Els resultats de les eleccions generals a Espanya del 23 de juliol han obert la porta una reedició de les aliances del PSOE que li han permès ocupar la Moncloa la darrera legislatura, un pacte al qual els seus detractors es refereixen com a “govern Frankenstein”. El pacte que podria permetre a Pedro Sánchez reeditar presidència i revalidar la seva posició al capdavant del govern espanyol suposa que es posin d’acord el PSOE, Sumar (anteriorment Unidas Podemos, que ara s’integra en l’associació de Yolanda Díaz), Esquerra Republicana de Catalunya i Bildu, entre altres formacions minoritàries.

🔴 Resultats Eleccions Generals 2023, DIRECTE | Possibles pactes: qui podrà governar?
 

🟡 Resultats eleccions generals 2023 a Catalunya, DIRECTE
 

🔍 CERCADOR | Resultats Eleccions Generals 2023 per comunitats

L’acord de Sánchez amb l’esquerra més radical espanyola i els independentistes catalans i bascos ha estat un dels principals arguments que la dreta ha fet servir en contra del govern de coalició. Tant la dreta del PP com l’extrema dreta de Vox, i tots els mitjans conservadors de Madrid, han emprat reiteradament l’expressió de “pacte Frankenstein” per criticar el govern de Pedro Sánchez.

Com va començar el 'pacte Frankenstein'?

L’anomenat “pacte Frankenstein” es va començar a gestar quan Pedro Sánchez va ser investit president del govern espanyol per majoria simple el 7 de gener de 2020 amb 167 vots a favor del PSOE, el grup parlamentari confederal d'Unidas Podemos (UP), el Partit Nacionalista Basc (PNB), Més País, Compromís, Nova Canàries, el Bloc Nacionalista Gallec (BNG) i Teruel Existe.

Així mateix, hi va haver 18 abstencions procedents d’ERC i Euskal Herria Bildu (EH Bildu) i 165 vots en contra del PP, Vox, Ciutadans, Junts per Catalunya (Junts), Coalició Canària, el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC) i la CUP.