L'alcaldessa Núria Parlon el titlla de "paracaigudista". I Gabriel Rufián (Santa Coloma, 1982) li respon que és una "professional de la moqueta", a les institucions des que ell anava a l'institut. El portaveu d'ERC al Congrés i candidat a les eleccions municipals de Santa Coloma de Gramenet sap que té per davant un partit molt complicat, amb un marcador inicial de 17 regidors del PSC a 3 d'ERC. Però vol disputar aquesta partida i la de tot el cinturó roig, on s'hi ha bolcat durant la campanya, des de Nou Barris fins a Badalona, passant per Mollet o Sabadell. L'entrevista amb ElNacional.cat coincideix la mateixa setmana que una jutgessa, arran d'una denúncia veïnal, ha citat a declarar diversos càrrecs de Santa Coloma per la reforma urbana del centre de la ciutat. Una querella per prevaricació urbanística, revelació d'informació privilegiada i coaccions.

GABRIEL RUFIAN 2 / Foto: Montse Giralt
Foto: Montse Giralt

La primera preguntada és obligada. Qui ho té millor? L'Espanyol a la Lliga o Rufián a Santa Coloma?  
Sento molt dir això. Però el nostre partit va començar fa uns mesos amb un Real PSOE de Madrid 17 i un Futbol Club ERC de Santa Coloma 3. Així va començar el partit. I el que tenim ara és una alcaldessa súpernerviosa, súperinquieta, que fa més de troll de Twitter que d'alcaldessa. I et diria que ara mateix ho té millor ERC per contestar-te que l'Espanyol que ha estat deu jornades sense guanyar, sense ficar pràcticament cap gol. Nosaltres hem ficat algun gol.  

Amb quin objectiu encara aquestes eleccions?
Primer, seguir l'estela de la secció local que porta treballant durant anys. Es van treure tres regidors de forma heroica fa quatre anys, quan feia més de 80 anys que no hi havia representació. Continuar aquesta feina, intentar no perjudicar-la. I pujar la presència d'ERC a Santa Coloma i a tota l'àrea metropolitana. Si amb el meu nom, si amb la meva presència, puc ajudar a tombar que el que considerem règims, o obligar persones com Núria Parlon a negociar i dialogar, doncs aquí estic.  

Quines són les prioritats avui a Santa Coloma?  
Preguntis on preguntis, tothom identifica la seguretat, la neteja i l'habitatge com els principals problemes o preocupacions. Nosaltres tenim un programa electoral basat en tres grans pilars, que són l'escola, les famílies i el treball, on evidentment parlem d'habitatge i parlem de seguretat. I les propostes concretament en seguretat és l'ampliació del cos policial en 40 efectius, també més videovigilància, més il·luminació i ampliar el transport públic per una tornada segura de les dones a la nit. I en habitatge destinar set milions d'euros a la compra d'habitatge públic. Pel que fa a la neteja, ampliar en dos milions d'euros el pressupost perquè no només estigui net el centre. Només cal anar a un barri per veure l'estat actual i real de la ciutat.  

Dues de les tres són seguretat i neteja. No és comprar una mica al marc de la dreta? 
Al contrari. Tenim dues opcions. La primera, regalar aquest discurs a la dreta i a l'extrema dreta. I això significa, com s'ha vist en el cas de Desokupa, que l'extrema dreta finançada pels poders fàctics s'aprofiti de la por de la nostra gent. O l'opció que jo defenso, que és tan simple com que si nosaltres volem governar, si volem transformar la realitat, passa per fer-nos càrrec d'aquesta realitat. I això passa per tenir un discurs inequívoc de seguretat. Volem una policia de proximitat, del segle XXI, moderna, al servei del ciutadà, que no sigui vista com una mena de cosa llunyana. I per què no fer-ho també a Santa Coloma? Això no significa que som menys d'esquerres, sinó que significa que som un partit d'ordre. D'ordre republicà, però d'ordre.  

I les ocupacions són un problema real?  
Les dades són les que són. Dato mata relato. Hi ha tres milions d'habitatges buits al país. Tres milions. Parlo de memòria, però crec que les ocupacions ara mateix són el 0,0006%. S'està barrejant el que són violacions de domicili amb ocupacions. El que em sembla miserable és que hi hagi una extrema dreta mediàtica, social i política, que s'aprofiti d'això quan el problema real és l'accés a l'habitatge. I em sembla miserable que es parli molt més d'això i no dels suïcidis de persones abans de ser desnonades. Aquest és el problema real de l'habitatge en aquest país, i no que s'ocupi el pis d'algú per anar a comprar el pa. 

