Javier Milei ha donat mastegada al PSOE l’arrencada de la campanya per a les eleccions europees que comença aquest dijous al vespre. L’astracanada del president argentí contra Begoña Gómez ha permès a Pedro Sánchez poder situar la cursa electoral en el mateix marc que el 23-J el va mantenir a la Moncloa: un plebiscit contra l’extrema dreta. Pedro Sánchez ja apuntava les línies mestres de la campanya europea del 9-J quan, ara fa un mes, anunciava en una carta adreçada a la ciutadania que es prenia cinc dies de “reflexió” després d’haver-se sentit víctima d’allò que ell anomena la “màquina del fang”. I aquest dimecres, el president del govern espanyol confirmava l’estratègia en la seva compareixença al Congrés dels Diputats: “Assumim el repte de frenar el 9 de juny l’onada ultra com vam fer fa un any”. Ara el PSOE intentarà superar el PP a les urnes del 9-J col·locant com a cap de cartell la vicepresidenta tercera, Teresa Ribera, una candidata ecologista.

Fonts de l'entorn de màxima confiança del president del govern espanyol admeten que el PSOE ha sortit beneficiat del xoc diplomàtic amb l’Argentina. Al cap i a la fi, tenen el precedent del 23-J per confiar i tenir esperança. Fa un any, l’endemà de les eleccions autonòmiques i municipals del 28-M, Pedro Sánchez va encertar quina era la seva finestra d’oportunitat: convocar eleccions generals anticipades i guanyar-les assenyalant amb el dit els pactes de PP i Vox en infinitat de municipis i autonomies. Alertant la ciutadania espanyola dels mals que podia provocar una arribada a la Moncloa de PP i Vox, el PSOE va aconseguir mantenir-se al poder. 

Al PSOE només li ha calgut que el president de l’Argentina acusés de ser una “corrupta” la parella del president del govern espanyol per generar una crisi diplomàtica en tres temps: convocar a consultes a Madrid l’ambaixadora espanyola a l’Argentina, convocar l’endemà al Ministeri l’ambaixador argentí a Espanya, i decidir posteriorment que l’ambaixadora espanyola roman a la capital espanyola i no torna a Buenos Aires. No hi ha cap esperança a la Moncloa, segons confirmen des de la seva sala de màquines, perquè l’administració de Javier Milei faci marxa enrere i demani disculpes. A més, l’estratègia de Pedro Sánchez des de principis de setmana ha estat recordar que Feijóo encara manté intactes els pactes amb els homòlegs espanyols de Milei.

 

L’ingredient que sí que ha estat creació pròpia de Pedro Sánchez ha estat la carta publicada ara fa un mes al seu compte de Twitter dient que necessitava cinc dies de “reflexió” després de sentir-se víctima —segons el seu discurs— del “fang en el qual la dreta i la ultradreta pretenen convertir la política”. De fet, aquest dimecres, el president del govern espanyol demanava a tots els parlamentaris del Congrés “fer un punt i a part en l’escalada d’insults i mentides a la resta d’oradors”. “Hem de practicar el joc net anant a la pilota i no als jugadors”, va suplicar entre el soroll d’indignació de la bancada popular.

Teresa Ribera, la candidata ecologista

El discurs de cara a les eleccions europees del 9-J serà el mateix que el del 23-J: hi ha el risc que la pròxima legislatura europea estigui influenciada per l’auge de partits ultres, i el discurs del president del govern espanyol posterior als seus famosos cinc dies de “reflexió” ha pivotat al voltant d’això: ser una víctima del “fang” i de la desinformació. De fet, el CIS ha publicat aquest dijous un baròmetre en què apunta que Vox seria la tercera força espanyola a entrar al Parlament i que també ho podria fer amb fins a dos eurodiputats la formació ‘Se Acabó la Fiesta’, que encapçala el comunicador ultra Alvise Pérez.

Davant d’això, el PSOE pretén redirigir el seu discurs contrari a les polítiques reaccionàries mitjançant l’ecologisme, el camp d’expertesa de la candidata: la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica des de l’any 2018. Els socialistes afirmaven, quan van fer pública la decisió de col·locar Teresa Ribera al capdavant de la llista europea, que la vicepresidenta “continuarà frenant les temptacions ‘retardistes’ o el rebuig a l’agenda verda per part de la dreta, defensant la màxima ambició i la justícia social en les polítiques climàtiques i el desenvolupament d’energies renovables com a motors de l’èxit de la Unió Europea”.

Ara, fonts dels socialistes desgranen quins seran els principals eixos d’una campanya del PSOE que té com a lema ‘Més Europa’: impulsar una economia “moderna i sostenible” a través de la revolució digital i verda, reforçar l’estat del benestar a través de l’augment del salari mínim i garantir els drets de les dones i els col·lectius LGTBI. 

La campanya del PSOE amb Sánchez i Zapatero

Fonts del PSOE asseguren que el president del govern espanyol té una agenda molt atapeïda durant la campanya electoral; motiu pel qual, de moment, Pedro Sánchez només ha pogut confirmar cinc mítings en l’esbós de la campanya dels socialistes. El líder socialista obrirà la campanya en un míting a València aquest mateix dijous amb Teresa Ribera, l’expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero i la secretària general dels socialistes valencians, Diana Morant.

També es preveu que aquest mateix dissabte participi en un míting de campanya a Sevilla. Més tard, a l’equador de la cursa electoral, farà acte de presència l’1 de juny en un acte a Valladolid. El dimecres 5 de juny, quan només quedin quatre dies per a la celebració de les eleccions, participarà en un acte a Màlaga. I el divendres 7 de juny tancarà la campanya a la capital de l’estat espanyol, Madrid. No apareix en aquest llistat, ara per ara, cap ciutat catalana.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!