El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, ja ha aconseguit col·locar l’independentisme dins la seva campanya electoral d’aquest 28-M. El socialista, aspirant a la reelecció, ha posat dins d’un mateix sac l’independentisme amb els “assassins d’ETA”, i ha assegurat que ell mai no hi pactaria, un clar desafiament al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que estava present en aquest acte del PSOE manxec. “Si els independentistes busquen que la resta no tinguem el mateix, jo sempre aixecaré la veu”, ha assenyalat el socialista en un acte a Puertollano, en el què ha assegurat que mai no voldria veure al seu costat, ni en pintura, aquells que “han utilitzat una pistola”.

“Sempre hem d’estar lluitant contra els privilegis d’algunes persones i d’alguns territoris”, ha assenyalat Page, a més d’assegurar que el president manxec pot “defensar amb tranquil·litat que tot el que és bo per a Castella-la Manxa és bo per a Espanya, i a l’inrevés, perquè no juguem a trencar-la”. “No sé si això ho poden dir en altres llocs d’Espanya”, ha assegurat entre aplaudiments del seu públic. En aquesta mateixa línia, Page ha assegurat davant de Sánchez que a ell sempre el veuran “en una lluita contra tot tipus de privilegis”. “I si els independentistes, a més, en algun moment han utilitzat una pistola… jo amb els assassins d’ETA, ni a la cantonada”, ha bramat.

Page ha aprofitat la darrera campanya de la dreta en aquestes eleccions —denunciar que Bildu ha incorporat una quarantena d’exmembres d’ETA a les seves llistes— per disparar munició contra l’independentisme. Ho ha fet, a més, l’endemà que Pedro Sánchez deixés ben clar en un acte a Sevilla que no vol tirar més llenya al foc en aquesta qüestió: no en va fer cap menció ni va denunciar la conducta dels qui, a Madrid, són els seus socis parlamentaris, juntament amb Esquerra Republicana. El president del govern espanyol ja va haver de pronunciar-se sobre aquest aspecte en el seu viatge institucional a Washington. Sense miraments, va carregar contra la decisió del partit basc.

Nou anunci-campanya de Sánchez: cine a dos euros per a majors de 65 anys

El desafiament de Page a Sánchez ha tingut lloc en un acte a Puertollano en el qual el president del govern espanyol ha fet un nou anunci: el Consell de Ministres aprovarà un programa perquè el cinema només costi dos euros als majors de 65 anys els dimarts, amb possibilitat de negociar amb el sector si cal canviar el dia de la setmana. El president socialista ha explicat que es tracta d’una mesura per fomentar que les persones grans assisteixin a les sales de cinema amb més freqüència.

Segons informen des del PSOE, la intenció és explorar amb el sector la possibilitat de canviar el dia de la setmana, o bé adaptar-ho en funció de les especificitats de cada sala, ja que n’hi ha algunes que només obren, per exemple, el cap de setmana. L’equip de Pedro Sánchez considera que es tracta d’una mesura que ajudarà les persones grans i també les sales de cinema, un sector que va patir especialment durant la pandèmia del coronavirus. El programa suposarà una inversió de 10 milions d'euros.