Els "drets d'autor" i la "responsabilitat" del referèndum de l'1-O corresponen en gran manera a Esquerra Republicana. I més encara després de la "renúncia explícita" que ha fet l'exalcalde Xavier Trias al projecte nacional. Així ho ha defensat l'alcaldable dels republicans a Barcelona, Ernest Maragall, que tracta de fer-se un lloc en aquestes eleccions municipals. Buscant el cos a cos amb el candidat postconvergent, el cap de cartell d'Esquerra no s'ha quedat aquí i també ha retret a l'exalcalde que posi "molt difícil" pactar amb ells per governar plegats a la capital de país. Però Maragall també ha volgut subratllar les "diferències significatives" que el separen de l'actual alcaldessa Ada Colau, que també fan difícil poder-hi pactar.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: totes les dates i quan es vota

🔴 Eleccions Municipals 2023, DIRECTE | Última hora de la campanya electoral

🗣 Ernest Maragall: "Tothom hauria de ser més prudent a l'hora de reivindicar Pasqual Maragall"


La campanya d'ERC a Barcelona, que encara la recta final, ja va arrencar així, amb Oriol Junqueras denunciant que la candidatura de Xavier Trias representa "aquells que van abandonar el poble l'estiu del 2017" per no haver d'organitzar el referèndum de l'1-O (en referència a Neus Munté). I en aquesta línia de denúncia de la "renúncia" continuen buscant el cos a cos amb l'espai de Junts. En una roda de premsa a l'ACN aquest dilluns, Ernest Maragall ha alertat que la “sociovergència” que pot establir-se a la capital suposaria una “determinada renúncia” i l’”abandonament del rol d’institució capdavantera en l’exercici dels drets i llibertats”. I ha reblat: “L’actual representant de Junts a Barcelona està expressant això: amb la seva actitud, llenguatge i missatges expressa un grau de renúncia explícita de Barcelona com a capital de drets i llibertats i l’aspiració a la plena emancipació”.

Però l’alcaldable d’ERC no només ha carregat contra Trias per la seva “renúncia” en el conflicte nacional. Maragall s’ha referit a les paraules “reivindicant” Convergència, segons el dirigent republicà incloent el cas del 3%. I l’ha atacat per la seva proposta de model econòmic: “Quan s’expressa en termes de ‘turisme o passar gana’ s’allunya de nosaltres, que defensem un model econòmic nou, potent, amb valor afegit, que combati les desigualtats. El senyor Trias sembla que ja li van bé les desigualtats en què estem instal·lats”. De fet, ha assegurat que Trias és “l’origen” d’aquestes desigualtats, i que per això “ens ho posa difícil” per a governar junts a la capital de Catalunya.

De la mateixa manera, el candidat d’ERC ha volgut constatar les “diferències significatives” que el separen dels comuns i l’actual alcaldessa Ada Colau, i que ha “contrastat i constatat” durant la precampanya i la campanya electoral. “S’haurà de verificar aquesta presumpta proximitat, el 2019 va ser impossible perquè no van voler”.