Les eleccions del proper diumenge 28 de maig estan a un pas i una de les coses més importants que cal tenir en compte abans de la cita, després de decidir quin és el partit que volem que governi a la nostra localitat, és saber on ens hem de dirigir per votar el dia dels comicis. L'últim diumenge d'aquest mes de maig se celebren eleccions municipals a tot l'estat espanyol i, en alguns casos, autonòmiques, i abans d'aquesta macro cita electoral és convenient assegurar-se de tenir-ho tot clar, sobretot el col·legi electoral i la mesa que ens toca. 

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats
 

📩 Eleccions a Espanya 2023: quan i on hi ha municipals, autonòmiques i generals aquest any?

A quin col·legi electoral m'he de dirigir el 28 de maig?

A cada localitat hi ha diversos col·legis electorals (en funció del nombre d'habitants n'hi ha més o menys) i en cadascun d'ells, diverses meses. Els ciutadans ja haurien d'haver rebut a la bústia del seu domicili la targeta censal que s'envia cada vegada que se celebren comicis l'Oficina del Cens Electoral (OCE). Aquesta oficina envia a tots els ciutadans amb dret a vot una targeta censal amb les dades actualitzades de la seva inscripció al cens electoral i de la secció i mesa on ens pertoca votar.

Per a aquestes eleccions la targeta es va enviar entre l'1 i el 9 de maig. Aquest document no s'ha de presentar el dia de les eleccions, així que només serveix per saber on has d'anar el 28 de maig si vols votar. Si se t'ha extraviat la targeta i no recordes on has d'anar a votar, també es pot consultar a través de la pàgina web de l'INE introduint dades com la teva província, municipi, inicial del primer cognom, etc. Per a aquest tràmit no cal disposar de certificat digital, Cl@ve o DNI electrònic.

Pot canviar el lloc on he de votar d'unes eleccions a unes altres?

Cal tenir en compte que d'unes eleccions a unes altres el col·legi electoral pot canviar encara que segueixis residint al mateix domicili. Es pot donar el cas que un ajuntament consideri que unes instal·lacions són més adequades o accessibles i mogui el col·legi de lloc, és per això que és important comprovar què hi posa a la targeta censal o consultar la web de l'INE.

També s'han de contemplar altres opcions que poden fer que votis a un lloc o un altre, com és un canvi de domicili. El cens vigent es tanca el dia 1 del segon mes anterior a la data de convocatòria d'eleccions. Com que aquestes se celebren el 28 de maig, el cens electoral vàlid es va tancar l'1 de febrer d'aquest any 2023. Si el canvi de domicili es va fer abans i per tant et vas empadronar abans de l'1 de febrer a la nova llar, votaràs al col·legi electoral que et pertoqui per proximitat. Si encara no estaves empadronat al lloc nou, hauràs d'anar a votar al col·legi on anaves quan estaves al domicili antic.