El candidat de Trias per Barcelona, Xavier Trias, ha presentat aquest dijous les primeres 80 mesures que vol implementar en els primers 80 dies de mandat si és elegit alcalde en aquestes eleccions municipals 2023. Trias ha apel·lat al vot davant el fet que "quasi el 80% de la ciutadania de Barcelona vol un canvi" i sosté que la seva candidatura començarà a marcar aquest "canvi" amb aquesta primera vuitantena d'accions a dur a terme. Entre les mesures més destacables, hi ha la "recuperació del projecte" d'un salari mínim de ciutat que es va pactar l'any 2015 —on l'alcaldable ha apuntat que exigiran a l'Estat "que reconegui aquesta realitat"—; auditar i aturar les noves superilles planificades a l'Eixample "per repensar-les amb rigor, amb diàleg i cercant sempre el màxim consens" o plantejar un gran pacte en matèria d'habitatge.

🟡 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista

🗳️ Programes electorals a Barcelona 2023: Què proposa cada partit?

L'exalcalde de Barcelona ha afirmat que les 1.400 propostes del seu programa "fugen del populisme i pretenen marcar fites molt concretes". Sobre les 80 mesures inicials, ha afegit que "volem que la gent les noti perquè cal capgirar la situació de pèrdua d'autoestima i d'orgull". "Volem una Barcelona per a tothom i que no sigui per a uns només, una Barcelona capaç de planificar i gestionar amb rigor i que tingui capacitat de lideratge", ha subratllat. Per a Xavier Trias, també cal un model de ciutat que sigui "capaç d'acabar amb el sectarisme, que n'hi ha massa, i que acabi amb les improvisacions".

Recuperar els xamfrans i els interiors d'illa

Encara en matèria de mobilitat, entre les primeres actuacions que promet Trias serà un "inventari i posada en marxa del pla de recuperació d'interiors d'illa" per fer una "Barcelona verda", recuperar els xamfrans de l'Eixample per a usos de càrrega i descàrrega, "millorar i ampliar els refugis climàtics" o retirar de l'espai públic "tots els elements innecessaris de l'urbanisme tàctic que són inútils i enlletgeixen l'espai públic". Des del punt de vista de la neteja, el primer que vol fer l'alcaldable de Trias per Barcelona és reunir les empreses concessionàries del servei per "exigir que la ciutat estigui neta": "Cal una diagnosi sobre els actuals problemes de neteja de la ciutat, amb una anàlisi detallada sobre el que s'ha gastat i el que no en neteja i manteniment en aquests quatre anys". En paral·lel, l'equip de Trias es compromet a revertir el porta a porta a Sant Andreu i "substituir-ho" per contenidors intel·ligents.

 

L'altre aspecte en què volen incidir molt és en la seguretat. Xavier Trias defensa arribar a 4.000 agents de la Guàrdia Urbana abans que acabi el mandat. La primera acció serà reunir la Junta de Seguretat Local per implementar el pla de xoc "Barcelona Segura", així com ordenar "l'aplicació estricta de l'Ordenança de Civisme" i estudiar fer-ne una de nova. A més, plantegen recuperar les patrulles mixtes de Guàrdia Urbana i Mossos i "dissenyar una nova estratègia de governança de la ciutat" a la nit. Sobre els radars, proposen flexibilitzar-los "d'acord amb els usos de la ciutat per franja horària".

Finalment, s'inclou la creació d'un comissionat per la llengua catalana per "vetllar per la promoció del seu ús", l'impuls d'una regidoria per "liderar les relacions bilaterals" entre Barcelona i la resta de municipis de Catalunya i l'exigència a l'Estat de la informació "acurada i detallada pel compliment de l'execució de les inversions i projectes previstos" a la ciutat.