Carles Puigdemont està “convençut” que durant la pròxima legislatura, que ha de començar a rodar a partir del pròxim 12 de maig, hi haurà un pas històric cap a la independència. El candidat a la presidència de la Generalitat per Junts ho ha assegurat a la darrera pregunta de l’entrevista que ElNacional.cat fa als principals caps de llista. Aquesta última pregunta s’ha denominat ‘Dono fe o dono fake’, perquè cada dirigent polític ha d’assegurar categòricament un compromís, i si no l’ha complert, haurà protagonitzat una fake news.

🔴 Resultats eleccions de Catalunya 2024, DIRECTE

📊 La participació en les eleccions de Catalunya 2024

🔍 Resultats Eleccions de Catalunya 2024 per municipis | CERCADOR

 

 

En aquest cas, des del quarter general d’Argelers, Carles Puigdemont ha estat contundent després que se li hagi preguntat si en els pròxims quatre anys hi haurà algun fet o esdeveniment històric que acostarà Catalunya a la independència. El 130è president de la Generalitat ha dit: "No és un acte de fe, però jo estic convençut que serà així". Aquest és el moment:
 

Els 'dono fe o dono fake' dels altres candidats

Amb aquesta última entrevista als candidats, s’ha completat també la juguesca 'dono fe o dono fakeque han protagonitzat els cinc candidats que han passat per les càmeres i els micròfons d'ElNacional.cat. Carles Puigdemont s’ha compromès que hi hagi aquest pas històric cap a la independència. A la candidata de la CUP, Laia Estrada, se li va preguntar si els vots de la seva formació servirien per investir Salvador Illa i va ser també categòrica: “La CUP no facilitarà una investidura de Salvador Illa, no li donarà cap suport i farà tot el possible perquè no condicioni la pròxima legislatura”. El candidat del PSC també va passar pel test de 'dono fe o dono fake' i en aquest cas se li va preguntar si els socialistes garanteixen que no hi ha una repetició electoral: “Nosaltres no fomentarem una repetició electoral, no hi jugarem”.

Aquest escenari, el de la repetició electoral, també va ser el motiu del repte a Pere Aragonès. L’actual president de la Generalitat també es va mostrar contrari a aquesta possibilitat: “Evidentment, no vull una repetició electoral”. El menys contundent en la resposta va ser el candidat del PP, Alejandro Fernández. A ell se li va preguntar sobre si donava fe que el PP alliberaria la llei d’amnistia i no la retindria al Senat més del compte mitjançant alguna argúcia legal: “No en tinc ni idea”, una frase que va anar seguida d’un sonor silenci i d’una lleugera rialla. De fet, per ordre cronològic, la seva afirmació serà la primera que es podrà comprovar. Teòricament, entre el 14 i el 16 de maig, el Senat —on el PP té majoria absoluta— ha de retornar la llei d’amnistia al Congrés perquè, al cap de deu dies, pugui ser aprovada definitivament i, per tant, entri en vigor.  

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!