Però en canvi vostè, en la seva presentació com a alcaldable, sí que va parlar de les ocupacions.  
Sí, a Santa Coloma l'any passat va haver-hi 125 ocupacions il·legals de màfies organitzades. També hi ha hagut 250 desnonaments de mitjana durant els últims deu anys. Quan nosaltres diem que evidentment volem lluitar contra les ocupacions de les màfies organitzades, també diem que volem lluitar contra els desnonaments que són molt més. Perquè hem d'intentar gestionar tot. Nosaltres no farem el discurs fàcil de dir que cal abandonar la gent a la seva sort i obviar problemes que existeixen. Però crec que el problema principal, i tothom ho pot arribar a entendre, és el difícil accés a l'habitatge a Santa Coloma.  I estic convençut que molta gent que s'està llegint aquesta entrevista coneix molta més gent que té un problema per accedir a l'habitatge que no gent que té ocupes a casa.  

Va equivocar-se quan va dir que "els veïns de la Bonanova necessiten de tot menys ajuda"?  
Cal entendre una mica el context. Nosaltres allà a Madrid tenim ja quatre o cinc mitjans d'ultradreta, que el que fan és replicar els mantres setmanals d'aquest món. Però sí que aprofito la pregunta que em fas per dir que el que jo volia dir era que la gent de la Bonanova no necessitava l'ajuda de Desokupa. En definitiva, no necessita l'ajuda d'uns nazis que venen en autobus des de Madrid finançats per no sé qui. 

L'anunci de la residència amb el conseller Campuzano també va ser un error?  
Porto set anys en política i he viscut moltes polèmiques. Aquesta, sense cap mena de dubte, és la més absurda de totes. I només puc agrair la publicitat que se li va donar a una proposta tan senzilla com que, si nosaltres governem aquesta ciutat, construirem aquesta segona residència. Que ara el PSOE, després de 32 anys, la vol fer? Perfecte. El que no entenc és que es digui que això és una mena de xantatge. La Núria Parlon s'ha passejat durant catorze anys amb ministres, presentant les seves propostes. Nosaltres vam venir amb el Campuzano per expressar el compromís. Però si el PSOE de sobte ho vol fer, doncs benvingut sigui. L'important és que Santa Coloma tingui aquesta segona residència. 

Però no es barreja partit i Govern, quan en el seu cas no ni tan sols té càrrec electe a Santa Coloma?  
És aprofitar la visita d'un conseller per exposar el nostre programa. Els consellers i ministres van a les ciutats, visiten alcaldes, també els candidats dels seus partits. I repeteixo, el que diem és que, si depèn de nosaltres aquesta segona residència existirà. I agraïm la publicitat que s'ha fet al voltant de tot això.  

"La Bonanova no necessita l'ajuda d'uns nazis que venen en autobus des de Madrid finançats per no sé qui"

GABRIEL RUFIAN 3 / Foto: Montse Giralt
Foto: Montse Giralt

Reprenent el fil. Com es resol un problema com és l'accés a l'habitatge?  
Els últims deu anys hi ha hagut en aquesta ciutat 250 desnonaments, 1.100 persones van haver de marxar d'aquesta ciutat només l'any passat perquè no es podien permetre viure-hi. La proximitat a Barcelona ja l'està afectant, pel que fa a la pujada de preus de lloguer i d'habitatge. Cal recordar que al Congrés hem aconseguit aprovar una llei d'habitatge inèdita en 40 anys de democràcia. I això ha estat gràcies a la pressió de partits com Podemos, Bildu i ERC. Ara el que cal és que els efectes d'aquesta llei també es notin. A nivell de ciutat es pot fer molt més del que es fa.  El pressupost de Santa Coloma són uns 120 milions d'euros. Nosaltres destinarem set milions d'euros a la compra d'habitatge per ampliar el parc de lloguer social i també ampliar en 500 habitatges el lloguer social per a joves.

