La campanya de Junts ha estat atípica respecte a la resta de formacions perquè s’ha concentrat a la Catalunya Nord davant la impossibilitat que el seu candidat, Carles Puigdemont, pugui trepitjar físicament territori de l’estat espanyol a risc de ser detingut. La fi de l’exili és imminent, però no immediata, de manera que les últimes hores de la campanya electoral de les eleccions a Catalunya també passen per aquestes comarques catalanes situades en territori de l’estat francès. “Estem acostumats a fer campanyes originals, l’anterior va ser amb pantalles i plasmes”, rememora Carles Puigdemont tot recordant que en les eleccions del febrer del 2021, a l’exili se li van afegir les restriccions de la tercera onada de la pandèmia.

🔴 Resultats eleccions de Catalunya 2024, DIRECTE

📊 La participació en les eleccions de Catalunya 2024

🔍 Resultats Eleccions de Catalunya 2024 per municipis | CERCADOR

 

“Ara, però, ni que sigui d’aquesta manera, he pogut recuperar el contacte personal amb molta gent després de sis anys i mig”, diu Puigdemont, que es passeja per l'Espai Jean Carrère amb un paper, un bolígraf, una tauleta, el seu mòbil i sempre acompanyat d’alguna persona del seu equip: o bé Josep Rius, o bé Pere Martí, o bé el seu cap de gabinet, o bé tots tres junts, i sempre amb la discreta presència d’un parell d’homes que fan tasques de seguretat que, com a molt, demanen que no entorpim el pas amb les bosses i maletes del material audiovisual que requereix una entrevista d’aquest tipus.

Entrevista Carles Puigdemont a Argelers - Foto: Montse Giralt
Moment de realització de l'entrevista a Carles Puigdemont. Foto: Montse Giralt

A Pere Aragonès, Alejandro Fernández, Salvador Illa i Laia Estrada —per aquest ordre cronològic—, ElNacional.cat els ha pogut entrevistar al plató de la redacció, al carrer Numància de Barcelona. En el cas de Puigdemont, part de l’engranatge del plató s’ha hagut de traslladar a Argelers i això ha requerit, efectivament, moltes bosses, maletes i motxilles plenes de càmeres, micròfons, focus, ordinadors de realització i targetes de memòria per enregistrar-ho tot: “no et passis de l’hora”, diu el cap de realització, Joan Masriera, un límit que comparteix l’equip de comunicació del president Puigdemont perquè l’agenda atapeïda d’aquests dies fa molt valuosos qualsevol quart d’hora de més o de menys. No patiu: l’entrevista dura 43 minuts, en la línia dels altres entrevistats llevat dels 22 minuts amb què s’ho va polir Alejandro Fernández.

En aquesta estona, Carles Puigdemont parla de “l’independentista enfadat” a qui apel·la per aquest 12 de maig perquè “la millor manera que es comenci a desenfadar és una victòria aquest diumenge”. També ofereix la primera reacció audiovisual a l’opa hostil que el BBVA li ha plantat al Banc Sabadell i els periodistes dels altres mitjans establerts aquests dies a Argelers corren per demanar-ne les imatges. Per cert, al 130è president de la Generalitat se li escapa, a preguntes d'ElNacional.cat, que ja s’ha mirat què passaria si, en cas de ser investit president serà el 130è i 133è a la vegada o només mantindrà la primera numeració ordinal. La resposta, al final del vídeo.

Recupera aquí l’entrevista sencera:

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!