La Junta Electoral Central es treu de sobre la patata calenta. RTVE va fer una consulta urgent aquest divendres a l'organisme perquè a la seva programació pel dilluns 10 de juliol hi té prevista l'emissió d'un anunci radiofònic de la formació política d'extrema dreta Falange en què se sent l'himne 'Cara al sol'. Davant la possibilitat que aquest factor constituís una vulneració de la recentment aprovada llei de memòria democràtica del 2022, el mitjà públic va decidir consultar l'àrbitre electoral, però aquest ha optat per declarar que no és competent per determinar si aquest anunci és legal o no.

Per contra, la JEC ha assenyalat cap a la via judicial com a recorregut a seguir. En un acord fet públic aquest dissabte, l'organisme ha indicat també que RTVE pot posar el cas en coneixement de la fiscalia. "La JEC té reiteradament declarat que no té competència per acordar la suspensió d'un vídeo de propaganda electoral pel seu suposat contingut delictiu, en la mesura que, conforme a allò que disposa en l'article 20.5 de la Constitució, només en virtut de resolució judicial podrà acordar-se el segrest de publicacions, gravacions o altres mitjans d'informació", diu l'acord. Ara bé, la consulta s'havia dirigit a l'òrgan perquè la Llei Orgànica del Règim Electoral General li atorga les competències sobre publicitat electoral.

RTVE, en la consulta a la JEC, va recordar que l’article 62 de la LOREG tipifica com a infracció greu la difusió de contingut que “inciti a l’exaltació personal o col·lectiva, de l’aixecament militar, de la Guerra o de la Dictadura, dels seus dirigents, participants en el sistema repressiu o de les organitzacions que van sustentar al règim dictatorial”. Pel que fa a la nova llei de memòria democràtica, s'indica l'obligació de retirar els símbols com escuts, insígnies i plaques que enalteixin la sublevació militar i la dictadura; a més, s'imposen sancions econòmiques per l'exaltació del franquisme.

L'himne del partit, acompanyat de símbols falangistes

L’espot de la Falange Española de las JONS per a les eleccions generals del pròxim 23 de juliol té com a banda sonora el 'Cara al Sol' mentre es veuen imatges de símbols falangistes. Entre les fotos que s’hi veuen hi ha la de simpatitzants d’aquesta organització amb el braç dret aixecat. L’anunci inclou el missatge: “Per cantar l’himne d’un partit polític legal la Secretaria d’Estat de Memòria Democràtica et pot sancionar amb importants multes. Ja n'hi ha prou!”. El 'Cara al sol' és l'himne oficial del partit neofranquista, nascut el 1976 com a hereu de l'experiment feixista de José Antonio Primo de Rivera.