Em parla de la llei d'habitatge. Una llei d'habitatge que queda molt lluny de la que va aprovar el Parlament, suspesa pel TC. Pot fer-ho més complicat?
Tant de bo els que estem a l'esquerra del PSOE tinguéssim més força de la que tenim. I entenc perfectament que hi hagi gent que consideri que és insuficient el que s'aprova al Congrés. Ho compartim. Ara bé, aquesta gent, si comparteix alguns dels valors, dels objectius d'ERC, que ens ajudin. Hi ha molta gent al nostre país que es mira la política, sent polítics, com si fossin pel·lícules i ells crítics que comenten la pel·lícula. Hi ha un altre partit independentista a Catalunya que té una carta potentíssima per poder fer tombar decisions del PSOE, que és la Diputació de Barcelona. Estic convençut que si, per exemple, a la llei audiovisual, a la llei d'habitatge, en l'agenda nacional, Junts posés sobre la taula el trencament de la Diputació, hauríem aconseguit moltes coses.  

Seguim amb l'exemple de la llei d'habitatge. Tem que no es puguin veure aquests efectes i que això pugui ser un llast?  
Aconseguim topar els preus de lloguer i també eliminar abusos flagrants, com que se li cobri a un llogater dos o tres mesos de fiança per la cara. Només això ajudarà ja moltíssima gent. Evidentment, si fos per nosaltres, avançaria molt més. Encara queda legislatura. A veure si es pot la propera legislatura repetir l'actual aritmètica parlamentària, amb encara més força per part nostra. I intentar avançar per aquest camí.  

Posem un altre exemple, Rodalies, que a l'àrea metropolitana és probablement on més es noten les incidències. Porteu negociant, parlant, dialogant amb el PSOE quatre anys, però no s'ha vist cap canvi en el servei de Rodalies. No tem que tot això pugui passar factura, que se us identifiqui?  
Nosaltres entenem les campanyes de cadascú. Sobta que gent que porta repartint-se el país amb el PSOE els últims 40 anys, ara de sobte li digui a ERC, que té 13 diputats de 350, que té la culpa de tot després de quatre anys. Sobta. Però bé, ho assumim perquè és el cost del lideratge. EH Bildu vota, diu i fa exactament el mateix que ERC i ningú dubta de la seva força política a Euskadi, ningú dubta del seu compromís nacional, ningú dubta del seu compromís social. Per què? Perquè tenen un ecosistema polític i mediàtic molt menys tòxic que el nostre. El que no és opinable és que el PSOE és l'únic responsable d'això.  

Què representa el PSC en municipis com Sant Coloma?  
Cortijos. Règims. Hem vist en els últims 32 anys com es robaven molts somnis. Els meus avis van arribar a Santa Coloma amb un somni i per sortir d'un cortijo. I van arribar aquí i segurament ara, si algun d'ells visquessin, veurien que estem en un altre cortijo. Perquè no és sa que un partit governi de forma absoluta durant tant de temps. I durant aquesta campanya hem vist que ens veten espais per fer actes de forma absurda. I també contractacions sospitoses per part del consistori d'amics de l'alcaldessa, de familiars, de regidors. Són coses que només poden canviar si el PSOE està obligat a dialogar, a negociar i que algú li assenyali les seves males praxis.  

I com explica el seu poder absolutíssim a Santa Coloma?  
És el resultat de moltes derivades...  

Fins i tot arrossegant casos de corrupció.  
Jo no cauré en aquest mantra, que és molt d'aquesta superioritat moral de l'esquerra, de dir que la gent vota malament. Això sempre és un mal negoci. Però, més enllà d'això, crec que ara el que tenim és l'oportunitat de poder tombar-ho. El nerviosisme de l'alcaldessa és per alguna cosa. Segurament és fruit que estem movent les coses. Hi ha moltíssima gent que pel carrer se'ns apropa i ens diu que aquesta vegada ens votarà. I crec que hem d'intentar interpel·lar aquesta gent que dubta 

Parlava de casos de contractacions dubtoses, d'amics i familiars...  Estem parlant de corrupció?  
Estem parlant, com a mínim, de males praxis.  És bastant probable que estiguin llindant la corrupció, però nosaltres no tenim la informació per dir una cosa tan definitiva o tan grossa.  El que sí que dic és que en aquest ajuntament hi ha gent que es pensa que és impune i que aquest ajuntament és seu i que pot fer el que vulgui. I que pot contractar a qui vulgui i que pot practicar els abusos que sigui. I crec que això s'ha d'acabar.  

Fins i tot el clientelisme?  
La compra de voluntats. Aquí hi ha una compra de voluntats total. I es veu. Hi ha gent que no s'acosta als nostres actes per si segons qui el veu. Això passa a Santa Coloma. Per no parlar d'un mitjà de comunicació públic local, que és vergonyós. Qui vulgui acabar amb això, doncs, aquí estem.  

