De cara a les properes eleccions municipals 2023, fixades per al diumenge 28 de maig, els partits polítics ja comencen a definir els seus candidats als 947 municipis de Catalunya, per donar prou temps perquè els caps de llista es puguin donar a conèixer entre els seus potencials votants. En el cas de Sabadell, que és la cinquena ciutat més poblada de Catalunya, el principal punt d’interès d’aquests comicis municipals serà si l’actual alcaldessa, Marta Farrés del PSC, podrà revalidar l’alcaldia. La segona força de la ciutat, ERC, lluitarà per aconseguir que Farrés no segueixi al capdavant de l'ajuntament després d'aconseguir un 30% dels vots en els comicis de 2019. En aquest context posem cara als candidats a les eleccions municipals 2023 a Sabadell que ja estan definits.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: totes les dates i quan es vota
 

A continuació trobaràs la llista actualitzada dels candidats a l'alcaldia de Sabadell i els noms que més sonen per alguns partits que encara no han fet públic el seu cap de llista. Aquesta informació s'anirà actualitzant a mesura que es donin a conèixer més candidats i més detalls per liderar l’Ajuntament de Sabadell.

Candidata del PSC a Sabadell: Marta Farrés tractarà de revalidar l’alcaldia

L’actual alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, que es va imposar en els comicis de 2019, serà l’aposta del PSC i lluitarà per revalidar la seva victòria i seguir al capdavant de l’ajuntament de Sabadell. En els comicis de 2019 va obtenir un suport del 30% dels votants i 10 regidors. L'actual alcaldessa tindrà com a principal rival Esquerra Republicana (ERC), segon partit més votat en els comicis de 2019.

Marta Farrés Sabadell - ACN
Marta Farrés optarà a la reelecció pel PSC / Foto:  ACN

Gabriel Fernández, candidat d'ERC a les eleccions municipals

Per part d’Esquerra Republicana, ERCGabriel Fernández serà l’alcaldable que tractarà de fer front al domini del PSC de Marta Farrés. Després de gairebé quatre anys a l’oposició, el líder dels republicans defensa que si guanya els comicis s’allunyarà del despatx per tornar a trepitjar més el carrer. En les darreres eleccions, el passat 2019, Esquerra va ser la segona força amb un 20% dels vots. Regidor a l’Ajuntament des de l’any 2015, Gabriel Fernández va ser escollit el passat mes de novembre en unes primàries on va obtenir el 94% del suport, sent l’únic candidat dels republicans que es presentava.

Gabriel fernandez erc sabadell Wikipedia
Gabriel Fernández és el candidat d'ERC a l'alcaldia de Sabadell / Foto: ERC

Nani Valero serà la cap de llista de Crida per Sabadell

La Crida per Sabadell, una formació inclosa sota el paraigua de la CUP, ja ha configurat el seu equip inicial per presentar-se a les eleccions municipals 2023. Aposten per unes primeres 8 persones, algunes més conegudes que d’altres, que comparteixen el mateix objectiu de desplaçar al PSC del govern per “transformar” la ciutat. La número 1 i, per tant, la cara visible del nou equip és l’actual portaveu del partit, Nani Valero. Crida per Sabadell va aconseguir un 11,3% dels vots en els darrers comicis, on va ser la tercera formació més votada.

Nani Valero Crida per Sabadell
Nani Valero, alcaldable de Crida per Sabadell

Joan García serà l’alcaldable de Ciutadans a Sabadell

Ciutadans canviarà d’alcaldable respecte els comicis de 2019, en aquesta ocasió serà Joan García el candidat de la formació unionista. L'actual portaveu i líder de la formació, Adrián Hernández, no repetirà com a alcaldable i el rellevarà Joan García (Sabadell, 1975), que actualment és diputat al Parlament. García està al Parlament des de 2015 quan va deixar la cocapital vallesana per la cambra catalana. Ara, si assoleix representació al consistori, serà al revés. 

