Després de les eleccions municipals del 28 de maig, en més de 680 ajuntaments la força més votada va aconseguir majoria absoluta. Més de la meitat d’aquests consistoris —538, el 57%— estan sota el control de les principals formacions independentistes; ERC, JUNTS i CUP hi governaran amb majoria absoluta a partir d'aquest dissabte, quan es constitueixin els nous ajuntaments. Amb una anàlisi dels resultats de les eleccions municipals, ElNacional.cat ha elaborat un mapa que mostra tots els ajuntaments on els nous alcaldes i alcaldesses podran governar sense haver de buscar pactes ni fer-ho en minoria.

🔴 Constitució dels ajuntaments a Catalunya i Barcelona, DIRECTE
 

Pel que fa a les dades per partits, ERC i Junts són les formacions amb major nombre de majories absolutes a Catalunya, amb 265 i 260 ajuntaments respectivament. La CUP, per la seva banda, ha aconseguit majories absolutes en 13 municipis. Pel que fa al PSC, el partit que va aconseguir més vots a tota Catalunya —el 23,7%—, governarà amb majoria absoluta en 58 ajuntaments, sobretot a l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Val a dir que, tot i que hi ha candidatures municipalistes que també combreguen amb la defensa de la independència de Catalunya, en aquesta anàlisi d'ElNacional.cat s'han agrupat tots aquells ajuntaments on candidatures d'ERC, Junts i la CUP han aconseguit majories absolutes. El mapa de continuació mostra, en la primera pestanya, els colors dels partits que governaran amb majoria absoluta i, en la segona pestanya i de color groc, els municipis on els principals partits independentistes tenen majoria absoluta.

Entre els principals ajuntaments on l'independentisme governarà amb majoria absoluta destaca Figueres, on Junts ha obtingut gairebé la meitat dels vots amb un 49,81% i una aclaparadora majoria de 13 regidors al ple — on la majoria absoluta se situa en 11 regidors. Altres ajuntaments on Junts té majoria absoluta són la Palma de Cervelló, Vila-seca, Banyoles i Martorell. Pel que fa als republicans, governaran amb majoria absoluta en poblacions com Moià, Amposta i Falset. La CUP, per la seva banda, governarà amb tranquil·litat al nord del país, en municipis com Verges, Celrà o Casserres. En el cas de les forces no independentistes, cal destacar la majoria de Xavier Garcia Albiol (PP) a Badalona i els governs de majoria del PSC al cinturó metropolità com Badia del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Cornellà de Llobregat o Sant Adrià de Besòs.

Què passarà en els municipis on no hi ha majoria absoluta?

No obstant això, en un de cada tres ajuntaments catalans no es va aconseguir una majoria absoluta el 28M. En aquests casos, en molts municipis s'han establert acords alternatius de govern que, en alguns llocs, han desbancat les forces més votades. A Girona, per exemple, un pacte entre Guanyem Girona, ERC i Junts ha desplaçat el PSC que, malgrat ser la força més votada, se situarà a l'oposició. En altres casos, la força més votada governarà en minoria si no es conforma una majoria alternativa.

🔴 Segueix en directe les constitucions dels ajuntaments

 


 

Metodologia: Per elaborar aquest reportatge s'han analitzat els resultats de les eleccions municipals del 28 de maig del 2023. A partir dels regidors obtinguts per les forces més votades, s'ha filtrat pels municipis on han aconseguit majoria absoluta per elaborar el mapa. S'han considerat forces independentistes les candidatures associades a les formacions d'ERC, Junts per Catalunya i la CUP que tenen representació al Parlament de Catalunya, tot i que poden haver-hi formacions municipalistes no contemplades que també es considerin com a independentistes.