Aquesta mateixa setmana hem conegut una investigació judicial per una reforma al centre de la ciutat…
Som molt prudents i molt generosos parlant només de "males praxis". Es tracta d'una denúncia veïnal, des de fa ja molt temps, per un suposat cas de corrupció. El PSC, per la seva majoria absoluta, no vol donar cap mena d'explicació. I esperem que ara sí, perquè estan citats a declarar. I que hi hagi un ple extraordinari per donar explicacions.

Parlon és hereva de la corrupció del PSC de Santa Coloma?
La resposta és taxativa: sí. És hereva de les males praxis, dels abusos i de la corrupció del PSC. Cal recordar que és alcaldessa des del minut següent que Bartomeu Muñoz, el seu jefe durant més de deu anys, va acabar en una furgoneta policial. I continuen els abusos i les males praxis sent ella alcaldessa.

"Núria Parlon és hereva de les males praxis, dels abusos i de la corrupció del PSC"

GABRIEL RUFIAN 4 / Foto: Montse Giralt
Foto: Montse Giralt

A què atribueix que l'alcaldessa hagi baixat al fang de Twitter a "fer de troll"? 
No ho sé. Des que vaig anunciar que em presentava, de sobte va tallar la comunicació amb mi. Les poquíssimes vegades que hem parlat l'he vist molt enfadada.  Recordo que l'altre dia pel carrer em va dir: "No diguis mai més que vull anar a Madrid! Perquè ja no vull anar a Madrid!". Dic, què vols dir amb "ja"? Ho has intentat 150 vegades. Quan a mi em diu "paracaigudista" no és conscient que està faltant el respecte a centenars de milers de persones que van haver de marxar d'aquesta ciutat per treballar i per viure. Jo no vivia en una caseta del centre com ella, del carrer Major. No m'ho podia permetre.  Aleshores, els meus pares van haver de marxar per viure, per treballar.  Però això no em fa menys colomenc. Crec que li falta el respecte a aquesta gent.  

També ha dit que "li anirà bé deixar la moqueta de Madrid".  
Núria Parlon va entrar a l'Ajuntament de Santa Coloma l'any 97. Jo literalment estava estudiant a l'escola Verge de les Neus. Que em parli de moqueta Núria Parlon...  Jo l'escolto perquè sempre he d'escoltar els professionals.  

Els professionals de què? 
De la moqueta.  

En el seu moment, fa mig any, em deia que estava disposat a formar part d'un govern de Núria Parlón. Continua pensant el mateix?  
Un exemple a Madrid. L'escenari actual, on Bildu, ERC i altres formacions obliguen Pedro Sánchez a fer coses, no era el pla A de Sánchez. El pla A de Sánchez era Rivera, era Arrimadas, era Ciutadans, era una altra cosa. Aquest exemple es pot exportar aquí a Santa Coloma, a l'àrea metropolitana. Nosaltres podem obligar al PSOE a fer coses. No només Núria Parlón o el PSOE. Si qualsevol partit que governi a les nostres ciutats vol adaptar, vol negociar, vol dialogar sobre el nostre programa, aquí estem. Som un partit de govern, que volem implicar-nos en la realitat de les nostres ciutats. És molt important que Núria Parlon estigui obligada a dialogar i negociar a partir del 28 a la nit. Això no passa des de fa 32 anys. 

Però parteix d'aquesta idea de "tombar règims". Es pot fer, fent servir el seu llenguatge, aliant-te amb "cabdills"?  
Però és que hem de ser realistes: 17 a 3.  Si jo aquí digués una altra cosa, li estaria faltant el respecte a moltíssima gent. I es pot tombar un règim des de dins. La principal característica d'un règim és l'absolutisme. I en el moment que aquest règim ha de dialogar i ha de negociar, ja deixa de ser un règim. I es converteix en un govern.  

I si els vots d'Esquerra són decisius a Santa Coloma, què posaran damunt la taula?  
Principalment la construcció d'aquesta segona residència, l'ampliació del cos policial, els set milions d'euros per a habitatge, els dos milions d'euros per a neteja... I el tema de treball. Nosaltres tenim un programa d'ocupació de 14 milions d'euros, que és importantíssim. En aquesta ciutat hi ha 9.000 aturats. I el més immediat, gestionar la sequera i les altíssimes temperatures.  I per això nosaltres, a partir del 29 de maig, si governem aquesta ciutat o depèn de nosaltres el govern, volem ajudar el petit comerç de la ciutat a tenir humidificadors a les terrasses, amb aigua reutilitzada, perquè no hagin de tancar-les. Si no, el comerç patirà moltíssim.  