Joan Garcia Ciutadans vicepresident mesa Parlament Sergi Alcàzar14
Joan García serà l'aposta de Ciutadans a Sabadell / Foto: Sergi Alcàzar

Lluís Matas, candidat de Junts per Sabadell a les eleccions municipals

Lluís Matas serà l'alcaldable de Junts per Sabadell de cara a les eleccions municipals de 2023. Amb el lema  “El Sabadell del sí, de les oportunitats”, Matas tractarà d'augmentar la presència de Junts a la cocapital del Vallès Occidental apostant per un relat independentista i amb la idea de potenciar "el rectangle del coneixement". En les darreres eleccions municipals, Junts per Sabadell va obtenir un 9,33% dels vots i 3 regidors. Matas ha acceptat que mai pactaria amb Crida per Sabadell, però sí que es planteja seguir donant suport al govern del PSC.

Lluis Matas alcaldable de Junts a Sabadell
Lluís Matas, alcaldable de Junts a Sabadell / Foto: Junts

Joan Mena, alcaldable de Sabadell en Comú

Sabadell en Comú té com a propòsit tornar a entrar al plenari de Sabadell de cara a les eleccions municipals de 2023. Després d'una època turbulenta amb l'expulsió del partit de Marta Morell, ha arribat la reunificació del partit i s'ha escollit Joan Mena, que ha rebut el suport de diferents companys de la mateixa formació en altres rangs territorials, des d’alcaldes vallesans fins a la diputada Jéssica Albiach. Mena tractarà de tornar a donar rellevància al consistori municipal al grup dels comuns.

Joan Mena Comuns
Joan Mena serà el candidat dels comuns a Sabadell / Foto: Comuns

Sentim Sabadell, impulsat i representat per Marta Morell

Marta Morell va iniciar l'actual legislatura com a regidora per Podem, però el partit la va expulsar per no seguir algunes directrius. El vot de Morell va decantar la formació del govern municipal l'any 2019 en favor del PSC liderat per Marta Farrés, i quan va sortir de Podem va seguir com a regidora i dins l'equip de govern com a no adscrita. Ara ha impulsat Sentim Sabadell, una nova iniciativa que es manifesta com a "feminista" i "inclusiva", però encara no ha revelat massa detalls ni cares visibles del projecte.

Marta Morell amb l'alcaldessa Marta Farrés Sabadell - ACN
Marta Morell, a la dreta, cara visible de Sentim Sabadell / Foto: ACN

El consistori sorgit el 2019

Els resultats electorals de l'any 2019 van donar la victòria al PSC amb un 29,86% dels vots i 10 regidors. El seu rival més proper va ser ERC amb un 19,99% del suport i 7 regidors, seguida de Crida per Sabadell, amb un 11,13% dels vots i 3 regidors, i Ciutadans amb un 10,22% de vots i 3 regidors. Amb percentatges menors van quedar Junts amb un 9,33% (3 regidors) i Podem amb un 5,24% (1 regidor). Després dels comicis el govern municipal de Sabadell va quedar encapçalat per Marta Farrés, del PSC i que comptava amb 10 regidors del PSC i una regidora de Podem, Marta Morell. Ha estat un executiu amb més dones que homes, de perfil jove i nous en la política. El govern ha tingut quatre grans àrees. El primer tinent d’alcaldessa, Pol Gibert, s'ha encarregat de Drets Socials i Govern Obert. La segona tinenta d’alcaldessa, Marta Morell, s'ha encarregat en solitari d’una macroàrea de feminisme, benestar animal i participació. Per altra banda, el tercer tinent d’alcaldessa, Jesús Rodríguez, ha portat cohesió territorial, desenvolupament urbà, seguretat i civisme. Finalment, la quarta tinenta d’alcaldessa, Montse González, s'ha encarregat de Desenvolupament Econòmic i Impuls Administratiu.

Les eleccions municipals 2023 del 28 de maig, a municipis i algunes comunitats autònomes

En les eleccions municipals 2023 del 28 de maig es votarà a tots els municipis catalans, però també als espanyols i a un grapat de comunitats autònomes de l'Estat. Una data, doncs, que servirà per mesurar la temperatura i la solidesa dels diversos partits a nivell estatal, especialment de cara a les eleccions legislatives 2023, que tindran lloc a finals d'any. En aquestes s'augura un gran cara a cara entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo.