933. I amb aquesta referència històrica, Ernest Maragall ha assegurat que toca tornar a “actuar immediatament” per construir habitatge públic i assequible. De fet, en el programa d’ERC a Barcelona incorpora la construcció d’almenys 20.000 habitatges a preus assequibles, 8.000 dels quals protegits. Maragall ha assegurat que aquesta xifra ha de ser el mínim, revertint “l’efecte dissuasiu de les polítiques de la senyora Ada Colau”.

El més immediat, a més de “l’aplicació efectiva” de la llei de contenció de lloguers aprovada per l’Estat, és “la posada en marxa d’una fàbrica d’habitatge protegit”. Per això s’ha compromès a convocar immediatament el sector públic i privat en una cimera, on hi hagi la Generalitat, el gremi, els col·legis professionals, els promotors i on segons Ernest Maragall podrien tenir-hi cabuda altres agents, com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH).

Però Maragall també s’ha compromès, davant “quatre d’anys d’inacció”, a reduir a zero la llista d’espera de la taula d’emergència habitacional en un termini de dos anys. “Hem vist molta queixa i lamentacions, però cap actuació”, ha lamentat l’alcaldable d’Esquerra, que ha assegurat que prendrà la iniciativa. En aquest sentit, ha apuntat que a tota la ciutat hi ha sòl disponible que s’hi pot destinar.

“Ara a l’Ajuntament”

El conseller de Territori, Juli Fernández, també ha participat de l’acte d’aquest dijous a la Casa Bloc. I ha defensat com Esquerra sempre ha estat molt clara en la defensa dels “interessos de la gent” perquè el dret a l’habitatge “sigui un dret real i efectiu”. Ha justificat que ho fa al Parlament de Catalunya, ho fa al Congrés dels Diputats, ho fa al Govern de la Generalitat “i ara tindrem la possibilitat d’aplicar aquestes polítiques a l’Ajuntament de Barcelona”.