La primera ministra italiana, Giorgia Meloni, ha guanyat les eleccions europees i es veu "reforçada" per seguir "amb més determinació" en el poder com "el Govern més fort" de la Unió Europea (UE), segons ha dit en conèixer els primers resultats electorals. "Itàlia es presenta al G7 i a Europa amb el Govern més fort de tots, és una satisfacció però també una gran responsabilitat", ha declarat la política en una breu declaració.

Amb gairebé totes les paperetes escrutades, la ultradretana Meloni i els seus Germans d'Itàlia surten reforçats després de gairebé dos anys al Govern i han obtingut un 28,81 % dels vots, quatre punts per davant del principal opositor, el Partit Demòcrata (PD), que obté també un bon resultat (24,02 %). Especialment rellevant és el canvi de forces entre els socis de la coalició que capitaneja Meloni, on la conservadora Forza Italia (FI) ha finalment superat a la Lliga de Matteo Salvini, fa pocs anys referent indiscutible de la dreta.

Forza Italia creix

Forza Italia creix fins al 9,72 % un any després de la mort del seu històric fundador, Silvio Berlusconi, i la Lliga de Salvini es queda en el 9,13 %, malgrat la seva estratègia d'agitar la campanya (el seu principal candidat va ser un general expedientat protagonista de nombroses declaracions polèmiques i fins i tot al·lusions al feixisme). Salvini oferirà una roda de premsa aquest matí a les 9:00 hores locals.

El ministre d'Afers Exteriors d'Itàlia i secretari nacional de Forza Italia, Antonio Tajani ha celebrat aquest 'sorpasso' sobre el seu soci, encara que sense atacar-lo: "Ens donaven per morts i en canvi estem ben vius", ha sostingut. El tercer partit d'Itàlia és l'opositor Moviment Cinc Estrelles (M5S), però amb un "decebedor" 9,95 %. "Prenem nota del resultat. Segurament podríem haver-ho fet millor i realitzarem una reflexió interna", ha promès el seu líder, l'ex primer ministre Giuseppe Conte.

L'oposició celebra que retalla distàncies amb Meloni

La líder del Partit Demòcrata i cap de l'oposició, Elly Schlein, ha celebrat el seu resultat "extraordinari" i ha declarat que "la distància amb Meloni s'està reduint". La primera ministra, tanmateix, ha assegurat que encara que la nit electoral de setembre de 2022, quan va arribar al Govern, va ser memorable, la d'ahir a la nit va ser "més bonica" perquè després de gairebé dos anys en el poder, ha pujat en vots. "És commovedor el que ha passat avui. El resultat és gasolina per seguir endavant amb més determinació", ha declarat, a l'espera de saber la seva posició davant de la conformació de la futura Comissió Europea amb el seu grup dels Conservadors i Reformistes Europeus (ECR).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!