A més de mesures concretes, entrar a govern també serà una condició?
Depèn. La línia vermella és el programa. El que no farem és signar un programa que no compartim. També dic una cosa: tinc la sensació que Núria Parlon té moltes alternatives per pactar si perd la majoria absoluta. I l'última és ERC, probablement. Tot dependrà de la força que tinguem. També et diré que l'altre dia un alt càrrec del PSOE em va dir que Núria Parlon és capaç de pactar amb mi per no tenir-me davant durant tota la legislatura. I m'ho crec. Però també vull que quedi clar jo em quedaré aquí vuit anys. El projecte és de vuit anys.  

També continuarà vuit anys més a Madrid?  
El projecte que vam començar fa quatre anys té continuïtat. Tot depèn també del que passi aquí a Santa Coloma. Però sí, sí, la meva idea és continuar una legislatura més a Madrid.

"És molt important que Núria Parlon estigui obligada a dialogar i a negociar a partir del 28 a la nit"

GABRIEL RUFIAN 5 / Foto: Montse Giralt
Foto: Montse Giralt

És candidat a Santa Coloma, però aquests dies ha trepitjat Nou Barris, L'Hospitalet, Mollet, Sabadell, Badalona, Cerdanyola. Quina és la importància de l'àrea metropolitana per ERC?  
Importantíssim. És la diferència entre guanyar o perdre. I qui no ho entengui no entén absolutament res. Ho hem de repetir molt més, perquè és un motiu d'orgull que puguem ser opció guanyadora a tota Catalunya. Hi ha gent que durant 40 anys s'ha repartit el país, la sociovergència, i uns ho feien de Manresa cap amunt i els altres de Manresa cap avall. Sense l'àrea metropolitana, agradi més o menys, no es fa res. Jo ja sé que hi ha molta gent dins de l'independentisme que de vegades, a nivell personal no entén moltes de les coses que potser dic. I és perquè de vegades no les dic per ells, no les dic per algú que ja està convençut. Ho dic per la gent que està en grisos, que dubta. Dubtar és molt bo, és molt sa, en política i en la vida en general. 

I creu que alguns partits s'han oblidat o han renunciat a llocs com l'àrea metropolitana?  
No parlo de Junts.  

Jo he dit alguns partits.  
No parlo de Junts.   

Parla d'un cert menysteniment de l'àrea metropolitana... 
Fixa't que no parlo de Junts, perquè té encara una capacitat brutal de generar un soroll que no som capaços de contrarrestar. I perquè Catalunya és molt més que una discussió entre ERC i Junts. I perquè és exactament el que vol el PSOE, que ens barallem entre nosaltres.  

I creu que és factible trencar o desdibuixar el cinturó roig?  
Crec que és possible. El dia 28 hi haurà sorpreses fins i tot per nosaltres, a l'àrea metropolitana. La feinada que s'ha fet els últims anys és brutal. Figures com la de Joan Tardà són pioneres, al costat de l'Oriol i la Marta. De vegades al·lucino amb algunes coses que s'escriuen, perquè no forma part  de cap mena de estratègia o de tàctica. És que són els nostres barris, és la nostra història. Em sorprèn que encara sorprengui a insignes opinadors que gent com jo estiguem a segons quins llocs o que defensem segons quines coses. 

Presentar Gabriel Rúfian de candidat a les eleccions municipals sí que té part d'estratègia.  
Em referia més al contingut dels nostres discursos. Evidentment, els partits han d'aprofitar les seves eines. I que jo sigui de Santa Coloma segurament ajuda també, però Joan Tardà, que va estar 14 anys al Congrés, és de Cornellà. Oriol Junqueras va ser l'alcalde de Sant Vicenç.  

I quin paper hi juga la Diputació de Barcelona?  
Evidentment la Diputació de Barcelona és una institució importantíssima, la tercera institució més important del nostre país. I seria molt bo que no se la repartissin els convergents i el PSOE.  

Si no millora els resultats de 17 a 3, què passarà?  
Buf, jo no tinc cap por de veritat. És la millor feina que he tingut a la meva vida. Porto molt més del que pensava que portaria. Evidentment tinc al cap fer coses, en política encara, però si jo he de marxar a casa meva... Si jo pensés en mi mateix, fa molt de temps que em callaria segons quines coses. Seria molt més avorrit del que soc.